Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ καυχιούνται ότι διεξάγουν πόλεμο πληροφοριών κατά της Ρωσίας

RΕUΤΕRS/Ηandοut
Αυτή την εβδομάδα είδαμε αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που παραδέχονταν ανοιχτά ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σπέρνουν συνειδητά παραπληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην διευθυντής της CIA William J. Casey είπε κάποτε ειλικρινά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και σε άλλους βοηθούς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Λευκό Οίκο: «Θα ξέρουμε πότε ολοκληρωθεί το πρόγραμμά μας παραπληροφόρησης όταν όλα όσα πιστεύει το αμερικανικό κοινό είναι ψευδή».

strategic-culture.org - Editorial / Παρουσίαση Freepen.gr

Μερικοί θεώρησαν ότι η παρατήρηση είναι κάτι που δεν προορίζεται να έχει πραγματική συνέπεια. Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν πως είχε πολύ πιο εσκεμμένες απαίσιες υποδηλώσεις των οποίων η κλίμακα του δημόσιου ελέγχου της σκέψης είναι ένας συνειδητός στόχος.

Όταν κάποιος κοιτάξει πώς εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι δυτικές σχέσεις με τη Ρωσία και τον τρόπο με τον οποίο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σχετικά, τα λόγια του Κέισι φαίνεται να είναι μια ζοφερή προειδοποίηση.

Αυτή την εβδομάδα ενισχύθηκαν θλιβεροί ισχυρισμοί σε αμερικανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη σφαγή στην ουκρανική πόλη Μπούχα που φέρεται να έγινε από ρωσικά στρατεύματα. Η πηγή αυτών των ισχυρισμών ήταν ο αντάρτικος ουκρανικός στρατός που σχετίζεται με το τάγμα Azov που είχε μολυνθεί από τους Ναζί. Το τάγμα Azov του οποίου τα μέλη εμφανίζονται με ανοιχτά διακριτικά Waffen-SS έχει εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να επαληθεύσουν τους συγκλονιστικούς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά της Ρωσίας. Εκτυπώθηκαν και μεταδόθηκαν με κέφι, οδηγώντας σε περισσότερες δυτικές κυρώσεις και προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως οι πληροφορίες που ισχυρίζονται ότι ενοχοποιούν τα ρωσικά στρατεύματα είναι αμφισβητήσιμες. Οι εικαζόμενες θηριωδίες φαίνεται να συνέβησαν αρκετές ημέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.


Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από τα υποστηριζόμενα από τη Δύση συντάγματα του Αζόφ σε μια πρόκληση ψευδούς σημαίας για να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Ωστόσο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει αντανακλαστικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως «προπαγάνδα του Κρεμλίνου». Ακόμη και δυτικοί αναλυτές και εναλλακτικές πηγές μέσων ενημέρωσης έχουν υβριστεί ή λογοκριθεί επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αφήγηση των υποτιθέμενων ρωσικών θηριωδιών. Μια τέτοια ανεξάρτητη φωνή είναι αυτή του Σκοτ ​​Ρίτερ, του πρώην αξιωματικού του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος αποκλείστηκε προσωρινά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα για κάτι τέτοιο.

Μια πικρή ειρωνεία είναι ότι αυτή την εβδομάδα είδαμε επίσης αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που παραδέχονταν ανοιχτά πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σπέρνουν εν γνώσει τους παραπληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης. Μακριά από ντροπή ή λύπη, οι υπηρεσίες πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ αγαλιάζουν με την πρακτική να «προηγούνται» της Ρωσίας στον «πληροφοριακό πόλεμο».

Μερικές από τις ιστορίες παραπληροφόρησης που παραδέχθηκαν περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία. πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραπλανήθηκε από τους στρατιωτικούς του σχετικά με την έλλειψη προόδου στον πόλεμο και ότι η Μόσχα επιδίωκε να προμηθευτεί όπλα από την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλες οι ιστορίες αναγνωρίζονται πλέον ως ψευδείς. Τα αμερικανικά ΜΜΕ λένε ψέματα στο κοινό και το παραδέχονται ανοιχτά. Αλλά, υποτίθεται, αυτό είναι εντάξει γιατί είναι στο όνομα του πολέμου πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας.

Μια άλλη ιστορία παραπληροφόρησης ήταν ο ισχυρισμός που έγινε τον Φεβρουάριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να οργανώσει προβοκάτσιες για να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για την εισβολή στην Ουκρανία. Όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, προκλήθηκε από δημοσιογράφους εκείνη την εποχή να παράσχει αδιάσειστα στοιχεία, υπονόησε με δυσκολία ότι πίεζαν τη ρωσική προπαγάνδα. Ωστόσο, τώρα αποδεικνύεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πουλούσε ψέματα που είχαν τοποθετήσει οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Καμία από αυτές τις συγκλονιστικές συμπαιγνίες μεταξύ των υποτιθέμενων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών υπηρεσιών και του μυστικού μηχανισμού πληροφοριών δεν πρέπει να εκπλήσσει. Εξάλλου, ο πρώην διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, καυχιόταν δημόσια για το πώς η υπηρεσία «έλεγε ψέματα και εξαπατούσε όλη την ώρα» σαν τιμητικό σήμα.

Γνωρίζουμε πριν από δεκαετίες πώς η Επιχείρηση Mockingbird ήταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της CIA για να διεισδύσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ με υπεύθυνους συντάκτες και ρεπόρτερ ως περιουσιακά στοιχεία [assets].

Ο Frank Wisner, ένας κορυφαίος αξιωματικός των πληροφοριών της CIA, θαύμασε κάποτε με αυτό που ανέφερε ως επιρροή της υπηρεσίας στα μέσα ενημέρωσης ως «Mighty Wurlitzer», μια εύστοχη εικόνα ενός οργανοπαίχτη που παίζει τη μελωδία για δημόσιο λόγο και αντίληψη.

Σε μια ερευνητική μελέτη του 1977 από τον Carl Bernstein της Washington Post, με τη φήμη του Watergate, αναφέρθηκε ότι εκατοντάδες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σε όλες τις ΗΠΑ στρατολογήθηκαν στην υπηρεσία της CIA. Οι εκδόσεις περιελάμβαναν τους υποτιθέμενους αυγουστιάτικους New York Times μέχρι τις επαρχιακές εφημερίδες σε σκονισμένες αγροτικές πολιτείες. Παραδόξως, δεδομένων των προηγούμενων γνώσεων του Μπερνστάιν σχετικά με τον έλεγχο της δημόσιας σκέψης από τη συσκευή των πληροφοριών, αργότερα έγινε υπέρμαχος της φάρσας του «Russiagate» που επινόησε η αμερικανική πληροφορία κι εμπλέκει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως υποτελή στους Ρώσους.

Μια άλλη τρομερή πηγή αλήθειας είναι το πρώην ανώτερος στέλεχος της CIA, Τζον Στόκγουελ, ο οποίος έχει δώσει άφθονες μαρτυρίες και έχει συγγράψει βιβλία για το πώς η CIA διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης σε μαζική, παγκόσμια κλίμακα.

Στην Ευρώπη, ο πρώην συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Udo Ulfkotte έγραψε μια ενδεικτική έκθεση για το πώς η CIA και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στρατολογούν προσωπικό σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για να λειτουργήσουν ως μάτια, αυτιά και στόματά τους. Είναι επίσης γνωστό ότι ο βρετανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, το BBC, ελέγχθηκε, και ίσως εξακολουθεί να ελέγχεται από την εθνική του υπηρεσία πληροφοριών, MI5.

Ενώ τέτοιες αποκαλύψεις ήταν γνωστές και δημοσιοποιήθηκαν, ήταν πάντα μια ήρεμη συζήτηση για να αποφευχθεί η ενίσχυση του σκανδάλου για ένα επάγγελμα που προσποιείται πως είναι θεματοφύλακας του ανεξάρτητου δημόσιου συμφέροντος, της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης, της κριτικής της πολιτικής εξουσίας και κάθε λογής άλλων ευγενών διακρίσεων.

Ήταν πάντα μια δυτική έπαρση να δυσφημίζεται η κρατική προπαγάνδα ως κάτι που γινόταν στη Σοβιετική Ένωση και στη σημερινή Ρωσία, την Κίνα και άλλα υποτιθέμενα «αυτοκρατορικά» κράτη.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι εδώ και πολύ καιρό πολύ πιο ένοχα για τη διακίνηση εξωφρενικής παραπληροφόρησης στην υπηρεσία των στρατιωτικών ιδρυμάτων ασφαλείας τους. Η φάρσα των όπλων μαζικής καταστροφής που οδήγησε στον γενοκτονικό πόλεμο στο Ιράκ το 2003 ήταν ίσως το ναδίρ ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα δυσάρεστα επεισόδια. Πιο πίσω υπήρχε το ψεύτικο περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν που οδήγησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πιο πρόσφατα υπήρξε η υποτιθέμενη αλλά ψευδής εκστρατεία βιασμού από στρατιώτες υπό τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι που οδήγησε στον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και τη δολοφονία του Καντάφι το 2011. Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Συρία προοιωνίστηκε από ευρέως διαδεδομένους ψευδείς ισχυρισμούς των δυτικών μέσων ενημέρωσης για φρικαλεότητες με χημικά όπλα που στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκαν από υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ πληρεξούσιους αλλαγής καθεστώτος.

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος επιταχύνθηκε από το ΝΑΤΟ που εξόπλισε ένα ναζιστικό καθεστώς που επιτίθετο στους Ρώσους στο Ντονμπάς. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου μετά από οκτώ χρόνια προκλήσεων, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία και θέατρα και τώρα πως εκτελεί εν ψυχρώ πολίτες.

Αυτό είναι από τα ίδια μέσα ενημέρωσης που τώρα παραδέχονται ανοιχτά ότι είναι επιχειρηματίες για την παραπληροφόρηση και που φαίνεται να μην ντρέπονται γι' αυτό. Πράγματι, καυχιούνται περήφανα για τον ρόλο της εξαπάτησής τους ως κατά κάποιο τρόπο ευγενείς. Τέτοια μέσα ενημέρωσης είναι συνένοχοι στην πυροδότηση συγκρούσεων και πολέμου. Η λειτουργία τους είναι να γεμίζουν το κοινό με άγνοια και τζινγκοϊσμό προκειμένου να ενισχύσουν την υπόθεση των πολεμοκάπηλων βιομηχανιών και οικονομιών. Σε αυτό το στρεβλό οργουελικό κλίμα, το να λες την αλήθεια σημαίνει να διαπράττεις έγκλημα σκέψης και να υβρίζεις από αυτούς που εξυμνούν το ψέμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail