Η Πολωνία έχει μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία, ισχυρίζεται η Μόσχα

Robfoto / pixabay
Freepen.gr - Οι πληροφορίες που έλαβε η Ρωσία υποδηλώνουν ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα σχέδιο ώστε η Βαρσοβία να ανακτήσει τον έλεγχο των ουκρανικών περιοχών που η Βαρσοβία θεωρεί πως «ανήκουν ιστορικά» σε αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Μόσχας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο, το πρώτο στάδιο αυτής της «επανένωσης» θα δει Πολωνούς «ειρηνευτές» να αναπτύσσονται στη δυτική Ουκρανία με το πρόσχημα της «προστασίας από τη ρωσική επιθετικότητα», σκιαγράφησε ο Ναρίσκιν σε δήλωση την Πέμπτη.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητούνται τώρα μεταξύ της Βαρσοβίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστήριξε, προσθέτοντας πως η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να εκτελεστεί χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν μόνο εθελοντικές χώρες.

Η Βαρσοβία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει άλλα έθνη για να συμμετάσχουν στον σκοπό της, πρόσθεσε. Αλλά οι πολωνικές αρχές δεν ανησυχούν για αυτό, καθώς θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των «περιττών μαρτύρων» για τις ενέργειές τους, είπε ο Ναρίσκιν.

Παρά το δημοσίως διακηρυγμένο στόχο τους να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα, τα πολωνικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε μέρη της Ουκρανίας όπου δε θα έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να εμπλακούν με ρωσικές δυνάμεις, εξήγησε.

Σύμφωνα με ρωσικά στοιχεία, ο πραγματικός «τακτικός στόχος» των πολωνικών στρατευμάτων θα είναι να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών εγκαταστάσεων από την Ουκρανική Εθνοφρουρά. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας προφανώς αναζητούν τώρα «αξιόπιστα» μέλη της ελίτ του Κιέβου, τα οποία θα ήταν πρόθυμα να σχηματίσουν ένα αντίβαρο υπέρ της Βαρσοβίας στους Ουκρανούς εθνικιστές.

Η πολωνική κυβέρνηση υποθέτει ότι η περιχαράκωση των δυνάμεών της στη δυτική Ουκρανία θα οδηγούσε, με μεγάλη πιθανότητα, στη διάσπαση της χώρας, υποστήριξε. Σε αυτήν την περίπτωση, ο έλεγχος στα εδάφη όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνει στα χέρια της Βαρσοβίας, συνέχισε ο αρχηγός της ρώσικης κατασκοπείας.

Το σχέδιο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια, επεσήμανε, να επαναληφθεί μια ιστορική συμφωνία που συνήφθη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είδε τα δυτικά έθνη να αποδέχονται το δικαίωμα της Βαρσοβίας να καταλάβει, σε πρώτη φάση, τμήματα της Ουκρανίας για να προστατεύσει το λαό της από την απειλή των μπολσεβίκων και, αργότερα, να συμπεριλάβει αυτές τις περιοχές στο πολωνικό κράτος.

Τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας επανασχεδιάστηκαν για τελευταία φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Πολωνία συμφώνησε να χωρίσει με την περιοχή της Ανατολικής Γαλικίας και το μεγαλύτερο μέρος της Βολυνίας, που ενσωματώθηκαν στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η Βαρσοβία αποζημιώθηκε με γη που προηγουμένως αποτελούσε μέρος της Γερμανίας, κυρίως με την απόκτηση του λιμανιού του Γκντανσκ (Danzig).

Η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Αύγουστο του 1939, ανοίγοντας το δρόμο για μια εξαετή κατοχή, η οποία έληξε το 1945 όταν τα πολωνικά εδάφη απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.

Το 1943, η Ανατολική Γαλικία και η Βολυνία έγιναν το σκηνικό μαζικών δολοφονιών που διέπραξαν οι ουκρανικές εθνικιστικές ομάδες OUN-UPA (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών – Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός), που συνεργάστηκε με τους Ναζί. Έως και 100.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί και Εβραίοι, πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν τότε.

Πριν από μερικά χρόνια το πολωνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τα εγκλήματα των Ουκρανών εθνικιστών κατά των Πολωνών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως «γενοκτονία». Τα μέλη της ηγεσίας που ενέκρινε τις φρικαλεότητες θεωρούνται πλέον ως εθνικοί ήρωες στην Ουκρανία.
 
* πληροφορίες RΤ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail