Προοπτικές αερίου για ρωσο-κινεζική συνεργασία

Στις 4 Φεβρουαρίου, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν νέα σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν νέα 25ετή σύμβαση για την προμήθεια 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη ρωσική Άπω Ανατολή στην Κίνα. Η πρωτοβουλία αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της πολιτικής πτυχής. Στις 4 Φεβρουαρίου, η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν επίσης σε κοινή δήλωση Ρωσίας και Κίνας σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, την είσοδο σε μια νέα εποχή και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η νέα πρωτοβουλία γαλουχήθηκε για περισσότερα από 6 χρόνια. Το 2015, υπογράφηκε μνημόνιο για το έργο, το 2017, υπήρξε συμφωνία για τους βασικούς όρους προμήθειας, συμπεριλαμβανομένου του όγκου προμηθειών, της διάρκειας της σύμβασης, της έναρξης των προμηθειών, της περιόδου συσσώρευσης όγκου, του σημείου διέλευσης των συνόρων. Το έργο διαφέρει από την πρωτοβουλία Power of Siberia, σύμφωνα με την οποία μετά την υπογραφή της σύμβασης, κατασκευάζεται ο αγωγός και τοποθετείται ο εξοπλισμός.

Ο αγωγός φυσικού αερίου που συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία ονομάζεται Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok. Μιλώντας για τις λεπτομέρειες, το μήκος του είναι 1.800 χλμ. Έχει ήδη επεκταθεί σε ένα τμήμα 353 χιλιομέτρων από το Komsomolsk-on-Amur έως το Khabarovsk. Προβλέπεται αύξηση της χωρητικότητάς του μέσω των σταθμών συμπίεσης. Θα κατασκευαστεί επίσης ένα τμήμα 25 χιλιομέτρων από τον κύριο κλάδο μεταξύ Khabarovsk και Vladivostok. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί διακλάδωση αγωγού φυσικού αερίου, σταθμός μέτρησης αερίου, εξοπλισμός προετοιμασίας φυσικού αερίου για μεταφορά και εγκαταστάσεις καθαρισμού και αφυδάτωσης αερίου.

Επί του παρόντος, η Gazprom αναπτύσσει τα πεδία Kirinskoye και Yuzhno-Kirinskoye. Στο πεδίο Kirinskoye η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε το 2014, σύμφωνα με το σχέδιο του έργου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και χρησιμοποιήθηκαν 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πρόσφατα κατασκευάστηκαν άλλα 7 πηγάδια, επομένως ο ρυθμός παραγωγής φυσικού αερίου θα αυξηθεί. Το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye ανακαλύφθηκε το 2010, αλλά δε θα είναι σε λειτουργία μέχρι το 2023. Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου αυτού του κοιτάσματος είναι 611,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχουν ήδη κατασκευαστεί 22 πηγάδια. Θα παράγονται 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.



Η νέα σύμβαση δεν είναι η μεγαλύτερη σύμβαση φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Για παράδειγμα, ο Power of Siberia παρέχει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ο Power of Siberia 2 παρέχει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η νέα πρωτοβουλία αποτελεί απλώς μια προσθήκη στις κύριες προμήθειες της Ρωσίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Έτσι, το 2018, η Gazprom παρέδωσε 242 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο αγωγός συνορεύει με την επαρχία Heilongjiang και εκτείνεται μέχρι το Πεκίνο. Αυτό το έργο είναι σημαντικό για την Κίνα, καθώς λειτουργεί ως μια πιο κερδοφόρα εναλλακτική λύση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Υγροποιημένο φυσικό αέριο παρέχεται στην Κίνα από την Ινδονησία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μαλαισία και το Κατάρ.

Το 2021, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας ανήλθαν σε 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τώρα η Κίνα βρίσκεται σε ενεργό στάδιο μετάβασης της παραγωγής από άνθρακα σε φυσικό αέριο, το οποίο υλοποιείται με επιτυχία. Η Κίνα κινείται πλέον στην ηγετική θέση στον κόσμο όσον αφορά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ως μέρος του 14ου Πενταετούς Σχεδίου, ο στόχος ήταν η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πράσινη οικονομία και ο περιορισμός των εκπομπών, έτσι η κυβέρνηση αναπτύσσει ενεργά τον τομέα του φυσικού αερίου.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του, ανέφερε προηγουμένως για διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινέζων εισαγωγέων LNG, συμπεριλαμβανομένων των Sinopec και PetroChina, για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε μειωμένες τιμές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εισαγωγείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ρωσικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την αγορά LNG για λογαριασμό τους, προκειμένου να κρύψουν αυτές τις συναλλαγές από ξένες χώρες.

Στις 6 Απριλίου, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο έξι ανώνυμες πηγές, ότι οι κινεζικές κρατικές εταιρείες διατηρούν υφιστάμενες συμβάσεις για προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά απέχουν από τη σύναψη νέων εν μέσω της επιφυλακτικής θέσης του Πεκίνου σε σχέση με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Οι κρατικές κινεζικές εταιρείες ενέργειας PetroChina, Sinopec, Sinopec και CNOOC φέρεται να αποφάσισαν να μην υποβάλουν προσφορές για ρωσικές προμήθειες πετρελαίου τον Μάιο. Δεν θέλουν η αγορά πρόσθετων όγκων πετρελαίου να μοιάζει με υποστήριξη για τη Ρωσία, ανέφεραν δύο πηγές.

Νωρίτερα, ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει δραστικά μέτρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ασκήσουν πίεση στις κινεζικές εταιρείες λόγω αντιρωσικών κυρώσεων. Ο κ. Lijian επανέλαβε την επίσημη θέση της Κίνας για την απόρριψη οποιωνδήποτε μονομερών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιορισμοί θα προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες στην οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις ενδιαφερόμενες χώρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές θα χάσουν, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω τον διχασμό και την αντιπαράθεση.

Η νέα πρωτοβουλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα συμπληρώσει την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη βιομηχανία φυσικού αερίου, θα αποφέρει πρόσθετα οφέλη και στις δύο πλευρές και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στις δύο χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail