Η σύγκρουση στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος της εποχής που κυριαρχείται από τη Δύση

REUTERS/US ARMY
Η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα γεγονός ορόσημο τεράστιας ιστορικής σημασίας. Σηματοδοτεί ένα διάλειμμα από το παρελθόν και την αρχή μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, που θα περιλαμβάνει την πρόοδο στις διεθνείς σχέσεις προς μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αφορά μια στενή σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Δεν είναι παρά το εξωτερικό σημάδι μιας μεγαλύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ, αφενός, της δυτικής τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και, από την άλλη, εθνών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλα που αρνούνται να δεχτούν έναν υποδεέστερο ρόλο. Η συνέντευξή μας με τον Bruce Gagnon αυτή την εβδομάδα αποσαφηνίζει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική εικόνα και τι διακυβεύεται.

Ένα σίγουρο σημάδι των μεγαλύτερων διαστάσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει γρήγορα έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την οικονομία της τελευταίας. Οι ισχυρισμοί της Δύσης περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου» είναι περιφρονητοί και δόλιοι. Με τη διοχέτευση όπλων σε ένα κατασταλτικό, διεφθαρμένο καθεστώς του οποίου ο στρατός έχει μολυνθεί από ναζιστικά συντάγματα;

Όχι, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν τη σύγκρουση –την οποία η Ρωσία προσπάθησε επιμελώς να αποφύγει κάνοντας εύλογες εκκλήσεις για συμφωνίες ασφαλείας με το ΝΑΤΟ– ως ευκαιρία να συντρίψουν τη Ρωσία. Και δεν πρόκειται απλώς για τη συντριβή της Ρωσίας. Πρόκειται για τη συντριβή οποιασδήποτε πρόκλησης στη δυτική τάξη πραγμάτων. Αυτό συνεπάγεται αναπόφευκτα αντιπαράθεση με την Κίνα και άλλους που επιδιώκουν να αψηφήσουν τη «συναίνεση της Ουάσιγκτον».

Η δρακόντεια λογοκρισία των διεθνών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας και ο αποκλεισμός της ρωσικής οικονομίας υποδηλώνουν μια ολοκληρωτική εκστρατεία εχθρότητας από τις δυτικές δυνάμεις που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν. Η παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου – βασισμένη σε εύλογες αρχές αυτοάμυνας – παρείχε το σημείο εκτόξευσης για την παγιωμένη δυτική εχθρότητα. Αλλά αυτή η εχθρότητα δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της εμφάνισης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο της κυριαρχίας των ΗΠΑ. Αυτή η κυριαρχία –ή ηγεμονία– βασίζεται στον έλεγχο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και στην ωμή αμερικανική στρατιωτική ισχύ, με τη βοήθεια των μελών του ΝΑΤΟ.

Οι άμεσες ανησυχίες της Ρωσίας για την Ουκρανία βασίστηκαν στην αυξανόμενη απειλή που αποτελούσε αυτή η δυτική γειτονική χώρα από την προδοτική εμπλοκή της με το ΝΑΤΟ και τις απαράδεκτες επιθέσεις που έκανε το καθεστώς του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό στην περιοχή του Ντονμπάς τα τελευταία σχεδόν οκτώ χρόνια. Αλλά υπερασπιζόμενη αυτές τις εθνικές ανησυχίες, η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει επίσης αμφισβητήσει ολόκληρο το σύστημα της δυτικής τάξης που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε αυτή την εξέλιξη στο τέλος της εποχής. Είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα: «Η ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στοχεύει να βάλει τέλος στις απεριόριστες επεκτάσεις και την απεριόριστη πορεία προς την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών που βρίσκονται υπό αυτές στη διεθνή σκηνή».

Αξίζει να αναλογιστούμε το σκεπτικό του για το γιατί η διπροσωπία και η υποκρισία των δυτικών δυνάμεων είχε γίνει αφόρητη και γιατί μια τέτοια μονοπολική αλαζονεία κατέστρεφε και καταστρέφει τη διεθνή τάξη.

Ο Λαβρόφ σχολίασε με ειρωνεία: «Είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς δημοψήφισμα, αλλά είναι αδύνατο να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Κριμαίας, που κηρύχθηκε μετά από δημοψήφισμα, που παρατηρήθηκε από εκατοντάδες αντικειμενικούς ξένους εκπροσώπους. Οι ΗΠΑ φαντάζονταν μια απειλή για την εθνική τους ασφάλεια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στο Ιράκ, αλλά, όταν το βομβάρδισαν και δεν βρήκαν καμία απειλή εκεί, δε ζήτησαν καν συγγνώμη. Και όταν νεοναζί και υπερριζοσπάστες αναπτύσσονται ακριβώς στα σύνορά μας, δημιουργούνται δεκάδες βιολογικά εργαστήρια υπό την επίβλεψη του Πενταγώνου, που πραγματοποιούν κάποια πειράματα που στοχεύουν πρωτίστως στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων – τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας – τότε δεν επιτρέπεται να αντιδράσουμε σε αυτήν την απειλή, ακριβώς στα σύνορά μας, όχι πέρα ​​από τον ωκεανό».

Αυτό που έκανε η Ρωσία με την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία με τους δικούς της ανεξάρτητους όρους είναι να σηματοδοτήσει ότι η υποτιθέμενη κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους έχει τελειώσει.

Η μετασοβιετική εποχή των τελευταίων 30 ετών έχει τελειώσει. Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται πλέον να ενσωματωθεί σε μια δυτικοκεντρική παγκόσμια τάξη, όπως γράφει αυτή την εβδομάδα ο Fyodor Lukyanov σε ένα άρθρο για τη Ρωσία στο Global Affairs. Η Ρωσία επιλέγει τώρα «άλλο δρόμο».

Αυτός ο δρόμος σημαίνει να αγκαλιάσουμε πλήρως έναν πολυπολικό κόσμο όπως προαναγγέλλεται από την ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση και την στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες. Οι τεράστιοι φυσικοί πόροι της Ρωσίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, θα κατευθυνθούν προς την ευρασιατική ανάπτυξη και με αυτόν τον τρόπο θα βρουν άφθονη ανταμοιβή. Οι δυτικές οικονομίες είναι αυτές που χρειάζονται τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι τις χρειάζεται, όπως σημείωσε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα πάρει χρόνο και θα περιλαμβάνει προσωρινές μετατοπίσεις. Θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, για παράδειγμα. Αλλά η συνολική τροχιά είναι βιώσιμη και υγιής, και έχει ήδη ξεκινήσει καλά.

Η βαθιά ιστορική σημασία των παγκόσμιων τεκτονικών αλλαγών είναι εμφανής από τις απόψεις του Ρώσου οικονομολόγου Sergey Glazyev, όπως παρουσιάζεται σε αυτή τη σοφή συνέντευξη με τον Pepe Escobar. Ο Glazyev εργάζεται εδώ και χρόνια με επίσημη ιδιότητα στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Αναφέρει λεπτομερώς την εξέλιξη και την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τάξης που αντικαθιστά το σύστημα που βασίζεται σε δολάρια ΗΠΑ. Η νέα τάξη πραγμάτων αναπτύσσεται από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους με ρητό σκοπό να ανεξαρτητοποιηθούν από την κυριαρχία του αμερικανικού και δυτικού χρέους και νομισματικού ιμπεριαλισμού.

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι πραγματικά αιώνιο και δημιούργημα της εποχής. Ο πόλεμος και τα βάσανα είναι αποτρόπαια. Όμως το σύστημα που κυριαρχούσε στη Δύση δεν άφησε στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει φυσική βία για να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα. Τώρα που έγινε η ρήξη, υπάρχει η αίσθηση πως έχουμε διαβεί το Ρουβίκωνα. Δεν υπάρχει επιστροφή. Η δυτική απάντηση ήταν αυτοκαταστροφική. Ο υβριδικός της πόλεμος εναντίον της Ρωσίας έχει καταλύσει την κατάρρευση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης. Η πολιτικοποιημένη κατάχρηση του συστήματος του δολαρίου έχει καταστρέψει θανάσιμα αυτό το σύστημα και προήγγειλε την επίσπευση μιας καλύτερης, πιο δημοκρατικής εναλλακτικής λύσης παγκοσμίως.

Αναμφισβήτητα, το χρονοδιάγραμμα αυτής της παγκόσμιας διαδικασίας πηγαίνει πιο πίσω από τις τρεις μετασοβιετικές δεκαετίες ή την εποχή μετά το Χρυσό Πρότυπο που τελείωσε το 1971 όταν οι ΗΠΑ το σκότωσαν για χάρη της υπεροχής του δολαρίου. Ξεπερνά τις οκτώ δεκαετίες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξετάζουμε τα τελευταία 500 χρόνια της Δυτικής Ευρώπης και των αποικιακών δυνάμεών της, που πρόσφατα αντιμετώπισαν την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και την εγκληματική πολεμοχαρή περιπλάνηση.

Δεν υπάρχει εγγύηση για το αποτέλεσμα. Αλλά αρκεί να πούμε ότι η παλιά τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πρέπει να φύγει, και θα φύγει ακριβώς επειδή δεν είναι πλέον βιώσιμη όσον αφορά την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail