Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Όλα αυτά δείχνουν πόσο θεμελιωδώς η συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τη γεωστρατηγική κατάσταση στην Ευρώπη. Πριν από την έναρξη αυτής της εκστρατείας, το μπλοκ βίωνε ήδη μαζικές αναταραχές λόγω της άρνησης του πληθυσμού του να συνεχίσει να συμμορφώνεται με αυτό που πολλοί από αυτούς θεωρούσαν ως πολιτικά υποκινούμενες επιδημιολογικές πολιτικές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις τους. Τώρα, ωστόσο, η Γερμανία μπορεί να περιέλθει σε μια ακόμη πιο έντονη κρίση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ την πιέσουν επιτυχώς να διακόψει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτή η πρόβλεψη που δενς έγινε από κανέναν άλλον αλλά από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της αξιολόγησης της Ρωσίας.
Μέχρι αυτό το σημείο, θεωρείτο ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από τη λεγόμενη «ρωσική προπαγάνδα» για να κάνει κανείς μια τέτοια πρόβλεψη, αλλά τώρα είναι κυριολεκτικά η επίσημη θέση της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης. Δεδομένων των «πολιτικά ορθών» προτύπων που επιβλήθηκαν στον πληθυσμό από τους ηγέτες τους, η κοινωνία δεν μπορεί να ρωτήσει ανοιχτά γιατί η Γερμανία «παπαγαλίζει τη ρωσική προπαγάνδα» αφού η Μόσχα δεν μπορεί ποτέ να επεκταθεί σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, όσοι από τον πληθυσμό θυμούνται την προηγούμενη αφήγηση που μόλις ανακαλέστηκε, πιθανότατα θα αρχίσουν να αμφισβητούν τι πραγματικά συμβαίνει και ενδεχομένως να δυσπιστούν απέναντι στην «επίσημη αφήγηση» ακόμη περισσότερο από ό,τι ήδη.
Το μάθημα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι ακόμη και οι λεγόμενοι «αντίπαλοι» όπως η Ρωσία είναι μερικές φορές σωστοί στις εκτιμήσεις τους, ακόμη κι αν κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να τις κάνουν για εν μέρει απώτερα κίνητρα, όπως για να προκαλέσουν πανικό ή/και να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ωστόσο, η Ρωσία και εκείνοι που συμμερίζονται την πολυπολική κοσμοθεωρία της προσπαθούσαν απλώς να ευαισθητοποιήσουν τις μάζες για τις αλληλένδετες ανθρωπιστικές και πολιτικές συνέπειες που συνδέονται με την δυνητικά άμεση διακοπή φυσικού αερίου από τη Γερμανία. Η αυτοπροκαλούμενη αποσταθεροποίηση της μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ θα εξυπηρετούσε μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αποδυναμώνοντας τον οικονομικό της αντίπαλο, αν και αυτός είναι ο πιθανός λόγος που θέλει αυτό το σενάριο.