[ΑΝΑΛΥΣΗ] Η βύθιση του Moskva πυροδοτεί συζήτηση για το μέλλον του ρωσικού ναυτικού και του Μοντρέ

Η ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, το καταδρομικό Slava RTS Moskva (121), βυθίστηκε στις 14 Απριλίου λόγω «θυελλωδών θαλασσών», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ρυμουλκούνταν προς τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Το Moskva κατασκευάστηκε κατά τη σοβιετική εποχή και εισήλθε στο Σοβιετικό Ναυτικό το 1982 ως ένα από τα τρία καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Slava. Το σκάφος των 12.490 τόνων ήταν το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε σε μάχη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καταδρομικό πυραύλων με 510 μέλη πληρώματος ήταν σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας και ηγήθηκε της ναυτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο μετά από έκρηξη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει την ευστάθειά του. Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στο Moskva με πυραύλους Neptune ουκρανικής κατασκευής, ένα όπλο που αναπτύχθηκε ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η οποία είχε αυξήσει την απειλή για το Ουκρανικό Ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva, βυθίστηκε για οποιοδήποτε λόγο. Γιατί λοιπόν η απώλεια μιας ναυαρχίδας είναι τόσο κρίσιμη για ένα ναυτικό; Τι αντίκτυπο θα έχει η απώλεια του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων στην έκβαση του πολέμου;

Τι είναι η ναυαρχίδα και γιατί είναι τόσο σημαντική;


Η ναυαρχίδα είναι το πλοίο διοίκησης ενός ναυτικού στόλου. Γενικά, πλοία με τις υψηλότερες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου εκτελούν αυτό το καθήκον. Ο διοικητής ονομάζεται επίσης Αξιωματικός Τακτικής Διοίκησης (OTC) και το αρχηγείο του βρίσκεται στη ναυαρχίδα. Η σημασία των ναυαρχίδων μπορεί να χωριστεί σε τακτικές και ψυχολογικές πτυχές. Δεδομένου ότι αυτά τα πλοία έχουν υψηλού επιπέδου ικανότητες διοίκησης, η απώλειά τους μπορεί να αποδυναμώσει τις δυνατότητες και τις λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου του στόλου, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια επιχείρηση υψηλής έντασης. Δεδομένου πως τα πλοία θεωρούνται έδαφος της χώρας, η απώλεια πολεμικών πλοίων έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στους ανθρώπους όσο και στους ναυτικούς. Η βύθιση της ναυαρχίδας ενός στόλου μπορεί να σπάσει τη θέληση του Πολεμικού Ναυτικού επειδή η απώλεια του πλοίου είναι «πολύ ενοχλητική».

Η Ρωσία δε θα ξεχάσει ποτέ την απώλεια του Moskva

Τα κράτη δεν μπορούν απλώς να ξεχάσουν την απώλεια ενός πολεμικού πλοίου. Το 1974 οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχώς μια αμφίβια επιχείρηση στο νησί της Κύπρου κάτω από δύσκολες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κύπρο, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έχασαν το αντιτορπιλικό TCG Kocatepe από πυραύλους από μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας λόγω έλλειψης αμοιβαίου επιχειρησιακού συντονισμού. Η απώλεια του Kocatepe είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για την επιχείρηση στην Κύπρο σήμερα στην Τουρκία.

Η Ρωσία υπέστη σοβαρό πλήγμα στη φήμη της όταν έχασε τη ναυαρχίδα της, το Moskva, που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον μιας χώρας όπως η Ουκρανία που διαθέτει μέτρια ναυτική δύναμη. Το εθνικό τραύμα που προκλήθηκε από τη βύθιση του Moskva δε θα ξεχαστεί για πολύ καιρό.



Πώς θα επηρεάσει η απώλεια του Moskva την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας;

Σύμφωνα με τον Oleksiy Arestovych, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, το Moskva έχει επίσης συμβολική σημασία για την Ουκρανία, δεδομένου ότι συμμετείχε σε μια περίφημη ανταλλαγή μηνυμάτων στο Snake Island τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με μια υποτιθέμενη ανταλλαγή μηνυμάτων από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ρώσοι πλησίασαν την ουκρανική φρουρά στο Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα, ένας Ρώσος αξιωματικός δήλωσε: «Αυτό είναι ένα στρατιωτικό πολεμικό πλοίο. Πρόκειται για πολεμικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού. Σας προτείνω να αφήσετε τα όπλα σας και να παραδοθείτε για να αποφύγετε περιττές αιματοχυσίες και απώλειες. Αν δεν το κάνετε, θα βομβαρδιστείτε».

Ένας Ουκρανός στρατιώτης απάντησε: «Ρωσικό πολεμικό σκάφος, άντε και....».

Σημείωση σελίδας: Ωστόσο αυτό το συμβάν έχει διαψευστεί από τα γεγονότα που ακολούθησαν και τη σύλληψη των Ουκρανών στρατιωτών.

Από την αρχή της εισβολής, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας διατηρεί τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα επειδή η Ουκρανία δε διαθέτει επαρκείς ναυτικές δυνάμεις και συστήματα παράκτιας άμυνας. (Σύμφωνα με τη Ρωσική Ναυτική Υπηρεσία Πληροφοριών, τα παράκτια συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Neptune δεν έχουν ακόμη φτάσει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα). Έτσι, το λιμάνι της Οδησσού, από το οποίο διέρχεται το 70 τοις εκατό των εξαγωγών της Ουκρανίας, έχει παραμείνει κλειστό. Η Ρωσική Αμφιβιακή Ομάδα Κρούσης βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα στα ανοικτά των ουκρανικών ακτών, αποτρέποντας την ανάπτυξη ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού για την άμυνα των ακτών.

Η Ουκρανία έχει αποκτήσει σημαντική πυραυλική ικανότητα εάν οι ουκρανικοί ισχυρισμοί είναι αληθινοί και οι πύραυλοι του Neptune έπληξαν το πλοίο. Το αντιπλοϊκό σύστημα Neptune είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ που μπορούν να φτάσουν στόχο έως και 300 χιλιόμετρα μακριά. Οι τοποθεσίες των ρωσικών μονάδων επιφάνειας μπορούν εύκολα να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας δορυφόρους, ηλεκτρονική επιτήρηση, NATO AWACS και US Global Hawks, επιτρέποντας στους αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Neptune να επιτίθενται σε ρωσικά πλοία από μεγάλη απόσταση. Η ελευθερία επιχειρήσεων του ρωσικού ναυτικού στα ανοιχτά της Οδησσού θα περιοριστεί λόγω της απειλής των πυραύλων κρουζ Neptune. Οι Ρώσοι δε θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μια αμφίβια επιχείρηση κατά της ακτής της Οδησσού χωρίς να υποστούν σημαντική απώλεια πολεμικών πλοίων.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή δοκιμασία

Τα αδελφά πλοία του βυθισμένου Moskva, τα άλλα καταδρομικά κλάσης Slava, Varyag και Marshal Ustinov, επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Ρωσία ορίσει ένα από αυτά τα πλοία ως ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θα απαιτήσει από την Τουρκία να επιτρέψει στο πλοίο να διέλθει από τα Τουρκικά Στενά. Η Τουρκία έχει κλείσει τα στενά για τα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων κρατών σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, τα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων κρατών επιτρέπεται να διέρχονται από τα στενά μόνο για να επιστρέψουν στις βάσεις τους, αλλά το Marshal Ustinov είναι συνδεδεμένο με τον Βόρειο Στόλο και το Varyag είναι η ναυαρχίδα του Στόλου του Ειρηνικού. Η Τουρκία, η οποία έχει επαινεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ, θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή δοκιμασία αυτής της εφαρμογής εάν η Ρωσία ζητήσει τη διέλευση του Varyag ή του Marshal Ustinov.


* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail