Τουρκία κατά ΝΑΤΟ: Υπάρχουν χώρες που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Freepen.gr - Η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ ορισμένα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα ήθελαν να τη δουν να συνεχίζεται ως τρόπος να βλάψουν τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη σε τηλεοπτική συνέντευξη. Σε μια μακροσκελή εμφάνιση στο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση της Τουρκίας να μην επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και γιατί απέτυχαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Υπάρχουν χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλέπουν τη συνέχιση του πολέμου ως αποδυνάμωση της Ρωσίας. Δεν τους ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο Τσαβούσογλου.

Αν και δεν κατονόμασε κανέναν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα πως η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», κάτι που απηχήθηκε από τον πρώην επικεφαλής της CIA για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

 
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της G7 την Τρίτη ότι η Δύση είναι ενωμένη στο να μην επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει και αποφασισμένη «να συνεχίσει να εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη [ρωσική] επίθεση».

Η Τουρκία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας επειδή είναι μονομερείς, σε αντίθεση με τις «δεσμευτικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk. Η Άγκυρα διατύπωσε τη θέση της την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία είναι να συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές και με τις δύο πλευρές, ως «μια χώρα που εμπιστεύονται αμφότερες».

Ενώ η Τουρκία δεν περίμενε πολλά μετά τις πρώτες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αττάλεια, «οι ελπίδες ήταν μεγάλες» μετά τις επακόλουθες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου. Ωστόσο, η Ουκρανία υπαναχώρησε από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εκεί μετά τις εικόνες της Bucha, για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Τσαβούσογλου έριξε επίσης φως στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky για εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

«Κανείς δεν συμφωνεί με το αίτημα του Ζελένσκι για εγγυήσεις του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην περίφημη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας. «Καμία χώρα δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς επίσης δεν το δέχονται. Φυσικά, η Τουρκία δεν το δέχεται αυτό. Καταρχήν, κανείς δεν αντιτίθεται σε αυτήν την εγγύηση, αλλά οι όροι της δεν είναι ξεκάθαροι».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail