Τι είναι ο μηχανισμός ρουπίας-ρουβλίου και γιατί η Ινδία σκέφτεται να τον αναβιώσει;

Freepen.gr - Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις παγκόσμιες συναλλαγές με ρωσικές οντότητες που χρησιμοποιούν τραπεζογραμμάτια σε ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ έκοψαν την πρόσβαση της Ρωσίας στο δολάριο ΗΠΑ. Αυτό έκανε την Ινδία, η οποία συνεχίζει τις συναλλαγές με τη Ρωσία, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης του μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου, που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως το 1953, γράφει ο Suchitra Karthikeyan γι το thehindu.com.

Τι είναι ο μηχανισμός Rupee-Rouble; Η εμπορική συμφωνία Ρουπίας-Ρουβλίου είναι ένας εναλλακτικός μηχανισμός πληρωμής για το διακανονισμό των οφειλών σε ρουπίες αντί για δολάρια ή ευρώ. Η ιδέα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1953 στο πλαίσιο της ινδοσοβιετικής εμπορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το άρθρο VI της ινδοσοβιετικής συμφωνίας:

- Όλες οι πληρωμές μεταξύ της Ινδίας και της τότε Σοβιετικής Δημοκρατίας ΕΣΣΔ μπορούν να γίνονται σε ρουπίες Ινδίας.

- Για το σκοπό αυτό, η Κρατική Τράπεζα της ΕΣΣΔ θα διατηρεί έναν ή περισσότερους λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες στην Ινδία που είναι εξουσιοδοτημένες να διαπραγματεύονται συνάλλαγμα. Επιπλέον, η Κρατική Τράπεζα της ΕΣΣΔ, εάν η Τράπεζα το κρίνει απαραίτητο, θα διατηρεί άλλο λογαριασμό στην Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας.

- Όλες οι εμπορικές συναλλαγές που θα χρηματοδοτηθούν σε ρουπίες θα πραγματοποιούνται μέσω των εμπορικών τραπεζικών λογαριασμών, ενώ ο λογαριασμός στην Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας θα χρησιμοποιείται μόνο για την αναπλήρωση των υπολοίπων με τις εμπορικές τράπεζες όταν είναι απαραίτητο

- Οι πληρωμές που γίνονται προς και από κατοίκους Ινδίας και κατοίκους ΕΣΣΔ θα γίνονται μόνο σε αυτούς τους καθορισμένους λογαριασμούς με χρέωση/πίστωση.

- Οι λογαριασμοί θα αναπληρωθούν με (α) μεταφορά κεφαλαίων από άλλο λογαριασμό της Κρατικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ σε άλλη εμπορική τράπεζα ή στην Τράπεζα Αποθεμάτων της Ινδίας. ή (β) με την πώληση στερλίνων στην οικεία τράπεζα.

 
Οι πληρωμές κάλυψαν:

- Εμπορικές συναλλαγές και ασφάλειες, ναύλους, λιμενικά τέλη, έξοδα αποθήκευσης και αποστολής και ανεφοδιασμού καυσίμων

- Διανομή ταινιών

- Τεχνική βοήθεια

- Περιηγήσεις εμπορικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα

- Συντήρηση της Πρεσβείας της Ινδίας στην ΕΣΣΔ και της Πρεσβείας και της Εμπορικής Αντιπροσωπείας της ΕΣΣΔ στην Ινδία

- Άλλες μη εμπορικές πληρωμές που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Reserve Bank of India και της State Bank της ΕΣΣΔ

Κέντρο για την αναβίωση του μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου

Στις 24 Μαρτίου 2022, ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar είπε στο Κοινοβούλιο πως είχε συγκληθεί μια πολυ-υπουργική ομάδα για να εξετάσει πώς θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στο εμπόριο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης πληρωμών για εξαγωγείς και εισαγωγείς — υποδεικνύοντας μια πιθανή αναβίωση του μηχανισμού «ρουπίας - ρουβλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Akali Dal Naresh Gujral σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα επανενεργοποιήσει το εμπόριο ρουπίας με τη Ρωσία, ο Jaishankar είπε «εξαιτίας των αναδυόμενων προβλημάτων στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, [η] κυβέρνηση εξετάζει διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της πτυχής της πληρωμής».

«Υπάρχει μια ομάδα εντός της κυβέρνησης που αποτελείται από διαφορετικά υπουργεία. Καθοδηγείται από το υπουργείο Οικονομικών για να εξετάσει αυτά τα θέματα», πρόσθεσε. Ρωσική αντιπροσωπεία ενδέχεται να επισκεφθεί την Ινδία το Μάιο για να συζητήσει τον μηχανισμό πληρωμής ρουπίων-ρουβλίου.

Γιατί να αναβιώσει το εμπόριο ρουπίας-ρούβλι;


Περισσότεροι από 40 σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών και οντοτήτων εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ινδοί εξαγωγείς αναμένουν πληρωμές περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η Ινδία έχει επί του παρόντος εισαγωγές αξίας Rs. 64.623 crore από τη Ρωσία το 2021-2022, που είναι αύξηση 59,04% από πέρυσι. Αυτό αποτελούσε το 1,58% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας.

Επιπλέον, οι εξαγωγές της Ινδίας στη Ρωσία ανέρχονται σε 23.658 crores το 2021-2022, που είναι αύξηση 20,4% από πέρυσι. Το συνολικό εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία ανήλθε σε 88.281 crores Rs το 2021-22, δηλαδή αύξηση 46,45%. Συνολικά, το εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας ανέρχεται σε 68,98 lakh crores RS — ποσοστό μόλις 1,28% των εμπορικών στοιχείων της Ινδίας.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας με τη Ρωσία ανέρχεται σε 12,83 lakh crores, οι οποίες περιλαμβάνουν το αργό πετρέλαιο και το αμυντικό εμπόριο.

Εισαγωγές πετρελαίου και αμυντικού εξοπλισμού από την Ινδία

Η Ινδία — ως καθαρός εισαγωγέας ρωσικών αγαθών — έχει αυξήσει επί του παρόντος τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με το Reuters, η Ινδία αγόρασε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μια απότομη αύξηση από πέρυσι, όταν η Ινδία αγόρασε 16 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου όλο το 2021.

Επιπλέον, η Ινδία αναμένει επίσης την έγκαιρη παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2018. Η συμφωνία — ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων — αντιμετωπίζει επικείμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act).

Επιπλέον, αρκετές νέες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένων 12 αεροσκαφών Su-30MKI και 21 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 για την ινδική Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας διενεργεί επανεξέταση όλων των άμεσων συμφωνιών εισαγωγής σε μια προσπάθεια να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail