Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία μετατρέπεται σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrel επισκέφθηκε την Ουκρανία στις 8 Απριλίου. Τον συνόδευε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Ο Borrell μίλησε για τις προθέσεις της ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, πρώτα απ' όλα, οικονομικά. Κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες και την κοινότητα γενικότερα να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ιδίως να επικεντρωθούν στον ενεργειακό τομέα.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για αυτή την πρωτοβουλία και συνέχισαν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Ο Josep Borrell επισκέφθηκε το Κίεβο και δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης». Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από την AFU (ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις). Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αρνητικά, κατηγόρησε την ΕΕ για «τρελή μεταφορά» όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι από τώρα οι πομπές με όπλα είναι στόχοι του ρωσικού στρατού.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε πως η ΕΕ μετατρέπεται από οικονομική ένωση σε «τμήμα οικονομικών σχέσεων του ΝΑΤΟ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ: 950 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη σταλεί για αγορά όπλων, 50 εκατομμύρια ευρώ για μη θανατηφόρα βοήθεια (καύσιμα, μέσα προστασίας) και 500 εκατομμύρια ευρώ θα σταλούν για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.


Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα παράσχει στο Κίεβο 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, ενώ η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται. Μια μέρα νωρίτερα, το Λονδίνο ανακοίνωσε τη μεταφορά πρόσθετων αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak και άλλων 800 αντιαρματικών πυραύλων καθώς και drones στον ουκρανικό στρατό. Η Βρετανία εξετάζει επίσης αυτήν την στιγμή την αποστολή εθελοντικού σώματος στην Ουκρανία. Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία ξεκινούν τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Παρά την εξυγίανση στο χρηματοοικονομικό ζήτημα, παρατηρείται σοβαρή διάσπαση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Πολωνία αποφάσισε να παγώσει τις σχέσεις με την Ουγγαρία λόγω της θέσης της στην Ουκρανία, συγκεκριμένα για την υποτιθέμενη σφαγή στην Μπούχα. Η Ουγγαρία δεν πιστεύει την ουκρανική πλευρά και εκτιμά πως τα πλάνα από την περιοχή ήταν στημένα. Διαφορετικά, απαιτεί απόδειξη.

Η ΕΕ, εκπροσωπούμενη από τον Μπορέλ, έριξε την ευθύνη στη Ρωσία για τις πυραυλικές επιθέσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Kramatorsk, που σκότωσαν 5 παιδιά και 47 ενήλικες. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως το χτύπημα έγινε από πύραυλο Tochka-U, τον οποίο ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε επίσης ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από μια ουκρανική μεραρχία πυραύλων από την πόλη Dobropillya για να διακόψει την εκκένωση των κατοίκων από την πόλη. Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται πως το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Iskander ή Tochka-U. Ήδη αποκαλύφθηκε ότι ο ουκρανικός πύραυλος Tochka-U σκότωσε τουλάχιστον 57 πολίτες στο Kramatorsk. 

Με την πρώτη ματιά, η κατάσταση μπορεί να φαίνεται κάπως ειρωνική: οι ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζουν μια λύση στη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αποφασίζουν να βοηθήσουν τον στρατό της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλο και περισσότερες χώρες παρασύρονται στη σύγκρουση, αν και ισχυρίζονται ότι δεν είναι άμεσα μέρη στη σύγκρουση. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κινητοποιούνται. και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών κηρύσσει «πόλεμο μέχρι νίκης στο πεδίο της μάχης». Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η φυγόκεντρος της σύγκρουσης περιστρέφεται όλο και πιο δυνατά. Στη χειρότερη περίπτωση, η σύγκρουση θα μετατραπεί σε αντιπαράθεση μεταξύ δύο μπλοκ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail