Καθίστε αναπαυτικά και δείτε την Ευρώπη να αυτοκτονεί

Ο ανταγωνισμός της Ουάσιγκτον με την ανερχόμενη δύναμη της Ρωσίας είναι τόσο σκληρός, που είναι πρόθυμος να θυσιάσει την Ευρώπη. Φωτογραφία: The Cradle
Αν ο στόχος των ΗΠΑ είναι να συντρίψουν την οικονομία της Ρωσίας με κυρώσεις και απομόνωση, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική ελεύθερη πτώση;

Πέπε Εσκομπάρ - The Cradle / Παρουσίαση Freepen.gr

Το εκπληκτικό θέαμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να κάνει χαρακίρι σε αργή κίνηση είναι κάτι για τους αιώνες. Σαν ένα φτηνό ριμέικ του Κουροσάβα, η ταινία είναι στην πραγματικότητα για την κατεδάφιση της ΕΕ από τις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε με την αλλαγή δρομολόγησης ορισμένων βασικών εξαγωγών ρωσικών εμπορευμάτων στις ΗΠΑ σε βάρος των Ευρωπαίων.

Βοηθά να έχουμε μια πέμπτη αρθρογράφο ηθοποιό στρατηγικά τοποθετημένη –σε αυτήν την περίπτωση της εκπληκτικά ανίκανης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Lugen– με τη θορυβώδη ανακοίνωσή της για ένα συντριπτικό νέο πακέτο κυρώσεων: Απαγόρευση ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια της ΕΕ - σε εταιρείες οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ - όχι άλλες εισαγωγές άνθρακα (πάνω από 4,4 δισ. ευρώ ετησίως).

Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται στο ότι η Ουάσιγκτον ταρακουνάει τους πιο πλούσιους δυτικούς πελάτες / μαριονέτες της. Η Ρωσία, φυσικά, είναι πολύ ισχυρή για να αμφισβητηθεί άμεσα στρατιωτικά, και οι ΗΠΑ χρειάζονται πολύ ορισμένες από τις βασικές εξαγωγές τους, ειδικά τα ορυκτά. Έτσι, οι Αμερικανοί θα ωθήσουν την ΕΕ να επιβάλει ολοένα αυξανόμενες κυρώσεις που οδηγούν εσκεμμένα στην κατάρρευση τις εθνικές τους οικονομίες, ενώ θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να πάρουν τα πάντα.

Υπόδειξη για τις επερχόμενες καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που νιώθουν οι Ευρωπαίοι στην καθημερινή τους ζωή (αλλά όχι το πιο πλούσιο πέντε τοις εκατό): ο πληθωρισμός καταβροχθίζει μισθούς και αποταμιεύσεις. Οι λογαριασμοί ενέργειας του επόμενου χειμώνα θα έχουν μια μέση γροθιά, προϊόντα που εξαφανίζονται από τα σούπερ μάρκετ, οι κρατήσεις για διακοπές σχεδόν παγώνουν. Ο γαλλικός Le Petit Roi Emmanuel Macron –ίσως αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη εκλογική έκπληξη– έχει μάλιστα ανακοινώσει: «Τα κουπόνια τροφίμων όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πιθανά».

Έχουμε τη Γερμανία να αντιμετωπίζει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού της Βαϊμάρης που επιστρέφει. Ο πρόεδρος της BlackRock, Rob Kapito, δήλωσε στο Τέξας, «για πρώτη φορά, αυτή η γενιά θα πάει σε ένα κατάστημα και δε θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει». Οι Αφρικανοί αγρότες δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα λιπάσματα φέτος, μειώνοντας τη γεωργική παραγωγή κατά ένα ποσό ικανό να θρέψει 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Zoltan Poszar, πρώην γκουρού της Fed της Νέας Υόρκης και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο σημερινός μεγάλος βεζίρης της Credit Suisse, τονίζει πώς τα αποθέματα εμπορευμάτων –και, εδώ, η Ρωσία είναι ασυναγώνιστη– θα είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλεί Bretton Woods III (αν και, αυτό που σχεδιάζεται από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας είναι ένα post-Bretton Woods).

Ο Poszar παρατηρεί πως οι πόλεμοι, ιστορικά, κερδίζονται από εκείνους που έχουν περισσότερα τρόφιμα και ενέργεια, στο παρελθόν για να τροφοδοτήσουν άλογα και στρατιώτες. σήμερα για να τροφοδοτήσουν στρατιώτες, δεξαμενές καυσίμων και μαχητικά αεροσκάφη. Η Κίνα, παρεμπιπτόντως, έχει συγκεντρώσει μεγάλα αποθέματα σχεδόν σε όλα.

Ο Poszar σημειώνει πώς το τρέχον σύστημά μας Bretton Woods II έχει μια αποπληθωριστική ώθηση (παγκοσμιοποίηση, ανοιχτό εμπόριο, αλυσίδες εφοδιασμού ακριβώς στην ώρα) ενώ το Bretton Woods 3 θα παρέχει μια πληθωριστική ώθηση (απο-παγκοσμιοποίηση, αυταρχισμός, συσσώρευση πρώτων υλών) αλυσίδες και επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες για να μπορέσει να προστατεύσει ό,τι θα απομείνει από το θαλάσσιο εμπόριο.

Οι επιπτώσεις είναι φυσικά συντριπτικές. Αυτό που υπονοείται, δυσοίωνα, είναι ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Rublegas ή αμερικανικό LNG;

Το ρωσικό στρογγυλό τραπέζι Valdai Club διεξήγαγε μια ουσιαστική συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με αυτό που εμείς στο The Cradle ορίσαμε ως Rublegas – τον ​​πραγματικό γεωοικονομικό παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι στην καρδιά της εποχής μετά το πετροδολάριο. Ο Αλεξάντερ Λόσεφ, μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, πρόσφερε το περίγραμμα της Μεγάλης Εικόνας. Ωστόσο, εναπόκειτο στον Alexey Gromov, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών, να καταλήξει σε ένα κρίσιμο σκίτσο.

Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, πουλούσε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η ΕΕ υπόσχεται ρητορικά να απαλλαγεί από αυτό έως το 2027 και να μειώσει την προσφορά έως το τέλος του 2022 κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο Γκρόμοφ ρώτησε «πώς» και παρατήρησε, «οποιοσδήποτε ειδικός δεν έχει απάντηση. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Ρωσίας μεταφέρεται μέσω αγωγών. Αυτό δεν μπορεί απλώς να αντικατασταθεί από Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)».

Η απαίσια ευρωπαϊκή απάντηση ήταν «ξεκινήστε να αποταμιεύετε», όπως στο «προετοιμαστείτε να είστε χειρότερα» και «μειώστε τη θερμοκρασία στα νοικοκυριά». Ο Γκρόμοφ σημείωσε πώς, στη Ρωσία, «οι 22 έως 25 βαθμοί το χειμώνα είναι ο κανόνας. Η Ευρώπη προωθεί τους 16 βαθμούς ως κάτι «υγιεινό» και να φοράει ο κόσμος πουλόβερ τη νύχτα».

Η ΕΕ δε θα μπορέσει να προμηθευτεί το φυσικό αέριο που χρειάζεται από τη Νορβηγία ή την Αλγερία (που δίνει προνόμια στην εγχώρια κατανάλωση). Το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να παρέχει στην καλύτερη περίπτωση 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά «αυτό θα πάρει 2 ή 3 χρόνια» για να συμβεί.

Ο Γκρόμοφ τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά σήμερα για το LNG των ΗΠΑ και του Κατάρ» και πώς οι τιμές για τους Ασιάτες πελάτες είναι πάντα υψηλότερες. Η ουσία είναι πως «μέχρι το τέλος του 2022, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά» αυτά που αγοράζει από τη Ρωσία: «μπορεί να μειώσουν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το μέγιστο». Και οι τιμές στην αγορά spot θα είναι υψηλότερες – τουλάχιστον 1.300 $ ανά κυβικό μέτρο.

Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι «η Ρωσία άλλαξε ήδη τις εφοδιαστικές αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία». Αυτό ισχύει και για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο: «Μπορείτε να επιβάλετε κυρώσεις εάν υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά. Τώρα υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Θα στείλουμε τις προμήθειες μας στην Ασία – με έκπτωση». Ως έχει, η Ασία πληρώνει ήδη ένα premium, από 3 έως 5 δολάρια περισσότερο ανά βαρέλι πετρελαίου.

Για τις αποστολές πετρελαίου, ο Γκρόμοφ σχολίασε επίσης το βασικό θέμα της ασφάλισης: «Τα ασφάλιστρα είναι υψηλότερα. Πριν από την Ουκρανία, όλα βασίζονταν στο σύστημα Free on Board (FOB). Τώρα οι αγοραστές λένε "δε θέλουμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο να μεταφέρουμε το φορτίο σας στα λιμάνια μας". Έτσι εφαρμόζουν το σύστημα Κόστους, Ασφάλισης και Φορτίου (CIF), όπου ο πωλητής πρέπει να ασφαλίσει και να μεταφέρει το φορτίο. Αυτό φυσικά επηρεάζει τα έσοδα».

Ένα απολύτως βασικό ζήτημα για τη Ρωσία είναι πώς θα πραγματοποιήσει τη μετάβαση στην Κίνα ως βασικό της πελάτη φυσικού αερίου. Πρόκειται για το Power of Siberia 2, έναν νέο αγωγό μήκους 2600 χιλιομέτρων που προέρχεται από τα ρωσικά πεδία φυσικού αερίου Bovanenkovo ​​και Kharasavey στο Yamal, στη βορειοδυτική Σιβηρία – ο οποίος θα φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα μόνο το 2024. Και, πρώτα, η διασύνδεση μέσω της Μογγολίας πρέπει να κατασκευαστεί – «χρειαζόμαστε 3 χρόνια για να κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό» – επομένως όλα θα είναι στη θέση τους μόλις γύρω στο 2025.

Στον αγωγό Yamal, «το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου πηγαίνει στην Ασία. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν πια, μπορούμε να ανακατευθύνουμε». Και μετά υπάρχει το έργο Arctic LNG 2 – το οποίο είναι ακόμη μεγαλύτερο από το Yamal: «η πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, είναι 80 τοις εκατό έτοιμη». Ένα επιπλέον πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από «μη φιλικούς» προς τους Ρώσους στην Ασία: Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Η υποδομή LNG που παράγεται στη Ρωσία εξακολουθεί να εξαρτάται από ξένες τεχνολογίες.

Αυτό είναι που οδηγεί τον Γκρόμοφ να σημειώσει πως «το μοντέλο της οικονομίας που βασίζεται στην κινητοποίηση δεν είναι τόσο καλό». Αλλά αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρωσία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Τα θετικά είναι ότι το νέο παράδειγμα θα επιτρέψει «περισσότερη συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS (τις αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής που συνεδριάζουν κάθε χρόνο από το 2009)», την επέκταση του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά Νότου (INSTC)· και περισσότερη αλληλεπίδραση και ενσωμάτωση με το «Πακιστάν, Ινδία, Αφγανιστάν και Ιράν».

Μόνο σε ό,τι αφορά το Ιράν και τη Ρωσία, οι ανταλλαγές στην Κασπία Θάλασσα βρίσκονται ήδη στα σκαριά, καθώς το Ιράν παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται και πρόκειται να αυξήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ενισχυμένης στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης.


Υπερηχητική γεωοικονομία

Εναπόκειτο στον Κινέζο εμπειρογνώμονα στον τομέα της ενέργειας Fu Chengyu να προσφέρει μια συνοπτική εξήγηση για το γιατί η προσπάθεια της ΕΕ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το αμερικανικό LNG είναι, λοιπόν, ένα όνειρο. Ουσιαστικά η προσφορά των ΗΠΑ είναι «πολύ περιορισμένη και πολύ δαπανηρή».

Ο Fu Chengyu έδειξε πώς μια μακρά, δύσκολη διαδικασία εξαρτάται από τέσσερις συμβάσεις: μεταξύ του κατασκευαστή φυσικού αερίου και της εταιρείας LNG, μεταξύ της εταιρείας LNG και της αγοράστρια εταιρείας, μεταξύ του αγοραστή LNG και της εταιρείας φορτίου (η οποία κατασκευάζει πλοία)· και μεταξύ του αγοραστή και του τελικού χρήστη.

«Κάθε συμβόλαιο», επεσήμανε, «χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Χωρίς όλες αυτές τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, κανένα μέρος δεν θα επενδύσει – είτε πρόκειται για επενδύσεις σε υποδομές είτε για ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Επομένως, η πραγματική παράδοση αμερικανικού LNG στην Ευρώπη προϋποθέτει πως όλοι αυτοί οι διασυνδεδεμένοι πόροι είναι διαθέσιμοι – και κινούνται σαν ρολόι.

Η ετυμηγορία του Fu Chengyu είναι σκληρή: αυτή η εμμονή της ΕΕ για την απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλέσει «επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ύφεση. Σπρώχνουν τους δικούς τους ανθρώπους – και τον κόσμο. Στον ενεργειακό τομέα θα ζημιωθούμε όλοι».

Ήταν πολύ διαφωτιστικό να αντιπαραθέσουμε τις επερχόμενες γεωοικονομικές αναταράξεις –την εμμονή της ΕΕ να παρακάμψει το ρωσικό φυσικό αέριο και την έναρξη του Rublegas– με τους πραγματικούς λόγους πίσω από την Επιχείρηση Z στην Ουκρανία, που επισκιάστηκε εντελώς από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους αναλυτές.

Ένας παλιός επαγγελματίας του Deep State των ΗΠΑ, τώρα συνταξιούχος, και αρκετά εξοικειωμένος με τις εσωτερικές λειτουργίες του παλιού OSS, του προδρόμου της CIA, μέχρι τη σημερινή νεοσυντηρητική άνοια, έδωσε μερικές αποθαρρυντικές γνώσεις:

«Όλο το ζήτημα της Ουκρανίας αφορά υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Οι ΗΠΑ τους θέλουν εκεί, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Σουηδία, τη Φινλανδία. Αυτό παραβιάζει ευθεία τις συμφωνίες του 1991 ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δε διαθέτουν υπερηχητικούς πυραύλους τώρα, αλλά θα έπρεπε – σε ένα ή δύο χρόνια. Αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία. Έτσι έπρεπε να πάνε στην Ουκρανία για να το σταματήσουν αυτό. Στη συνέχεια θα είναι η Πολωνία και η Ρουμανία όπου εκτοξευτές που έχουν κατασκευαστεί στη Ρουμανία και κατασκευάζονται στην Πολωνία».

Από μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική σκοπιά, αυτό που είναι πραγματικά ενδεικτικό είναι ότι η ανάλυσή του τυχαίνει να συμπίπτει με τη γεωοικονομία του Zoltan Poszar: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εντελώς εμπόλεμα μέρη. Αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη Ρωσία. Η ιδέα πως ο πυρηνικός πόλεμος είναι αδιανόητος είναι μύθος. Αν κοιτάξετε τον βομβαρδισμό του Τόκιο εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στο Τόκιο από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αυτές οι πόλεις ξαναχτίστηκαν. Η ακτινοβολία φεύγει και η ζωή μπορεί να ξαναρχίσει. Η διαφορά μεταξύ πυροβολισμού και πυρηνικού βομβαρδισμού είναι μόνο η αποτελεσματικότητα. Οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ είναι τόσο ακραίες, που η Ρωσία έπρεπε να θέσει τους πυρηνικούς πυραύλους της σε κατάσταση ετοιμότητας. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αλλά οι ΗΠΑ το αγνόησαν». 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail