Κίνδυνος ατέρμονου πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία και τα στρατεύματα της DPR (Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ) προχωρούν, πλησιάζοντας πιο κοντά στην υλοποίηση των δύο βασικών στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης: την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σταθερά στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και καταστέλλει τις κύριες ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος Αζόφ που έχει αποκλειστεί στην πόλη της Μαριούπολης.

Την ίδια ώρα, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει σχεδόν σταματήσει στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς. Η ρωσική ομάδα στα βόρεια του Χάρκοβο κινδυνεύει να αποκλειστεί. Ο ουκρανικός στρατός πρόκειται να διεξαγάγει πόλεμο σε ρωσικό έδαφος. Και οι προσπάθειες της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αντισταθμίζονται εν μέρει από τις στρατιωτικές προμήθειες που παρέχονται από τους συμμάχους του Κιέβου.

Η ανασύνταξη και ενίσχυση των θέσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία εδώ και περίπου 2 εβδομάδες. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για την αιματηρή μάχη για το Ντονμπάς.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας, της DPR και της LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάτσκ) ετοιμάζονται να περικυκλώσουν την πιο ισχυρή ομάδα στρατευμάτων της AFU που αριθμούν έως και 100 χιλιάδες στρατιώτες. Η AFU μεταφέρει επίσης όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο για να σταματήσει τη ρωσική επίθεση.

Μέχρι στιγμής, παρά τις σφοδρές μάχες και τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού σε ορισμένες περιοχές, οι γραμμές του μετώπου στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένουν σχεδόν παγωμένες από στη θέση των μαχών.

Από το Izyum και το Rubezhnoe, μέχρι την Popasnaya και το Ugledar, η κατάσταση παραμένει χωρίς αισθητές αλλαγές. Σε αντίθεση με τη Μαριούπολη, όπου τα απομεινάρια της AFU, συμπεριλαμβανομένων των πιο ένθερμων εθνικιστικών σχηματισμών, χάνουν γρήγορα τις θέσεις τους.

Τη νύχτα της 12ης Απριλίου, τα υπολείμματα των ουκρανικών στρατευμάτων που περικυκλώθηκαν στο έδαφος του εργοστασίου Ilyich προσπάθησαν να διαφύγουν από την πόλη προς τη βόρεια κατεύθυνση. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που αριθμούσε έως και 100 άτομα με τεθωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να φύγουν από το εργοστάσιο. Αυτή η προσπάθεια αντίδρασης ματαιώθηκε από αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό. Τρία ουκρανικά άρματα μάχης, πέντε οχήματα μάχης πεζικού, επτά οχήματα και έως και 50 άτομα προσωπικό καταστράφηκαν. Άλλοι 42 Ουκρανοί στρατιώτες κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν.

Την ίδια στιγμή, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως σχεδόν κανείς δεν κατάφερε να ξεφύγει, αξιωματούχοι της DPR λένε ότι ορισμένοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες κατάφεραν να διασκορπιστούν.

Ωστόσο, τέτοιες απεγνωσμένες προσπάθειες να βγουν από την περικύκλωση υποδηλώνουν την απελπισία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που έμειναν στη Μαριούπολη.

Στις 11 Απριλίου, ο επικεφαλής της DPR είπε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είχε τεθεί υπό τον έλεγχο της δημοκρατίας.

Στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημαντικό σημείο άμυνας της AFU παραμένει το έδαφος του Azovstal. Ορισμένες εστίες αντίστασης παραμένουν στις παράκτιες περιοχές και στο εργοστάσιο Ilyich.

Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευόμενος την τακτική παύση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι έδωσε εντολή να προχωρήσει στην επίθεση στο έδαφος της Ρωσίας. Ένα βίντεο διαδόθηκε στο διαδίκτυο που δείχνει την εντολή για επίθεση στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας να διαβάζεται στο ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα «Tornado».

Ως αποτέλεσμα, έχει δηλωθεί αυξημένο επίπεδο τρομοκρατικού κινδύνου στις περιοχές της Ρωσίας που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Μια οργανωμένη επίθεση του ουκρανικού στρατού κατά της Ρωσίας αυτήν την στιγμή φαίνεται απίθανη. Ωστόσο, οι παραμεθόριες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας υφίστανται τακτικά ουκρανικές επιθέσεις.

Στις 12 Απριλίου, οι σιδηροδρομικές γραμμές υπέστησαν ζημιές στη συνοριακή περιοχή της περιοχής Belgorod.

Στις 11 Απριλίου, το χωριό Shabelskoye στο Krasnodarskiy kray βομβαρδίστηκε από την AFU πιθανότατα με βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U από τη Μαριούπολη.

Στο χωριό Tavrichesky στην Κριμαία, ένα ουκρανικό drone καταρρίφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.

Ένα ουκρανικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 καταστράφηκε στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Αυτό που ανακηρύχθηκε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι κοντά στο να μετατραπεί σε έναν παρατεταμένο πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη. Φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι μια γρήγορη ρωσική «νίκη» στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, ενώ το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σαφές όραμα για το τι σημαίνει το «τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης» στο πεδίο της μάχης, καθώς και λόγω των προσπαθειών της Δύσης, ο πόλεμος της Ουκρανίας περνά σε μια ατέρμονη φάση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail