Πολιτική διπλών προτύπων των ΗΠΑ για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους - Η Ευρώπη πληρώνει

Τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τον ηγέτη τους τις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την παγκόσμια πολιτική που επικεντρώνεται στη Ρωσία και ιδιαίτερα στα μέτρα υποβάθμισης της χώρας.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες έχουν εμπλακεί σε όλες τις πιθανές ενέργειες, από οικονομική πίεση (κυρώσεις) έως εχθρική ρητορική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα. Αν και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής δείχνουν πως αποβαίνει ενάντια στις ίδιες τις δυτικές χώρες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας κλονίζουν την εσωτερική κατάσταση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ επίσης. Με την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο λεγόμενο «κακό κράτος» προκαλούν επιδείνωση σε όλους τους τομείς: τρόφιμα, ασφάλεια, ενέργεια, γεωργία κ.λπ.

Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει αύξηση των τιμών σε διάφορα προϊόντα. Αλλά οι κυβερνήσεις του αντιρωσικού μπλοκ κατηγορούν την παγκόσμια δύναμη την οποία προσπαθούν να γκρεμίσουν για όλες τις απειλές, τις αποτυχίες και τις προκλήσεις.

Αν και η οικονομική κρίση στη Δύση ωριμάζει πολύ καιρό πριν ξεκινήσει η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Παρατηρήθηκε το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19 και οδήγησε σε υψηλότερες τιμές.

Τα προβλήματα στην Ευρωζώνη είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τη γενική παγκόσμια οικονομική κατάσταση, τον σκληρότερο παγκόσμιο ανταγωνισμό και το περιορισμένο μέγεθος των παγκόσμιων αγορών. Για αρκετό καιρό η παγκόσμια οικονομία έχει αγκιστρωθεί στο καπιταλιστικό μοντέλο, η κύρια ιδέα του οποίου είναι το κέρδος από την προστιθέμενη αξία αγαθών και υπηρεσιών. Οι κύριοι παράγοντες που κυριαρχούν στη θεωρία είναι η προσφορά και η ζήτηση. Τώρα η παγκόσμια προσφορά είναι περιορισμένη και παραμορφώνει τους γενικούς νόμους της αγοράς.

Το 2020 και το 2021 ο χρηματοοικονομικός τομέας είδε την κατάρρευση των δεσμών μεταξύ των οικονομικών φορέων και τη μείωση της ζήτησης αγαθών λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού. Αυτό ανάγκασε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ να αυξήσουν την προσφορά χρήματος και ως εκ τούτου αυξήθηκε ο πληθωρισμός. Οι κλιματικές αλλαγές, η «πολιτική ουδέτερη για τον άνθρακα» και το πρόβλημα με τους μετανάστες στην Ευρώπη έχουν επιδεινώσει τις παγκόσμιες τάσεις.

Όμως η κατάσταση στην Ουκρανία έχει γίνει πραγματικός καταλύτης για την οικονομική παρακμή στη Δύση.


Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, προσπαθώντας να «θέσουν τη Μόσχα στο σωστό δρόμο» με πίεση. Σύμφωνα με την άποψη των κυρίαρχων δυνάμεων στην ευρωατλαντική περιοχή, θα επηρέαζε άσχημα το κράτος εξαγωγής υδρογονανθράκων. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι τα μέτρα έπληξαν ακόμη περισσότερο τη Δύση.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) προειδοποίησε για «ζοφερές προοπτικές» για την οικονομία και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ειδικά, οι συνέπειες θα έχουν αντίκτυπο στις γερμανικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την αγορά.

H BDI πιστεύει ότι οι συνέπειες των ουκρανικών γεγονότων θα αναστείλουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι κυρώσεις και η επιβράδυνση σε αυτόν τον παγκόσμιο τομέα θα επηρεάσουν αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ οι γερμανικές επενδύσεις σε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό είναι πιθανό να τεθούν σε αναμονή το 2022.

Παράλληλα, οι λιανοπωλητές τροφίμων ανακοίνωσαν πως από τις 4 Απριλίου θα αυξήσουν τις τιμές των αγαθών κατά 20-50%, οι οποίες θα διαφέρουν από τον συγκεκριμένο πωλητή. Έτσι, το κρέας, τα λουκάνικα και το βούτυρο στο δίκτυο Aldi Nord «αυξήθηκαν σημαντικά στην τιμή»: το βούτυρο κοστίζει πάνω από 2 ευρώ αντί για 1,65 ευρώ.

«Οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του γεγονότος πως αντιμετωπίζουμε υψηλό κόστος για πρώτες ύλες, ενέργεια και logistics», δήλωσε εκπρόσωπος της Rewe στις 3 Απριλίου.

Οι τιμές των αυγών στη Γερμανία σε σύγκριση με πέρυσι έχουν ήδη αυξηθεί κατά 16,3%, για το βούτυρο – κατά 20,4%, για τις ντομάτες – κατά 27 % και τα αγγούρια – κατά 30,3%.

Έτσι, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός που τη συνοδεύει οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης στη Γερμανία μείωσε νωρίτερα τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να είναι μόνο 1,8%. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι ειδικοί προέβλεψαν αύξηση 4,6% για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η Αυστρία παραδέχεται πως οι κυρώσεις αποδυναμώνουν την Ευρωζώνη σε μεγαλύτερο βαθμό από τη Ρωσία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, σε συνέντευξή του τάχθηκε κατά της επιβολής εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τόνισε: «Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο αν αποδυναμώνουν αυτόν για τον οποίο προορίζονται, αλλά όχι για αυτόν που τις εισάγει».

Αυτήν την στιγμή, η Ευρώπη συνειδητοποιεί τις απτές συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων που έχει ήδη επιβάλει. Η κοινωνία διαφωνεί και ενοχλείται με την πολιτική των κυρώσεων που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Για παράδειγμα, στην Ισπανία έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών που αρνήθηκαν να ξεκινήσουν την σπορά έως ότου οι Βρυξέλλες μειώσουν τις τιμές πώλησης των καυσίμων.

Η ανταλλαγή κυρώσεων και οι πολιτικές αποφάσεις απλώς επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση.

Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο καταγράφηκε στη Λιθουανία, την Εσθονία και την Τσεχική Δημοκρατία . Ευρωπαίοι αναλυτές θεωρούν ότι το κόστος των ενεργειακών πόρων έχει γίνει ο κύριος παράγοντας.

Από την 1η Απριλίου, η Λιθουανία έχει ήδη αρνηθεί να προμηθεύσει ρωσικό αέριο και σκοπεύει να δημιουργήσει αποθέματα από τις δικές της αποθήκες προς το παρόν. Και η χώρα ελπίζει ότι το Μάιο θα αρχίσει να λειτουργεί ο πολωνικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα δώσει πρόσβαση στους πόρους της Κεντρικής Ευρώπης.

Το πρόβλημα είναι πως αυτοί οι πόροι αναπληρώνονται και με ρωσικό αέριο. Σε περίπτωση άρνησης αγοράς φυσικού αερίου σε ρούβλια, η Λιθουανία και άλλες χώρες της Βαλτικής θα χρησιμοποιήσουν επίσης αυτόν τον πόρο, μόνο που θα τον λάβουν όχι απευθείας, αλλά μέσω μεσαζόντων με υψηλότερο κόστος, ώστε θα συμβάλει σε μια νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως πάρα πολλά τραπεζογραμμάτια τυπώθηκαν στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 8%. Για αυτούς, αυτό είναι ένα σοκ, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΕ κατάφερε να τον περιορίσει στο επίπεδο του 0%.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την έναρξη ειδικής επιχείρησης από τη Ρωσία στην Ουκρανία ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται έντονα. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak παραδέχτηκε ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά και να προκαλέσει άλμα στην αξία του στα 300 δολάρια ανά βαρέλι και άνω.

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάζει τους συμμάχους της στην Ευρώπη να συντομεύσουν τις εισαγωγές υδρογονανθράκων από το γειτονικό επιθετικό κράτος, οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν διευρύνει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Μιχαήλ Ποπόφ δήλωσε πως οι αρχές των ΗΠΑ αύξησαν τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 43% την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν τους Ευρωπαίους να επιβάλουν αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ οι ίδιες όχι μόνο συνεχίζουν να εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, αλλά αύξησαν επίσης τον όγκο των προμηθειών κατά 43%, έως και 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον επέτρεψε στις εταιρείες της να εξάγουν ορυκτά λιπάσματα από τη Ρωσία, αναγνωρίζοντάς τα ως βασικά αγαθά».

Ο Μιχαήλ Ποπόφ προειδοποίησε την Ευρώπη για άλλες παρόμοιες «εκπλήξεις» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι «η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει ακόμη στους Ευρωπαίους να λάβουν παρόμοια μέτρα».

Έτσι, εν μέσω της αύξησης των τιμών που επιδεινώθηκε από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, ο κύριος παράγοντας αυτής της ανάπτυξης ενσωματώνεται στο κόστος της ενέργειας που άρχισε να αυξάνεται πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η άρνηση παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μόνο θα επιδεινώσει την τρέχουσα κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail