Γιατί δε συμφέρει τη Δύση το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

ΑΡ ΙΜΑGES
Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες αν πούμε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη αφού  το 2021 το 46% των εισαγωγών αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήλθε από τη Ρωσία.

Από: newsbomb.gr / Αλεξία Τασούλη

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η Goldman Sachs σε μελέτη της καταγράφει ότι σε περίπτωση μηδενισμού των ροών αερίου από τη Ρωσία, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη.

Μέχρι σήμερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταβάλει 21 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για την αγορά ορυκτών καυσίμων από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες. Το ρούβλι εντούτοις δεν έχει καταρρεύσει παρά το γεγονός ότι η Ρωσία βασίζεται στις εξαγωγές ενέργειας για το 40% των κρατικών εσόδων της. Το ρωσικό νόμισμα μέσω των «απειλών» του Ρώσου προέδρου ανέκτησε μεγάλο μέρος της αξίας του.

Ακόμη λοιπόν και αν αποδειχτεί ότι ήταν μπλόφα το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος προειδοποίησε ότι θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από εδώ και στο εξής, η προειδοποίηση αυτή ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει την ενεργειακή αγορά.

Οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί δεν έχουν βρει ακόμη τον αναγκαίο συντονισμό για ένωση των αποσπασματικών δυνάμεων. Οι χώρες του Νότου έχουν διαμορφώσει μια ρεαλιστική δέσμη προτάσεων, που όμως δεν γίνονται δεκτές από τις βόρειες χώρες.

Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγαθό το οποίο δύσκολα μπορεί να υποκατασταθεί. Το σύνολο σχεδόν της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου εισάγεται μέσω αγωγών, με ποσοστό 55% να προέρχεται από τη Ρωσία. Για αυτό και το Βερολίνο αξιολογεί πλέον τη ροή και τα αποθέματα φυσικού αερίου καθημερινά μετά την ενεργοποίηση του πρώτου επιπέδου του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης για τη διασφάλιση της ροής φυσικού αερίου.

Ήδη η ρυθμιστική αρχή της ενέργειας της χώρας βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές και με τη γερμανική βιομηχανία εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το χειρότερο σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες ενώ η Γαλλία θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ισπανία για έναν αγωγό σύνδεσης και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει περισσότερη εγχώρια αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια. Η Πολωνία ένθερμος υποστηρικτής του εμπάργκο αποφάσισε να κινηθεί μονομερώς και ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το τέλος του χρόνου.

Εδώ στην Ελλάδα κρατάμε ακόμη τη δήλωση του πρωθυπουργού στην τελευταία σύνοδο κορυφής που είπε ότι δεν είναι εφικτό «από τη μια στιγμή στην άλλη» να μηδενιστούν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία όπου επί της ουσίας συντάχθηκε, με το μπλοκ των χωρών που τάσσονται κατά της επιβολής εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας– και ειδικά του φυσικού αερίου.

Προς το παρόν λειτουργούν κανονικά και οι τρείς αγωγοί που μεταφέρουν ρώσικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, δηλαδή ο Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής θάλασσας, αγωγός που οδηγεί στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας και ο αγωγός Γιαμάλ που καταλήγει στη Γερμανία.

Διότι η σκληρή αλήθεια είναι ότι παρά τις προθέσεις και τη βούληση της Δύσης δεν υπάρχουν ούτε γρήγορες, ούτε εύκολες, ούτε φθηνές εναλλακτικές λύσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail