Τα βιβλία πολέμου γράφονται από την αρχή

Το χτύπημα στο Μόσκβα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, είτε τα ραντάρ είτε τους δορυφόρους. Οι πληροφορίες θέλουν το Μόσκβα να βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50χλμ από την στεριά συνεπώς ο εντοπισμός από ουκρανικά μέσα ήταν ουσιαστικά αδύνατος.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Επιπλέον το Μόσκβα θεωρείται από τα κορυφαία καταδρομικά στον κόσμο με μια πληθώρα από αντίμετρα. Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκε σε επίθεση κορεσμού. 

Πάμε τώρα στα δικά μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να μας διδάξει και αποτελεί μεγάλο σχολείο. Σας έχω γράψει πολλές φορές ότι ΟΛΑ τα βιβλία θα γραφτούν από την αρχή και δεν είναι τυχαίο.

Εάν το πάνοπλο Μόσκβα δεν άντεξε σε επίθεση κορεσμού φανταστείτε τι έχει να γίνει σε ενδεχόμενη επίθεση κορεσμού στις φρεγάτες 40ετίας που έχουμε. Το χειρότερο ούτε οι νέες γαλλικές μπελάδες θα τα κατάφερναν και σε μια θάλασσα όπως το Αιγαίο δικαιώνεται η άποψη λιγοστών (μεταξύ αυτών και εμού) ότι καλό το ισχυρό ναυτικό όμως ένα ακόμα πιο ισχυρό πυροβολικό είναι σε περίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο το πιο πολύτιμο όπλο μας. 

Ομοίως καμία χώρα δεν μπορεί να κατακτηθεί χωρίς ισχυρότατο πεζικό εκπαιδευμένο σε μάχες εκ του συστάδειν και κυρίως σε μάχες ανταρτοπόλεμου. Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να νικήσει γιατί την καθήλωσε τακτικός στρατός ο οποίος όμως επιχειρεί κατά κύριο λόγο σε μικρές ομάδες με συνεχείς αναδιπλώσεις μεταξύ κτιρίων. 

Συνεπώς ο βαρύς οπλισμός και το πυροβολικό καθίσταται άχρηστο και αχρείαστο ενώ και τα οποία χτυπήματα δεν επιφέρουν καίρια πλήγματα στον αντίπαλο. Αντίθετα οι οχυρωματικες θέσεις μέσα σε μεγάλα κτίρια καθιστούν πολύ δύσκολο τον εντοπισμό και κυρίως προκαλούν μεγάλες απώλειες.

Το τρίτο συμπέρασμα που αρχίσαμε να το βλέπουμε από την αραβική άνοιξη και μετά. Όπου γίνεται πόλεμος πίσω δεν μένουν παρά χαλάσματα. Ξεχάστε κατακτητές να κάνουν παρελάσεις σε πόλεις με λιγοστές φθορές. Ο κατακτητής θα κατέχει πλέον πόλεις ερείπια.

Κάθε μέρα βγάζουμε και νέα συμπεράσματα. Σας γράφω και πάλι. Οι σημειώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα δημιουργήσουν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και θα δείτε στο άμεσο μέλλον το βάρος να πέφτει στο επαγγελματικό στρατό ξηράς, που σήμερα βρίσκεται στον πάτο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail