Ο πληθωρισμός πήγε στο 8% ή στο 17,5%, 36% και 56%; Παραδείγματα που ζεματάνε

Tumisu / pixabay
Ακούμε τελευταία πως ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8%. Ωστόσο άλλος ο επίσημος πληθωρισμός που προκύπτει από ένα γενικότερο καλάθι διακυμάνσεις ορισμένων τιμών και διαφορετικός ο πληθωρισμός που κατακαίει τις τσέπες μας.

Του Στρατή Μαζίδη

Για να δούμε ορισμένα βασικά παραδείγματα του αν ο πληθωρισμός είναι 8% ή πολύ παραπάνω.

Αλεύρι συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ από 0,57 η συσκευασία του κιλού, έφτασε την περασμένη εβδομάδα στο 0,89, δηλαδή αύξηση 56%. Αλεύρι άλλης αλυσίδας από 0,65 ανέβηκε στα 0,96, που μας κάνει περίπου 47% αύξηση.

Μακαρόνια φίρμας αλυσίδας σούπερ μάρκετ από 0,41 ευρώ που είχε το φθινόπωρο, τώρα έφτασαν στα 0,56 ευρώ, δηλαδή αύξηση 36%.

Τυρί γκούντα από 5,70, πλέον στα 6,70, δηλαδή σκαρφάλωμα 17,5%

Πετρέλαιο θέρμανσης πριν περίπου δύο μήνες από συγκεκριμένο προμηθευτή επωλείτο στο 1,22 ευρώ, τώρα έφτασε στο 1,524, αυξανόμενο κατά 24,59%.

Οι τιμές που συνδιαμορφώνουν τα επίπεδα του πληθωρισμού μπορεί να μη μας επηρεάζουν όλους άμεσα, αλλά μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, τυρί, όλοι θα φάμε. Και στα παραπάνω έπιασα τις οικονομικές φίρμες ορισμένων αλυσίδων, όχι γνωστές εμπορικές μάρκες. 

Για να μη μιλήσουμε για τους λογαριασμούς του ρεύματος όπου εκεί είναι τι θα βγάλει η κληρωτίδα.

Όταν πέρυσι το αρνί το αγόραζες με 7-7,5 ευρώ και τώρα λένε ότι θα φτάσει στα 15 ευρώ, ο πληθωρισμός είναι 8% ή 100%;

Και καθώς είμαστε σε Σαρακοστή, το χταπόδι όπως έρχεται παγωμένο από την άλλη άκρη του κόσμου είχε σήμερα 19,80 το κιλό. Βάλτε 40 ευρώ ακόμη, αγοράστε ένα 65αρι ψαροτούφεκο και με λίγη τύχη, ίσως να φάτε κάτι.

Ευκαιρία να μάθουμε να πίνουμε περισσότερο νερό, μπας και στο τέλος καταλάβουμε ότι δεν πεινούσαμε, διψούσαμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail