Στα 240 και πλέον χρόνια από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιούλιου 1776, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπήρχε περίοδος για λιγότερο από 20 χρόνια που να μην είχαν εμπλακεί σε κάποιον πόλεμο. Σύμφωνα με ελλιπή στατιστικά στοιχεία, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 έως το 2001,υπήρξαν 248 ένοπλες συγκρούσεις σε 153 περιοχές του κόσμου. Από αυτές οι 201, δηλαδή το 81%, τις ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Είναι προφανές ότι με αυτήν την «προβοκατόρικη», αλλά αληθινή επισήμανσή της, (όπως άλλωστε και το δεικτικό σκίτσο), η κινέζικη εφημερίδα δείνει το στίγμα της σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, που πέρα από την τοπική του δραματική διάσταση πρέπει να ειδωθεί και σαν ένα πρώτο «επεισόδιο» στον αγώνα για παγκόσμια ηγεμονία στις επόμενες δεκαετίες.
Αλήθεια είναι επίσης πως σε αυτό το ρωσοουκρανικό, θλιβερό «επεισόδιο» δεν υπάρχει ούτε ένας έγκυρος πολιτικός αναλυτής-διεθνολόγος ή ανώτατος απόστρατος αξιωματικός που να μην επισημαίνει ότι οι μέχρι τώρα κερδισμένοι είναι πρώτα οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Κίνα - χωρίς μάλιστα να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά.
Και σε αυτήν την αλήθεια δεν χωρούν συναισθηματισμοί, ιδεολογικές εξάψεις, μονομέρειες, οπαδισμοί και φανατισμοί. Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι άνθρωποι σαν την κα Βικτώρια Νούλαντ ή τον κ Τζέφρι Πάιατ δεν συγκαταλέγονται στην ξεχωριστή κατηγορία : “Ιθύνων νους”;