Φωτιές στο τουρκικό κοινοβούλιο - Αρμένιος βουλευτής ζητά αναγνώριση της Γενοκτονίας των Λαών του 1915

Freepen.gr - Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης κι αρμενικής καταγωγής, Γκάρο Παϊλάν υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως Γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία, όπως είπε, αρνούνταν για 107 χρόνια.

Η πρόταση που υποβλήθηκε από τον Paylan, μέλος του φιλοκουρδικού αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), θα αναγνωρίσει το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολίας ως γενοκτονία, θα προσδιορίσει κρατικούς αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τους θανάτους, αφαιρώντας τα ονόματα των δραστών από δημόσιους χώρους και κτίρια και επιτρέποντας στους απογόνους των θυμάτων να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα, ανέφερε την Παρασκευή η αρμενιοτουρκική εφημερίδα Agos.

«Η μεγάλη συμφορά του αρμενικού λαού πρέπει να συζητηθεί για το πού ανήκει, στο κοινοβούλιο της Τουρκίας. Πρέπει να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο Paylan στα σχόλια της πρότασης.

«Εάν αυτό μπορεί να γίνει, δε θα έχει πλέον σημασία τι λένε οι πρόεδροι και τα κοινοβούλια άλλων χωρών για αυτό το θέμα», είπε ο Paylan. «Η γενοκτονία των Αρμενίων συνέβη σε αυτά τα εδάφη, και η δικαιοσύνη μπορεί να ακουστεί μόνο σε αυτά τα εδάφη, στην Τουρκία».

 
Τα λόγια του Παϊλάν ήταν παρόμοια με εκείνα του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στα γραφεία του Agos το 2007 αφού εξέφρασε τις απόψεις του για το θέμα κι οδήγησε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και δημόσια αντίδραση κατά του αρχισυντάκτη. Ο Ντινκ είχε επίσης ζητήσει συμφιλίωση στην Τουρκία, λέγοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να θεραπευθεί.

«Οι δημόσιοι χώροι σε όλη την Τουρκία έχουν ονομαστεί από τον Ταλάτ Πασά, τον κύριο δράστη της γενοκτονίας, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις αρνητικές πολιτικές, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι που πλήρωσαν το τίμημα για να αντισταθούν σε εξόριστους και σφαγές όπως ο Κυβερνήτης των Lice, Hüseyin Nesimi, ο Κυβερνήτης της Kütahya, Ali Faik Bey, ο Κυβερνήτης του Ικονίου Τζελάλ Μπέης, ο Μουφτής του Μπογαζλιγιάν Μεχμέτ Χουσνού Εφέντι διαγράφηκαν από τη μνήμη της κοινωνίας», είπε ο Παϊλάν στην πρόταση.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Mustafa Şentop, από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είπε ότι η πρόταση του Paylan αντίκειται στους κανονισμούς του κοινοβουλίου καθώς έστειλε την πρόταση πίσω χωρίς εξέταση, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber το Σάββατο και σχολίασε πως «Η πρόταση έπρεπε να απορριφθεί. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι πρόκληση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail