Το αμερικανικό ναυτικό αποσύρει 24 πλοία του… Ευκαιρία για την Ελλάδα;

Το αμερικανικό ναυτικό ζητά μεγαλύτερο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2023 αν και ζητά την ναυπήγηση μόνο εννέα νέων πλοίων την ώρα που σχεδιάζει την απόσυρση 24. Για την ακρίβεια το US Navy ζητά την ναυπήγηση δύο επιθετικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Virginia, δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke, μιας φρεγάτας κλάσης Constellation, ενός πλοίου αμφίβιας εφόδου κλάσης America και μερικών μικρότερων πλοίων.

Από: defence-point.gr

Το ενδιαφέρον όμως είναι η απόφαση απόσυρσης 24 πολεμικών σκαφών το 2023. Σε αυτά περιλαμβάνονται εννέα LCS κλάσης Freedom, πέντε καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, τέσσερα amphibious dock landing ship κλάσης Whidbey Island, δύο επιθετικά υποβρύχια, δύο πετρελαιοφόρα και άλλα βοηθητικά σκάφη. Από τα 24 τα 14 ΔΕΝ έχουν φτάσει στο όριο της επιχειρησιακής τους ζωής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα LCS και τα καταδρομικά. Αποσύρονται όμως με στόχο των εξοικονόμηση ποσού 3,6 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στόχος του αμερικανικού ναυτικού είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η υψηλή φονικότητα των σκαφών του, άρα ο εξοπλισμός τους με νέα προηγμένα συστήματα. Σχεδόν το 56% του προϋπολογισμού του US Navy διατίθεται για τη ναυπήγηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων, αφήνοντας μικρότερα περιθώρια για σκάφη άλλων τύπων και κατηγοριών. Παράλληλα το ναυτικό ζήτησε την παύση παραγωγής μαχητικών F/A-18.

Θα μπορούσε η εξέλιξη αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Πιθανώς, υπό σοβαρές και πολλές προϋποθέσεις. Αυτό θα το εξετάσουν οι αρμόδιοι. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ένα παράθυρο θα υπάρχει για λίγο ανοικτό. Τώρα αν αξίζει τον κόπο ή όχι μόνο το ΠΝ μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες του και να κρίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail