Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα του SWIFT

Freepen.gr - Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων συστημάτων ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων τους, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής, καθώς η Μόσχα ανταποκρίνεται στις κυρώσεις της Δύσης στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, γράφει το nst.com.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να μετακινήσουν χρήματα εκτός Ρωσίας.

Ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας - System for Transfer of Financial Messages (SPFS) - θα πρέπει να επιτρέπει τη ροή της εγχώριας διατραπεζικής κίνησης, αλλά έχει περιορισμούς στο χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να επεξεργαστεί.

Η σύνδεση στην πλατφόρμα πληρωμών CIPS της Κίνας είναι μια άλλη πιθανή επιλογή. Ωστόσο, η πλατφόρμα της Κίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διευθέτηση πληρωμών σε γιουάν.

«Για να απαλλαγούμε από τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατήρηση του εμπορικού τζίρου, απαιτείται η δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών συστημάτων χρηματοοικονομικών μηνυμάτων», δήλωσε ο Anatoly Aksakov, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στην κάτω βουλή της Ρωσίας.

«Γνωρίζω ότι γίνονται τέτοιες εργασίες», είπε. «Η κεντρική μας τράπεζα συνεργάζεται με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και πιστεύω πως η παρούσα κατάσταση θα τονώσει τις σχετικές διαδικασίες».

Ο Aksakov είπε ότι το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από 40% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και πως αυτή η σχέση θα πρέπει να αναπτυχθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει κινεζικό γουάν από τα συναλλαγματικά της αποθέματα μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε δολάρια και ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ρωσικές τράπεζες εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το σύστημα UnionPay της Κίνας, αφού οι κυρώσεις σταμάτησαν τη λειτουργία των καρτών τους που εκδόθηκαν από τη Visa και τη Mastercard στο εξωτερικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail