Η απαγόρευση της ΕΕ για την RT και το Sputnik είναι γοερά λανθασμένη και η σκέψη πίσω από αυτήν ολιγαρχική

REUΤΕRS/Dadο Ruvic
Martin Jay, Strategic Culture, 10-3-22


[Ο Μάρτιν Τζέϊ είναι Βρετανός δημοσιογράφος με μακρά προϋπηρεσία ως ανταποκριτής πλειάδας βρετανικών και αλλοεθνών εφημερίδων, πρακτορείων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων σε σχεδόν 50 χώρες. ΄Εχει ζήσει και εργαστεί στο Μαρόκο, στο Βέλγιο, στην Κένυα, και στον Λίβανο. Η κατατοπιστική εικόνα της Ευρωενωσιακής πραγματικότητας που αποκαλύπτει φέρει έκδηλα τα χαρακτηριστικά προσωπικής μαρτυρίας]

Mετάφραση: Μ. Στυλιανού

H απαγόρευση της ΕΕ για το RT και το Sputnik είναι απλώς λανθασμένη και η σκέψη πίσω από αυτό απολυταρχική. Τι περισσότερες αποδείξεις χρειάζεστε για να δείτε ότι η ΕΕ είναι μια αντιδημοκρατική ελίτ που μισεί τη λογοδοσία. Ακόμα και στην Ουκρανία.

Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία; Και αν ναι, βοηθώντας τη μία πλευρά, ή ενημερώνοντας ακόμη και ένα ευρύτερο διεθνές κοινό για τους σημαντικούς παράγοντες; Ή τροφοδοτούν το μίσος, παραπληροφορούν τις ελίτ και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και απομακρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία από κάθε πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός και συνομιλιών;

Πρόσφατα εξεπλάγην από την σχεδόν κωμική δήλωση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι το RT και το Σπούτνικ πρόκειται να αποκλειστούν από το μπλοκ της ΕΕ. Οι λόγοι του, τους οποίους το RT μετέδωσε πραγματικά προς τιμήν του, ήταν επειδή «ήταν ο πρωταθλητές της χειραγώγησης πληροφοριών».

Η ειρωνεία εδώ είναι συγκλονιστική, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Μπορέλ είναι πραγματικά υπέρμαχος της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και ξέρει για τι μιλάει όταν χρησιμοποιεί φράσεις όπως αυτή ή ακόμα και «πλήρης πόλεμος προπαγάνδας». Στην πραγματικότητα, κάθε δημοσιογράφος που έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες, διαπιστευμένος στην ΕΕ, θα σας πει ότι οι προσπάθειες δημοσίων σχέσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ –ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– ισοδυναμούν με κολοσσιαία χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, η οποία κορυφώνεται με το καθημερνό πότισμα των μαζών με ψευδείς ειδήσεις, σε ολόκληρο το μπλοκ, κάθε μέρα, εκθειάζοντας την αξία και το και το κύρος της ΕΕ, καθώς οι δημοσιογράφοι αναπαράγουν ουσιαστικά τις πληροφορίες που τους ταΐζουν με κουτάλι, χωρίς να αμφισβητούν ποτέ την εγκυρότητά τους.

Η δήλωση του Μπορέλ είναι ένας θρίαμβος τόσο ειρωνείας όσο και θράσους. Είναι εκπληκτικό το θράσος αυτού του σοσιαλιστή πολιτικού, που δεν κοσμείται ακριβώς από ένα κραυγαλέα καθαρό παρελθόν στην χώρα του, δεδομένου ότι η ίδια η ΕΕ δαπανά δισεκατομμύρια για την επιδότηση του κόστους παραγωγής των δημοσιογράφων της τηλεόρασης και των ομάδων τους στις Βρυξέλλες για να μεταδίδουν τις λεπτομέρειες των καθημερινών δραστηριοτήτων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, υποχρεώνοντάς τους έτσι να μην "δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει" για τις ανταποκρίσεις τους.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου από ακροδεξιά ή λαϊκιστικά κόμματα να διογκώνουν τις τάξεις του, το ίδιο θεσμικό όργανο ψήφισε να βρει περισσότερα χρήματα για να διοχετεύσει στα σκληροπυρηνικά ευρωφιλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που είναι πρόθυμα να προχωρήσουν ακόμη μακρύτερα στην αντιγραφή/επικόλληση του τόνου του ευρω-σανού με τον οποίο τροφοδοτούν καθημερινά στους δημοσιογράφους.

Στην πραγματικότητα υπήρξε μια έκθεση το 2016, η οποία ψηφίστηκε και υποστηρίχθηκε, η οποία έγινε το πλαίσιο για τη δημιουργία μιας μυστικής μονάδας μέσων ενημέρωσης κατά της Ρωσίας, αποτελούμενης από υστερικά γαυγίζοντες βουλευτές του ΕΚ ,μαινόμενους κατά της Ρωσίας. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα και αν διατέθηκαν σε αυτό, ή ακόμα και τι ακριβώς κάνει, αν και είναι η άποψη του συγγραφέα ότι χρηματοδοτεί τα τρολ του διαδικτύου για να «ενημερώνουν» το αφελές κοινό μέσω του τμήματος σχολίων του αναγνώστη, ή και τις ίδιες τις ιστοσελίδες.

Ίσως πιο ανησυχητικό να είναι το γεγονός ότι αυτή η εμμονή με την απαγόρευση του ρωσικού καναλιού RT είναι ο τρόπος με τον οποίο οι βουλευτές του ΕΚ εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις μέσω «εκθέσεων πρωτοβουλίας» για την πραγματική χρηματοδότηση φιλικών προς την ΕΕ μέσων ενημέρωσης με μετρητά. Το κοινοβούλιο δεν το στήριξε επίσημα, αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η έκθεση του 2016 ήταν ένα μήνυμα για να διατεθούν περισσότερα παράνομα χρήματα στον δρόμο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων με εγκαταστάσεις παραγωγής και πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο αντι-ρωσικός «φύλακας» που ίδρυσαν οι ευρωβουλευτές δεν το κάνει ήδη αυτό. Η ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των δημοκρατικών αξιών, είναι τόσο διεφθαρμένη και οπισθοδρομική που δεν θα αποκαλύψει καμία από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα.

Τι λέει όμως η κίνηση της ΕΕ τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη στάση της ΕΕ απέναντι στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες της (αν όχι καθόλου); Θα υποστήριζα ότι η Δύση γενικά φοβάται τόσο πολύ που οι δικές της ελίτ χάνουν την εξουσία τους ώστε πιστεύουν ότι η εξάλειψη οποιασδήποτε πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης που δεν συνάδει με την αφήγηση τους είναι η μόνη διέξοδος . Η δήλωση του Μπορέλ έδειξε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση, εάν χρειαστεί να πέσει τόσο χαμηλά και να προσπαθήσει να καταστρέψει την κάλυψη και την οπτική της RT για την Ουκρανία.

Ο Μπορέλ θέλει η ΕΕ να ελέγχει τα μυαλά, ακριβώς με τον τρόπο που αποδίδει στον Πούτιν και το να είναι η «Αστυνομία Σκέψης» για την Ουκρανία, μέσω της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει να το επιτύχει αυτό.

Το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στη Συρία. Τόσο οι κυβερνήσεις της Ανατολής όσο και της Δύσης και οι ηγέτες βρήκαν μεγάλη παρηγοριά και καταφύγιο σε ένα πολωμένο σύστημα κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, το οποίο δεν ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους να «περάσουν μια γραμμή» προς την άλλη πλευρά για να εξισορροπήσουν τις ανταποκρίσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αναφορές των δύο πλευρών είναι στην καλύτερη περίπτωση μολυσμένες και μεροληπτικές στη χειρότερη περίπτωση. Αλλά τουλάχιστον οι αναγνώστες θα μπορούσαν να εξετάσουν την κάλυψη και των δύο πλευρών και να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν οι ίδιοι τους χώρους - σχεδόν ένας όχι ιδανικός τρόπος περιγραφής ή ανάγνωσης για περίπλοκες συγκρούσεις, αλλά καλύτερος από το τίποτα.

Η απόφαση για απαγόρευση των RT και Sputnik είναι το μοντέλο "τίποτα" που θέλει ο Μπορέλ. Στόχος του είναι να εμποδίσει κάθε άλλη άποψη για τους ευρωπαίους πολίτες που αναζητούν γεγονότα και θέλουν να εξετάσουν την εκδοχή των γεγονότων και από την άλλη πλευρά. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η οπτική του RT διαστρεβλώνεται επειδή αντιπροσωπεύει το Κρεμλίνο είναι ηλίθιο, αφελές και υποκριτικό· ΤοΣτέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ρεπορτάζ για πολέμους με ένθερμη προκατάληψη των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, όπως το BBC έχει βρετανική οπτική γωνία, στην F24 η οπτική γωνία είναι γαλλική και γερμανική στην DW. Μόνοι είναι λοιπόν οι Ρώσοι προκατειλημμένοι;

Η Δύση, απαγορεύοντάς τους, μας δείχνει πόσο φοβισμένοι και αναποτελεσματικοί είναι τέτοιοι θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν να πρόκειται να υποβαθμιστούν σε εκείνους που υποτίθεται ότι κοροϊδεύουν και περιφρονούν, αυτό δεν τους κάνει το ίδιο;

Είναι προφανές ότι με το να πάρει η ΕΕ αυτή τη θέση θέλει να χειραγωγήσει τις ειδήσεις για τη δική της πολιτική ατζέντα και έχει μάθει στις Βρυξέλλες ότι αν εξαλείψετε κάθε διαφωνία, μπορείτε να χειριστείτε μια φάλαγγα δημοσιογράφων για να μεταφέρετε τις γνώμες, τις ιδέες και τις φανατικές απόψεις σας και βασικά να πουλήσετε χονδρικά τις ειδήσεις . Από το 2005, όταν συνελήφθη ο Γερμανός ερευνητής δημοσιογράφος Hans-Martin Tillack – ναι, συνελήφθη – από τη βελγική αστυνομία με αμφίβολες κατηγορίες, απλώς και μόνο επειδή απέρριψε το μοντέλο που σχεδόν όλοι τηρούν στην υποβολή εκθέσεων για την ΕΕ, κανένας δημοσιογράφος δεν έχει αναφερθεί επιμελώς στην ΕΕ και τη διαφθορά της από τότε.

Το μοντέλο της "παραπληροφόρησης" που περιγράφει ο Μπορέλ όταν μιλάει για τη Ρωσία, είναι ακριβώς, κατά γράμμα, ο τρόπος λειτουργίας που έχουν οι Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι, με λίγα λόγια, υπέρμαχος των ψευδών ειδήσεων και αντιδρά με αυτόν τον τρόπο προς το RT. Είναι μια αντίδραση από μια χαμένη ομάδα, δαιμονισμένη από ανασφάλεια, ζήλια και μικροπρέπεια και που μισεί τη λογοδοσία όσο μισεί την αλήθεια. Έτσι είναι συνήθως η ΕΕ. Παρακολουθήστε με προσοχή τα δημοσιογραφικά ταξίδια που διοργανώνονται από την ΕΕ απευθείας από τις Βρυξέλλες, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα ξεκινήσουν σύντομα. Αλλά μην περιμένετε από τις αεροπορικές δηλώσεις δημοσιογράφων ότι το ταξίδι τους χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, πιθανότατα από τη μυστική αντιρωσική μονάδα "φύλακα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail