Όσοι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει δημοκρατία, ας μας απαντήσουν...

1866946 / pixabay
Διαβάζω κάποιους, οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα, ότι στην Ρωσία δεν υπάρχει δημοκρατία! Δήθεν έκπληκτοι, μοιάζουν σα να δηλώνουν με βεβαιότητα, ότι τετραγώνισαν επιτέλους τον κύκλο. Παρουσιάζουν την Ρωσία σα να είναι λεπρή, ή μια απολίτιστη καθυστερημένη, επειδή δεν μοιάζει με τις ΗΠΑ. Όταν τους ρωτάς να σου πουν, αν στα χίλια χρόνια της ιστορίας της, υπήρξε δημοκρατία στην Ρωσία, έστω και για μια ημέρα, σε κοιτάνε αμήχανα.

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Υπήρχε δημοκρατία στις δυναστείες των Τσάρων;
Υπήρχε δημοκρατία στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης;
Υπάρχει δημοκρατία στα τελευταία 30 μετασοβιετικά χρόνια;

Η απάντηση είναι πως όχι, αν και τα τελευταία 30 χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις. Μικρές, αλλά βελτιώσεις. Η Ρωσία, ακόμα και αν γινόταν δημοκρατία, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει μια αστική δημοκρατία δυτικού και δη αγγλοσαξωνικού τύπου. Η ρωσική ψυχή είναι διαφορετική. Τα πολιτεύματα προσιδιάζουν στην ψυχοσύνθεση των πολιτών τους και στη συλλογική αντίληψη που έχουν για την εξουσία, για την κοινωνική συγκρότηση και τη διακυβέρνηση. Και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν κάνουν όλα τα πολιτικά συστήματα για όλους και σίγουρα δεν μπορεί να επιβληθεί το ένα σε όλους, όπως επιθυμεί η παγκοσμιοποίηση. 

Αυτό είναι το βασικό λάθος που κάνουν πάντα οι δυτικοί υπέρμαχοι της, κυρίως οι Αμερικανοί, που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλαζόνες για το σύστημα τους, που θεωρούν ανώτερο όλων των άλλων, προσπαθούν δια της βίας και με πραξικοπήματα, να επιβάλλουν δήθεν τη "Δημοκρατία" σε χώρες όπου αυτή είναι άγνωστη λέξη. Σε λαούς που έχουν για χιλιετίες ενσωματωμένο στην κουλτούρα τους τον ηγετικό αυταρχισμό. Με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα του Αφγανιστάν και των Αραβικών Ανοίξεων. Και μυαλό δεν βάζουν.

Ο Μ. Μπουλγκάκοφ στο έργο του "Η καρδιά ενός Σκύλου" μας λέει, ότι ο Πολιτισμός δεν γίνεται να μεταφερθεί με τη βία, ή να μεταμοσχευθεί με νυστέρια, όπως η καρδιά ενός σκύλου σε έναν άνθρωπο, διότι τότε θα προκύψει ένας άνθρωπος με καρδιά σκύλου και ένα σκύλος με καρδιά ανθρώπου, αλλά δεν θα υπάρχει πια ούτε σκύλος, ούτε άνθρωπος.

Αυτοί, λοιπόν, που μας λένε ότι η Ρωσία δεν έχει δημοκρατία, ας μας απαντήσουν:

Έχει δημοκρατία η Κίνα; Έχει δημοκρατία το Ιράν; Έχει δημοκρατία στην Αίγυπτο; Έχει δημοκρατία στη Σαουδική Αραβία ή στα Εμιράτα; Έχει δημοκρατία στην Τουρκία;; Όχι! Τότε γιατί τους ενοχλεί ειδικά η έλλειψη δημοκρατίας στην Ρωσία; Γιατί με τους υπόλοιπους αυταρχικούς και δικτάτορες ηγέτες όλα πάνε καλά και μόνο ο Πούτιν ενοχοποιείται; Επειδή έκανε εισβολή στην Ουκρανία; Μα και άλλοι έχουν κάνει εισβολές και κατοχές και δεν ενοχλήθηκε κανένας! Και τέλος πάντων, εφόσον όλοι γνώριζαν ότι η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και ότι ο Πούτιν είναι ένας αυταρχικός και ισχυρός ηγέτης, τότε γιατί τον προκάλεσαν; Πως εκνευρίζεις έναν κακό γείτονα, χωρίς να υπολογίζεις ότι μπορεί και να σου κάψει το σπίτι;

Η πραγματικότητα είναι ότι Δημοκρατία δεν υπάρχει, τουλάχιστον στο μισό πλανήτη. Το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, έχουν καθεστώτα από μετρίως αυταρχικά έως πλήρως δικτατορικά. Όμως αληθινή δημοκρατία δεν υπάρχει σχεδόν παντού, ακόμα και στο δυτικό κόσμο. Αν ως δημοκρατία εννοούμε τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών, τότε και η Ρωσία θα έπρεπε να θεωρείται δημοκρατία. Αρκούν όμως οι εκλογές για να υπάρχει κάπου δημοκρατία; Η δική μας περίπτωση στην Ελλάδα αποδεικνύει πως όχι. Στη δική μας δημοκρατία την Κυριακή ψηφίζεις Μήτσο και τη Δευτέρα σου βγαίνει Τάκης. Στη δική μας δημοκρατία ψηφίζεις ΟΧΙ σε δημοψήφισμα και σου το ακυρώνουν. Ωστόσο ακόμα και ελλιπής η δημοκρατία είναι καλύτερη από την παντελή έλλειψη της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail