Financial Times: Η Τουρκία φοβάται την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν

φωτο Τουρκική Προεδρία
Freepen.gr - Οι δηλώσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας, η οποία έλαβε κάποιες αποφάσεις χθες το βράδυ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μοντρέ, έγιναν ατζέντα του διεθνούς κοινού…

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι θέλει να μην περάσουν πολεμικά πλοία γενικά, όχι μόνο της Ουκρανία και της Ρωσία, από τα Στενά. Η εφημερίδα σχολίασε πως: «Η Τουρκία κάνει επίδειξη ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με την αύξηση της βίας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ του 1936, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι θα αποτραπεί η διέλευση πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου τονίζουν ότι καλύπτονται πολεμικά πλοία όλων των χωρών.

Οι Financial Times σχολίασαν: «Ωστόσο, αυτή η αμερόληπτη απόφαση δείχνει ότι η Τουρκία, η οποία έχει στενούς ενεργειακούς, εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δε θέλει να προκαλέσει την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η εφημερίδα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός πως στο πλαίσιο της απόφασης της Άγκυρας, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, καθώς οι εγγεγραμμένες βάσεις τους βρίσκονται στη Ρωσία.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

WSJ: ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Από την άλλη, μια σύντομη ανάλυση για το θέμα δημοσίευσε και η Wall Street Journal, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν είχε κλείσει τα Στενά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο σημειώνεται πως «αυτή η κατάσταση θα είναι δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος, εφόσον είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσει τις διελεύσεις πλοίων, αλλά δεν θέλει να εξοργίσει τον κ. Πούτιν. «Κύριε Ερντογάν, ποιανού την πλευρά θα λάβετε;».
 
* πληροφορίες sozcu.com.tr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail