Η πρώτη συνάντηση των F-35 με τα J-20 στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Freepen.gr -
Ανώτατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) λέει ότι τα Lockheed Martin F-35 είχαν τουλάχιστον μία συνάντηση με Chengdu J-20 και πως το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Shaanxi KJ-500 (AEW&C) έχει βασικό ρόλο στο air-to-air kill, γράφει το flightglobal.com.

Ωστόσο, ο στρατηγός των USAF, Kenneth Wilsbach, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ειρηνικού, δεν αποκάλυψε πότε έλαβε χώρα η συνάντηση των F-35/J-20 ή εάν υπήρξαν περισσότερες από μία. Αανφέρθηκε επίσης στο ρόλο του νέου κινεζικού μαχητικού.

«Είναι λίγο νωρίς να πούμε τι σκοπεύουν να κάνουν με το J-20, οπότε πραγματικά το μόνο που έχουμε δει να κάνει είναι η υπεροχή του αέρα», λέει.

«Αλλά παρατηρούμε ότι το πετούν αρκετά καλά. Πρόσφατα είχαμε μια περίπτωση –δε θα την έλεγα εμπλοκή– όπου φτάσαμε σχετικά κοντά στα J-20 μαζί με τα F-35 μας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και είμαστε σχετικά εντυπωσιασμένοι με την εντολή και τον έλεγχο που σχετίζεται με το J-20».

 
Ο Wilsbach έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που δημοσιεύτηκε στο κανάλι YouTube του Ινστιτούτου Mitchell για τις Αεροδιαστημικές Σπουδές.

«Βλέπουμε σχετικά επαγγελματικές πτήσεις και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς τι σκοπεύουν να κάνουν με [το J-20] – εάν θα μοιάζει περισσότερο με ένα F-35 που είναι ικανό να κάνει πολλές, πολλές ή περισσότερες αποστολές όπως ένα F-22 που είναι κατά κύριο λόγο ένα μαχητικό αεροπορίας που έχει ικανότητα αέρος-εδάφους».

Ο Wilsbach έθιξε επίσης το KJ-500, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως η βασική πλατφόρμα AEW&C της Κίνας.

Τροφοδοτούμενο από τέσσερις στροβιλοκινητήρες, το KJ-500 βασίζεται στην τακτική μεταφορά Y-9. Το αεροσκάφος φέρει ένα ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ συστοιχίας τριών πινάκων σε ένα σταθερό radome πάνω από την άτρακτο. Αυτό θεωρείται ότι παρέχει κάλυψη ραντάρ 360°.

«Το KJ-500 παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες από τις ικανότητές τους για βολές μεγάλης εμβέλειας», λέει ο Wilsbach.

«Μερικοί από τους πύραυλους αέρος-αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς τους υποστηρίζονται από αυτό το KJ-500. Το να μπορώ να διακόψω αυτή την αλυσίδα θανάτου είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ».

Ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας PL-15 θεωρείται ότι έχει βεληνεκές άνω των 107 nm (200 km). Το κατευθυνόμενο από ραντάρ όπλο μεταφέρεται από τύπους όπως τα Chengdu J-10C, Shenyang J-11B, J-15 και J-16, το Pakistan Aeronautical Complex JF-17 Block 3 και το J-20.

Οι παρατηρήσεις του Wilsbach υπονοούν ότι το KJ-500 μπορεί να αναγνωρίσει και να ορίσει στόχους για κινεζικά μαχητικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail