Ραγδαία πτώση των εξαγωγών ρωσικού σιταριού

Candiix / pixabay
Freepen.gr - Οι προμήθειες στην παγκόσμια αγορά μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από τον Ιούλιο - Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η Ρωσία, προμήθευσε 23 εκατομμύρια τόνους καλλιέργειας στην παγκόσμια αγορά από την αρχή του γεωργικού έτους 2021-2022 (1 Ιουλίου 2021) έως τις 10 Μαρτίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Γεωργίας. Αυτό είναι 30,9% χαμηλότερο από το ποσοστό για την ίδια ημερομηνία την περασμένη σεζόν.

Οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας μειώνονται επίσης, με τις παραδόσεις κριθαριού να υποχωρούν κατά 34,7% σε 2,9 εκατομμύρια τόνους και τις αποστολές καλαμποκιού να μειώνονται κατά 21,7% σε 1,8 εκατομμύρια τόνους.

Οι τιμές του σιταριού έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ τον τελευταίο καιρό λόγω των ανησυχιών για έλλειψη προσφοράς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών έχει φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης, προειδοποιούν οι αναλυτές. Ο αριθμός των ανθρώπων στα όρια του λιμού έχει εκτιναχθεί στα 44 εκατομμύρια από 27 εκατομμύρια το 2019, ανακοίνωσε αυτό το μήνα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail