Γιατί οι επιχειρήσεις στην Οδησσό πρέπει να μας προβληματίσουν;

Με το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης στις χερσαίες επιχειρήσεις και το Πολεμικό Ναυτικό των συμμάχων έξω από τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα), είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι τα ανεκτίμητα πιθανά σημεία ανάφλεξης στα σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία δε βρίσκονται στα χερσαία σύνορά του, αλλά στη θάλασσα.

Μέχρι τώρα η «Πολεμική Περιοχή Επιχειρήσεων» δεν εκτάθηκε στα χωρικά ύδατα της γειτονικής Ρουμανίας, μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει μια αυξημένη συγκέντρωση πλοίων που ελλιμενίζονται στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε να στοχοποιήσει εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να προστατεύσει τις θαλάσσιες οδούς στα ανοικτά των ακτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με διάφορες πηγές και τη NAVTEX που φέρεται να εκδόθηκε από τη Ρωσία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη αρχίσει να εκτελεί όπως αναφέρουν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» σε θαλάσσιες περιοχές πέρα από την Ουκρανία. 

Οι Ρώσοι έχουν ήδη επιτεθεί σε εμπορικά πλοία με σημαία χωρών του ΝΑΤΟ και υπάρχει πληροφορία ότι χτυπήθηκε και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο χωρίς να λάβουν απάντηση. Η επίθεση στην Οδησσό και οι επιχειρήσεις προς τα δυτικά, είναι πιθανό σημείο ανάφλεξης με τη Ρωσία που θα φέρει τη σύγκρουση σε κλιμακούμενη κρίση. Οπότε μπορεί να χρειαστεί η αντιμετώπιση στη θάλασσα.

Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail