Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω των δυτικών χωρών

telesurenglish.net
Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τις κρίσεις καυσίμων και ενέργειας που μπορεί να επιδεινώσει η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, δε γίνεται τόσος λόγος για το πώς η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση - ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά στην πραγματικότητα παντού. Οι παγκόσμιες αλυσίδες τροφίμων αναμένεται να επηρεαστούν, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω τις ήδη αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, όπως προειδοποιεί ο Lama Fakih (εκτελεστικός διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Human Rights Watch).

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία τυγχάνει να είναι κορυφαίοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτές οι χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά από το Κίεβο, για παράδειγμα, και η τιμή του ψωμιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής έχει κλιμακωθεί. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν ήδη εσωτερικές συγκρούσεις και έχουν πληθυσμούς που παλεύουν με την επισιτιστική ανασφάλεια. Για παράδειγμα, περίπου το 80% του σιταριού που εισήχθη στο Λίβανο το 2020 προήλθε από την Ουκρανία. Η Αίγυπτος, με τη σειρά της, παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, γεγονός που τοποθετεί αυτή τη βορειοαφρικανική χώρα σε πολύ λεπτή θέση: περίπου το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ ένα άλλο 30% προέρχεται από την Ουκρανία. Η Λιβύη εισάγει το 40% του σιταριού της από το Κίεβο και η Υεμένη εισάγει περίπου το ένα τρίτο του σιταριού της από την Ουκρανία, ενώ το 8% προέρχεται από τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, η πιθανή ζημιά είναι παγκόσμια. Το 45% των ουκρανικών εξαγωγών σχετίζονται με τη γεωργία. Είναι κορυφαίος εξαγωγέας πουλερικών, σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού, και μεγάλο μέρος του σιταριού της προέρχεται ακριβώς από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της σφοδρής σύγκρουσης. Στην πραγματικότητα, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας -που επηρεάζεται από τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις- εξάγει πάνω από το 12% των τροφίμων που διακινούνται παγκοσμίως. Επιπλέον, η Ουκρανία κατέχει περίπου το ένα τρίτο του πιο εύφορου εδάφους του πλανήτη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου, το Κίεβο απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών και πολλών άλλων ειδών διατροφής προκειμένου να αποτρέψει μια εγχώρια κρίση σε περιόδους πολέμου, διαταράσσοντας έτσι τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό γιατί η περίοδος φύτευσης πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον Απρίλιο.

Η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού παγκοσμίως και ένας από τους κύριους παραγωγούς λιπασμάτων. Το πρόβλημα είναι πως θα μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές λιπασμάτων ως απάντηση στις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, η Βραζιλία εισάγει το 95% των αζωτούχων λιπασμάτων της, ενώ η Μόσχα είναι ο κύριος προμηθευτής της (21% της ποσότητας που εισάγει η Βραζιλία προέρχεται από εκεί). Οι σοδειές της Βραζιλίας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τις ξηρασίες του 2020. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των τιμών των καυσίμων από μόνη της επηρεάζει το κόστος μεταφοράς τροφίμων, επηρεάζοντας έτσι την αγροτική παραγωγικότητα παγκοσμίως.

Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση έλλειψης ενέργειας σήμερα, η οποία προκλήθηκε από την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης μετά την πανδημία και επιδεινώθηκε από την παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταξύ άλλων παραγόντων. Λόγω μιας σειράς κλιματικών και φυσικών λόγων, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα αντιμετωπίζουν ενεργειακά προβλήματα. Η κρίση είναι σοβαρή στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Ο Λίβανος επίσης παλεύει με την έλλειψη καυσίμων, όπως και η Συρία και η Τουρκία.

Υπάρχουν πόλεμοι καυσίμων σε εξέλιξη στο Λεβάντε, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ - ο νόμος του Καίσαρα των ΗΠΑ, σε αυτή την περίπτωση. Το Ιράν στέλνει καύσιμα σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Βενεζουέλα, ως μέρος της πετρελαϊκής του διπλωματίας, και υπήρξαν επιθέσεις σε πλοία (η Δαμασκός κατηγορεί το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από αυτά). Η Δυτική Ευρώπη, με τη σειρά της, είχε ήδη αντιμετωπίσει τη δική της ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 που έχει σταματήσει πλέον.

Με τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές και ενεργειακές κρίσεις, η προσθήκη της επισιτιστικής ανασφάλειας σε αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τροφοδοτώντας τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα, η Δύση στην πραγματικότητα τιμωρεί τον εαυτό της, αλλά η αλήθεια το υπερβαίνει αυτό: τιμωρεί ολόκληρο τον κόσμο.

Η επίλυση του τρέχοντος αδιεξόδου εξαρτάται από τους ηγέτες που ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου με τη Μόσχα. Δυστυχώς, το δυτικό κατεστημένο σήμερα δε φαίνεται να έχει πολιτικούς ηγέτες στο ύψος των καθηκόντων του. Αντί να επιδιώκουν διάλογο με το Κρεμλίνο, προσπαθούν να μετατρέψουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε ένα είδος δυτικού σόουμαν και εκφραστή των συμφερόντων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ήταν σε συνομιλίες με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για να κάνει μια εμφάνιση στα Όσκαρ - κάτι που δεν συνέβη - και απευθύνεται στο κοινοβούλιο πολλών χωρών του ΝΑΤΟ για να εκφράσει τις απόψεις του (μέσω τηλεδιάσκεψης). Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία έριξε επίσης λάδι στη φωτιά. Συνοψίζοντας, η Δύση είναι ανεύθυνη στο να υποδαυλίζει περαιτέρω εντάσεις στέλνοντας περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη και αποτυγχάνοντας να επιδιώξει καλή διπλωματία. Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά τότε η Ουκρανία και η Δύση πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Αλλιώς θα υπάρχει πείνα σε όλο τον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail