Ντάτσιτς: Κυρώσεις από τη Σερβία στη Ρωσία σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το Κοσσυφοπέδιο

Freepen.gr -
Το πρωταρχικό συμφέρον της Σερβίας είναι να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της στον ΟΗΕ χωρίς τη Ρωσία, λέει ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Εάν η Μόσχα είναι με το Βελιγράδι, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να κρατήσει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο εκτός του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ντάτσιτς σε δήλωση στο πρακτορείο Tanjug την Πέμπτη.

"Πρέπει να αποφύγουμε μια παράλογη και συναισθηματική στάση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Εάν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε το Κοσσυφοπέδιο, τότε μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αν δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, τότε δεν μπορούμε. Πώς θα υπερασπιστούμε το Κοσσυφοπέδιο χωρίς σύμμαχο; Δεν έχω παρατηρήσει ότι έχουμε αποκτήσει νέους συμμάχους. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δε θα βλάψουν τη Ρωσία, αλλά τη Σερβία. Η Ρωσία επέζησε των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το Μαυροβούνιο και θα επιζούσε επίσης από τις σερβικές κυρώσεις", δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς σχολίασε επίσης την απόφαση της Πρίστινα να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή των σερβικών εκλογών της 3ης Απριλίου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια.

"Η ΕΕ δηλώνει ότι λυπάται για τα νέα από την Πρίστινα που οι εκλογές δεν μπορούν να οργανωθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Εάν η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον (Άλμπιν) Κούρτι, πώς μπορεί να κάνει τίποτα στη Σερβία; Θα ήταν μεγάλο προηγούμενο εάν επιβάλλονταν κυρώσεις σε μας επειδή αρνηθήκαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν πιστεύω ότι η Δύση έχει συμφέρον να χάσει τη Σερβία από τον ευρωπαϊκό δρόμο», σημείωσε ο Ντάτσιτς.

 
Είπε πως θα ήταν δυνατό να διεξαχθούν οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, αλλά ότι αυτό θα ήταν μια δικαιολογία για την επέμβαση της αστυνομίας της Πρίστινα και πως η ευθύνη θα είχε βαρύνει το Βελιγράδι.

"Αυτό δεν είναι νίκη για την Πρίστινα. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τις εκλογές χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να παρέμβει η αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Θα υπήρχαν επεισόδια και κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει το Βελιγράδι για κάτι τέτοιο», είπε ο Ντάτσιτς.

"Η διατήρηση της ειρήνης είναι το πρωταρχικό μας συμφέρον, αλλά αυτό είναι ένα προφανές παράδειγμα της απόλυτης έλλειψης σεβασμού από τον Κούρτι για τη Συμφωνία των Βρυξελλών και τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, είναι επίσης ένας δείκτης πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία επιθυμία να λάβει θέση κάνοντας την Πρίστινα να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail