Πώς θα μοιάζει η Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μόλις επισκέφτηκε την Κίνα για πολυμερείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε στον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι ότι αυτές οι δύο μεγάλες χώρες θα συνεχίσουν να κινούνται προς μια «πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη». Όλοι αναγνωρίζουν πως η παγκόσμια συστημική μετάβαση έχει επιταχυνθεί υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, ιδιαίτερα της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αντίδρασης της Δύσης στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ πολλά παραμένουν ακόμη σε ροή, τα δομικά στοιχεία αυτής της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης είναι ήδη σε ισχύ και επιτρέπουν σε κάποιον να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτής της περίπλοκης διαδικασίας όποτε τελικά ολοκληρωθεί. Το παράδειγμα μέσω του οποίου πρέπει να αναλυθούν τα πάντα είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ, ο οποίος θέτει τη βάση του διεθνούς δικαίου. Διαβάζοντάς τον, θα θυμηθεί κανείς ότι το όραμά του είναι πραγματικά πολυπολικό αλλά δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί την στιγμή της δημοσίευσης αυτού του εγγράφου λόγω του Ψυχρού Πολέμου που ξεκίνησε αμέσως μετά.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 οδήγησε σε μια σύντομη περίοδο αμερικανικής μονοπολικής ηγεμονίας στις παγκόσμιες υποθέσεις, αν και η κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα άρχισε να μειώνεται από το 2008 και μετά σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις. Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε εκείνη την περίοδο συγκλόνισε την παγκόσμια οικονομική θέση αυτής της υπερδύναμης και δημιούργησε ευκαιρίες σε άλλες χώρες να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο. Η ίδρυση του G20 είναι η ενσάρκωση αυτού του αποτελέσματος.

Ένα άλλο παράδειγμα της φθίνουσας οικονομικής ηγεμονίας της Αμερικής ήταν ο σχηματισμός των BRICS μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα θεωρούνται πως αποτελούν τον πυρήνα αυτής της δομής και η μορφή τριμερούς συνεργασίας τους είναι γνωστή ως RIC. Είναι επίσης μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που είναι μια άλλη πολυπολική πλατφόρμα συνεργασίας που αρχικά εστίαζε περισσότερο στην ασφάλεια σε αντίθεση με την εστίαση των BRICS στην οικονομία.

Η χρηματοπιστωτική ηγεμονία των ΗΠΑ μειώνεται επίσης, όπως αποδεικνύεται από την αβεβαιότητα σχετικά με το status του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Το πάγωμα των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας από την Αμερική και τους Ευρωπαίους συμμάχους της στις δικαιοδοσίες τους χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως κλοπή και αποδεικνύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία καμίας χώρας σε αυτές τις περιοχές δεν είναι ασφαλή από παρόμοια μοίρα για πολιτικούς λόγους. Υπήρξαν επίσης αναφορές πως η πετρελαϊκή υπερδύναμη Σαουδική Αραβία μπορεί να αρχίσει να δέχεται κινεζικό γιουάν για πληρωμή κάποια στιγμή στο μέλλον.

Εάν συμβεί αυτό, τότε το δολάριο δε θα είναι πλέον γνωστό ως το λεγόμενο «πετροδολάριο» αφού ένα «πετρογιουάν» θα το ανταγωνιζόταν. Αυτό θα διευκόλυνε τη χρηματοπιστωτική πολυπολικότητα εμποδίζοντας σταδιακά τις ΗΠΑ να οπλοποιήσουν το νόμισμά τους για σκοπούς υβριδικού πολέμου, όπως γίνεται κατά της Ρωσίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, του Ιράν και των άλλων χωρών στις οποίες έχουν επιβληθεί μονομερείς κυρώσεις εδώ και δεκαετίες ως μέρος του απρόκλητου οικονομικού πολέμου εναντίον τους.

Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα κυριαρχούνταν από τις ΗΠΑ και εργαλειοποιούνταν για παρόμοιους υβριδικούς πολέμους ενάντια στον Παγκόσμιο Νότο, αλλά αυτό αλλάζει επίσης ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου επενδυτικού ρόλου της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Πρωτοβουλία Belt & Road (BRI) παρέχει δάνεια χωρίς δεσμούς, προκειμένου να βοηθήσει τους αναπτυξιακούς ομολόγους της Κίνας στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα είναι πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να χειραγωγούν τις κυβερνήσεις τους μέσω του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπάρχει επίσης η πτυχή της στρατιωτικής πολυπολικότητας που αξίζει να αναφερθεί σε σχέση με την αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δαπανούν περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχουν αποδείξει ότι είναι ανίκανες να επιτύχουν τους πολιτικούς στόχους της Αμερικής. Για παράδειγμα, πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να φύγουν από το Αφγανιστάν ντροπιασμένοι αφού έχασαν τον έλεγχο της χώρας από τους εχθρούς τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι είχαν πολεμήσει εναντίον τους για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι στρατιωτικές-τεχνικές ανακαλύψεις της Ρωσίας με υπερηχητικά και ολισθαίνοντα οχήματα έχουν επίσης εξασφαλίσει ότι η αποκαλούμενη «ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας» των ΗΠΑ δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις δυνατότητες πυρηνικής δεύτερης επίθεσης της Μόσχας και έτσι να θέσει αυτή τη μεγάλη χώρα σε μια διαρκή θέση πυρηνικού εκβιασμού έναντι της Ουάσιγκτον. Αυτό ήταν κυριολεκτικά μια αλλαγή του παιχνιδιού που ανάγκασε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν ριζικά ολόκληρη την στρατιωτική τους στρατηγική. Θα θέσει επίσης υπό έλεγχο την Αμερική αποτρέποντας την επιθετικότητά της εναντίον της Ρωσίας και άλλων που αναπτύσσουν αυτά τα όπλα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν συλλογικά στην πολιτική πολυπολικότητα αποδυναμώνοντας την ηγεμονική επιρροή των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα και έτσι επαναφέροντας τα Ηνωμένα Έθνη στην αρχική τους πολυπολική φύση με τον καιρό. Ενώ η μονοπολικότητα έχει ήδη τελειώσει αποφασιστικά, η πολυπολικότητα δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ, αλλά είναι ήδη σαφές ότι αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης. Η Κίνα, η Ρωσία και οι εταίροι τους θα φροντίσουν να συμβεί αυτό νωρίτερα παρά αργότερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail