Γιατί ο Μπάιντεν δεν κάνει όλα όσα απαιτεί ο πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία ΜακΦόλ;

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ, τον οποίο η Μόσχα απαγόρευσε πριν από πολλά χρόνια επειδή κατέστρεψε εσκεμμένα τις διμερείς σχέσεις και ο οποίος μόλις ζήτησε συγγνώμη για τη δημόσια εκτόξευση αντισημιτικών υπονοούμενων, ζητά στο Twitter η κυβέρνησή του να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι είναι πρόθυμη επί του παρόντος για να ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας απέναντι στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Ένα από τα τελευταία του tweet την Τετάρτη ήταν ένα απόσπασμα της εμφάνισής του στο "Meet the Press" όπου βροντοφώναξε ότι "Χωρίς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην παρέχουμε στην Ουκρανία όλα όσα χρειάζονται για να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο".

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τότε που άφησε τη θέση του, ο ΜακΦόλ παρουσιάστηκε ως ο απόλυτος ειδικός σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη Ρωσία. Έχει απόλυτη πεποίθηση ότι όλα όσα ζήτησε πρόσφατα είναι προς τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο πρώην πρεσβευτής διατηρεί τεράστια επιρροή, τόσο στις αίθουσες της εξουσίας όσο και στη δημόσια σφαίρα, γι' αυτό μερικές φορές δείχνει έκπληκτος που η χώρα του δεν κάνει αυτό που απαιτεί. Το παρόν άρθρο επιχειρεί να εξηγήσει γιατί οι αρχές δεν τον ακούνε πάντα, κάτι που πολλοί από τους οπαδούς του μπορεί να αναρωτιούνται καθώς συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του ΜακΦολ για την αντιστροφή της φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ. Εξάλλου, ακριβώς λόγω όλων όσων έκανε για να το πετύχει αυτό, η Ρωσία τον έδιωξε τελικά. Πιστεύει επίσης αληθινά στη θεωρία συνωμοσίας Russiagate, η οποία ισχυρίζεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ήταν κρυφά η μαριονέτα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν. Μάλιστα, ένα από τα tweet του δήλωνε ανοιχτά ότι ο Ρώσος ηγέτης ενορχήστρωσε μια πολύπλευρη εκστρατεία για να φέρει τον Τραμπ στην εξουσία. Για λόγους συνέπειας, ο ΜακΦόλ θα πρέπει τώρα να αναρωτιέται αν και ο Μπάιντεν είναι μαριονέτα του.

Ο αναγνώστης πρέπει να θυμάται την υπέρτατη εμπιστοσύνη του πρώην πρέσβη ότι κάθε απαίτηση από την κυβέρνησή του να κάνει περισσότερα εναντίον της Ρωσίας εξυπηρετεί - υποτίθεται - τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτά τα μέλη των μόνιμων στρατιωτικών, μυστικών και διπλωματικών γραφειοκρατιών («βαθύ κράτος») που μέχρι τώρα συμβούλευαν την παρούσα κυβέρνηση να μη συμμορφωθεί με όλες αυτές τις απαιτήσεις, σημαίνει επομένως εργάζονται πως ενάντια στα συμφέροντα της χώρας τους, όπως προκύπτει από τα tweets του McFaul. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν είναι εξίσου συμβιβασμένοι με τη Ρωσία όπως υποτίθεται ότι ήταν ο Τραμπ.

Οι σκεπτικιστές μπορεί να χλευάζουν ότι ο συγγραφέας προωθεί μια εσκεμμένα προκλητική θεωρία συνωμοσίας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει κάποια αξιόπιστη ουσία όταν θυμούνται το σκάνδαλο γύρω από το λεγόμενο «λάπτοπ από την κόλαση» του Χάντερ Μπάιντεν, για να μην αναφέρουμε τις σκανδαλώδεις συναλλαγές του τώρα προεδρικού γιου με την Burisma στην Ουκρανία ή η αυτοπαραδεκτή ανάμιξη του σημερινού Ανώτατου Διοικητή στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας προς υποστήριξη του γόνου του ενώ υπηρετούσε ως Αντιπρόεδρος. Ως εκ τούτου, είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο αξιόπιστο να υποδηλώνει κανείς ότι ο Πρόεδρος Πούτιν εκβιάζει την οικογένεια Μπάιντεν παρά να ισχυρίζεται πως εκβίασε ποτέ τον Τραμπ.

Εάν ο ΜακΦόλ είναι πραγματικά τόσο πατριώτης όσο ισχυρίζεται ότι είναι και επομένως είναι εξαιρετικά βέβαιος πως οι απαιτήσεις που έχει από την κυβέρνησή του να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία είναι πραγματικά προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, τότε θα πρέπει να απαιτήσει δημόσια την άμεση έναρξη μιας εκστρατείας αντικατασκοπείας τύπου Russiagate και ακροάσεις στο Κογκρέσο για να διερευνηθεί γιατί το «βαθύ κράτος» δεν κάνει τη δουλειά του και ως εκ τούτου προδίδει τα εθνικά συμφέροντα όπως υπονοεί. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα τον εξέθετε ως ανειλικρινά αφοσιωμένο στους σκοπούς που υποτίθεται ότι υποστηρίζει.

Η δεύτερη εξήγηση για το γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις πολλές απαιτήσεις του ΜακΦόλ είναι πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απλώς ανίκανη, αν και οι συνάδελφοι Δημοκρατικοί του πρώην πρέσβη ισχυρίζονται ότι το να προτείνει κανείς τόσα πολλά είναι παρόμοια με τη λεγόμενη «θεωρία συνωμοσίας» που αμφισβητεί τις γνωστικές ικανότητες του νυν προέδρου. Είναι φυσικά πιθανό, ωστόσο, αυτοί που ηγούνται της παρούσας κυβέρνησης να μην έχουν την ευφυΐα να συνειδητοποιήσουν την υποτιθέμενη «ιδιοφυΐα» πίσω από τις απαιτήσεις του ΜακΦολ, οπότε θα πρέπει να τους το ζητήσει για να «σώσει το εθνικό συμφέρον».

Η τρίτη και πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ισόβιοι επαγγελματίες του «βαθούς κράτους» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι απαιτήσεις του ΜακΦολ είναι στην πραγματικότητα αντίθετες με το εθνικό συμφέρον, άρα για αυτό δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως, τουλάχιστον όχι ακόμη. Σε αυτή την περίπτωση, η λογική της θεωρίας συνωμοσίας Russiagate που υποστηρίζει με τόση πάθος ο πρώην πρεσβευτής θα πρότεινε ότι κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο δεν θα έπρεπε να ερευνηθεί από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας της χώρας του για διαρκή ταραχή για πολιτικές που οι επαγγελματίες του «βαθέος κράτους» προφανώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο.

Κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει πώς η θεωρία συνωμοσίας Russiagate διέλυσε τον ιστό της αμερικανικής δημοκρατίας παρά το γεγονός πως είχε απομυθοποιηθεί πλήρως στο δικαστήριο και τώρα ερευνάται ενεργά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως συνωμοσία ψευδούς σημαίας από την εκστρατεία Κλίντον. Ο ΜακΦολ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσθήκη αξιοπιστίας σε αυτήν την απαξιωμένη εκστρατεία που κατέστρεψε κυριολεκτικά τη διεθνή φήμη της χώρας του ως «δημοκρατικού ηγέτη» στον κόσμο. Ως εκ τούτου, αυτός και ο Μπάιντεν θα πρέπει να τηρούν τα ίδια ακριβώς πρότυπα με τον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δεν ακολουθεί εξ ολοκλήρου την πρόταση του ΜακΦόλ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος πιστεύει ειλικρινά πως τα πολλά αιτήματά του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας τους σε αυτήν την κρίση. Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές του Προέδρου και του γιου του στην Ουκρανία ενδέχεται να θεωρηθούν εναντίον τους ως εκβιασμός από τη ρωσική κυβέρνηση. Ομοίως, ό,τι κι αν έκανε ο ΜακΦόλ στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, αν εμπλεκόταν κερδοσκοπικά σε οτιδήποτε σκανδαλώδες στα παρασκήνια που τράβηξε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας υποδοχής και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να τον εκβιάσει επίσης.

Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά απίθανο είτε η οικογένεια Μπάιντεν είτε ο ΜακΦόλ να εκβιάζονται από τη Ρωσία, αλλά η «λογική» του Russiagate στο οποίο εξακολουθούν να προσκολλώνται και οι δύο θα πρέπει να εφαρμοστεί εναντίον τους για λόγους συνέπειας. Αυτό που πιθανώς συμβαίνει σε σχέση με την άρνηση της κυβέρνησης μέχρι αυτό το σημείο να συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις απαιτήσεις του πρώην πρεσβευτή κατά της Ρωσίας είναι ότι το «βαθύ κράτος» απλώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα να το πράξουν, τουλάχιστον αυτή τη φορά. Ωστόσο, ο ΜακΦολ δε θα το αναγνωρίσει ποτέ, αφού δεν μπορεί να δεχτεί ότι δεν είναι η ανώτατη αρχή στη Ρωσία.

Για αυτόν τον λόγο, οι παρατηρητές θα πρέπει να περιμένουν από αυτόν να συνεχίσει να αγωνίζεται για να κάνει η κυβέρνησή του περισσότερα εναντίον της Ρωσίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ακόμη κι αν συνεχίσει να τον αψηφά. Πιθανότατα δε θα καταδικάσει ποτέ ανοιχτά την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και αφού οι Δημοκρατικοί σπάνια στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια λυπηρή τάση να το κάνουν, κανείς δεν πρέπει να αναμένει την έναρξη μιας άλλης εκστρατείας Russiagate παρά το ότι η οικογένεια Μπάιντεν και ο ίδιος αναμφισβήτητα αξίζουν να είναι θύματα του ίδιου κυνηγιού μαγισσών που υποστήριξαν εναντίον του Τραμπ και των συνεργατών του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail