Ο Μακρόν φοβάται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πυροδοτήσει επισιτιστική κρίση εντός μηνών

facebook.com/elysee.fr
Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τα έθνη πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές για να «υπερασπιστούμε την επισιτιστική μας κυριαρχία».

Η αστάθεια που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να βυθίσει τα έθνη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε βαθιά επισιτιστική κρίση τους επόμενους 12-18 μήνες, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος σε ανησυχίες για χώρες που εξαρτώνται από το εμπόριο με τη Ρωσία.

«Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσουμε μια βαθιά επισιτιστική κρίση τους επόμενους 12-18 μήνες, ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται πολύ από τη Ρωσία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό, μια πρόκληση τόσο για αυτήν όσο και για τους εταίρους της».

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γάλλους πολίτες και τους συμμάχους τους, ο Μακρόν υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει την επισιτιστική ανεξαρτησία της Γαλλίας, κάτι που θα επιδιώξει να κάνει στην επόμενη πενταετή θητεία του εάν επανεκλεγεί τον Απρίλιο.

 
Η δήλωση του Μακρόν έρχεται λίγες μέρες αφότου εξέφρασε ανησυχίες ότι ορισμένα έθνη «θα αποσταθεροποιηθούν πολύ βαθιά» από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχοντας προειδοποιήσει πως οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τις «στρατηγικές παραγωγής για να υπερασπιστούμε την επισιτιστική μας κυριαρχία».

Την Τρίτη, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AFDB) παρουσίασε ένα σχέδιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής σιταριού σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανές ελλείψεις τροφίμων που προκλήθηκαν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εισαγωγές σιταριού αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του εμπορίου της Αφρικής των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, σύμφωνα με το AFDB, που απαιτεί η κίνηση να «αυξήσει πραγματικά δραστικά την παραγωγή τροφίμων» στην ήπειρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail