Η Μολδαβία παραμένει ουδέτερη, δε θα ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

jorono / Pixabay
Freepen.gr -
Το Κισινάου θα τηρήσει την αρχή της συνταγματικής ουδετερότητας στην κατάσταση της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.

"Η Μολδαβία είναι ένα ουδέτερο κράτος. Σε αυτό βασιζόμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Δε θα ταχθούμε με καμία πλευρά στη σύγκρουση. Η Μολδαβία επίσης δε θα συμμετάσχει σε κυρώσεις", δήλωσε ο Ποπέσκου ζωντανά στο κανάλι TV8 το βράδυ της Δευτέρας.

«Η οικονομία της Μολδαβίας είναι υπερβολικά ενσωματωμένη και εξαρτάται από τη Ρωσία», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί συμβαίνει αυτό.

«Η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που θα μπορούσαν να ληφθούν από ισχυρότερες και πιο ευημερούσες χώρες από τη Μολδαβία. Αποφασίστηκε στη Μολδαβία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας πως η Μολδαβία δε θα προσχωρούσε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε αυτήν την πορεία. Η απόφαση λήφθηκε για οικονομικούς λόγους, καθώς η οικονομία της Μολδαβίας εξαρτάται πολύ από τις σχέσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών», είπε ο Ποπέσκου.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Επί του παρόντος, "Το Κισινάου διατηρεί διάλογο με τη Μόσχα σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό είναι θέμα βοήθειας προς τους Μολδαβούς πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Συζητάμε επίσης τη μεταφορά φορτίου, την επιστροφή μολδαβικών εταιρειών μεταφορών στην χώρα κ.λπ.», ανέφερε ο Ποπέσκου.

«Η Μολδαβία θα συνεχίσει να βοηθά όλους τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», είπε.

«Παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στους πρόσφυγες που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Δεν μπορούμε να ενεργήσουμε διαφορετικά γιατί άνθρωποι από τη γειτονική χώρα χρειάζονται βοήθεια. Όσον αφορά τη σύγκρουση, εμμένουμε στην αρχή της συνταγματικής ουδετερότητας», υπογράμμισε ο Ποπέσκου.
 
* πληροφορίες ΙΝΤΕΡΦΑΞ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail