Η Ρωσία εκτός Swift: Η «πυρηνική» οικονομική επιλογή που ρισκάρει την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας

Υπάρχει ο πόλεμος που διεξάγεται στο έδαφος και υπάρχει ο πόλεμος που διεξάγεται με διεθνή χρηματοοικονομικά όπλα. Οικονομικά, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πυρηνική επιλογή. Τη χρησιμοποίησαν: να εκδιώξουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα από τις συναλλαγές του Swift.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τι είναι όμως το Swift; Είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει «Κοινωνία για τις Παγκόσμιες Διατραπεζικές Χρηματοοικονομικές Τηλεπικοινωνίες - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications»: είναι μια βελγική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο για μεταφορές χρημάτων. Μηνύματα με τις απαραίτητες οδηγίες για τη μεταφορά των χρημάτων ταξιδεύουν στο Swift: όχι τα πραγματικά χρήματα, αλλά η διεύθυνση στην οποία θα τα στείλετε. Και πραγματοποιείται μέσω ενός κωδικού: μιας σειράς αριθμών και γραμμάτων, μεταξύ 8 και 11 χαρακτήρων, που σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε ασφαλείς πληρωμές μέσω τραπεζών σε διάφορες χώρες. Θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επαλήθευση της ταυτότητας της τράπεζας ή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ενεργεί ως ενδιάμεσος για τις πληρωμές.

Για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ευρώπη να κάνει την πρώτη κίνηση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την απαγόρευση όλων των συναλλαγών με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την απόφαση. Σύμφωνα με την ανάλυση της πύλης Bloomberg, «η κίνηση, η οποία εντάσσεται σε μια προσπάθεια απομόνωσης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Μόσχας, ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του μέτρου μόλις το απόγευμα της Κυριακής», δήλωσαν οι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η διαδικασία είναι ιδιωτική. Η Ρωσία έχει περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα. Σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη δύναμης και ενότητας, οι δυτικές δυνάμεις παραμέρισαν όλες τις προηγούμενες ανησυχίες τους για την κυριαρχία των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας και ανακοίνωσαν μονομερώς την πυρηνική επιλογή της επιβολής κυρώσεων στη ρωσική κεντρική τράπεζα σε συνδυασμό με στοχευμένους αποκλεισμούς βασικών ρωσικών τραπεζών από το SWIFT».

Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να υπονομεύσει τη ρωσική οικονομία, να χτυπήσει τον πληθυσμό και να επισπεύσει τη ρωσική συναίνεση προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πράξη, είναι ένα οικονομικό «πραξικόπημα», ο απώτερος στόχος του οποίου είναι να ωθήσει το κατεστημένο της Μόσχας να εκθρονίσει τον Πούτιν. Η απόφαση να τιμωρηθεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να αποκλειστούν άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, που χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σάββατο σε κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Είναι μια ακραία απόφαση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού που αποκλείεται μια τράπεζα στο μέγεθος της ρωσικής. Οι συνέπειες στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές και η Δύση θα μπορούσε να πληγεί από ένα φαινόμενο μπούμερανγκ. Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στις κεντρικές τράπεζες αντιπάλων όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα για διοχέτευση χρημάτων που υποστήριζαν αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στις αντίστοιχες περιοχές τους. Η κεντρική τράπεζα της Βόρειας Κορέας βρίσκεται επίσης στη μαύρη λίστα.

Οι πρώτες συνέπειες δεν άργησαν να έρθουν. Οι ρωσικές τράπεζες προσφέρουν να ανταλλάξουν ρούβλια με δολάρια με ισοτιμία 171 ρούβλια ανά δολάριο την Κυριακή, σε σύγκριση με την επίσημη τιμή κλεισίματος στα 83 την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση Ευρώπης / ΗΠΑ για στόχευση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Με άλλα λόγια, εξετάζουμε μια υποτίμηση 50% + του ρουβλίου. Οι δυτικοί επενδυτές φεύγουν επίσης από τη Ρωσία: οι εκτεταμένες ανακοινώσεις για αποεπενδύσεις σε ρωσικές μετοχές από εταιρείες όπως η British Petroleum και το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο σημαίνουν πως η ρωσική αγορά θα γίνει λουτρό αίματος τη Δευτέρα. 

Ο κίνδυνος για τη Ρωσία είναι ξεκάθαρος: τραπεζικές κινήσεις που μπορούν να επιδεινώσουν την εσωτερική κοινωνική ένταση και τη δολαριοποίηση της οικονομίας, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήλπιζε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια και εν μέρει επιτεύχθηκε από την πολιτική διαφοροποίησης των αποθεματικών της Τράπεζας της Ρωσίας. Η Ευρώπη θα μπορούσε να συνειδητοποιήσει αμέσως ποιο θα μπορούσε να είναι το τίμημα αυτής της απόφασης, που επιδεινώθηκε από το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στις ρωσικές πτήσεις και την απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης που θεωρούνται ως εγγύηση στο Κρεμλίνο (RT και Sputnik). Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει αμέσως πρωτοφανείς αντικυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου στην καρδιά. Ξεκινώντας με το κλείσιμο των κρουνών αερίου, παρά τη σημερινή διαβεβαίωση της Gazprom για την κανονικότητα των ροών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail