Η αλήθεια για τη Συμφωνία των Στενών

Από χθες το βράδυ που η Τουρκία ενεργοποίησε την συνθήκη του Μοντρέ έχω διαβάσει τόσες βλακείες και έχω ακούσει τόσες ανοησίες από τους "ειδικούς" που ώρες ώρες νομίζω ότι έχω σπουδάσει σε άλλη πραγματικότητα ή σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Δεν γνωρίζω εάν ψεύδονται με σχέδιο ή οι γνώσεις τους προέρχονται από την Βικυπαίδεια, αλλά ειλικρινά κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιτείνει τον παραλογισμό και το φόβο σε απλούς ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για τις διεθνείς συμφωνίες. 

Πάμε λοιπόν να δούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τι ισχύει για τη Συνθήκη του Μοντρέ. 

ΚΑΤΑΡΧΗΝ: Στο άρθρο 4 ορίζεται ότι σε ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, όπως τώρα, η διέλευση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ πλοίων γίνεται όπως και σε καιρό ειρήνης, δλδ με ελεύθερο διάπλου των στενών. Συνεπώς οι μεταφορές προϊόντων από και προς τις εμπόλεμες χώρες συνεχίζει να γίνεται. Μπορεί 36 χώρες να έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία. Όμως υπάρχουν άλλες 160 (σύνολο χωρών στον πλανήτη 196) που δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο σε βάρος της. 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ακόμα και εάν αύριο εμπλακεί η Τουρκία στον πόλεμο (πράγμα προς το παρόν απίθανο) τα ΟΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ θα συνεχίσουν να διέρχονται ελεύθερα με δύο περιορισμούς. Ο πρώτος είναι να διέρχονται μόνον μέρα και ο δεύτερος να μην μεταφέρουν υλικά ή προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν τον εχθρό της Τουρκίας. 

ΤΡΙΤΟΝ : Σε καιρό πολέμου, στην οποίο δεν εμπλέκεται η Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 18 η διέλευση ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ αλλά για ΟΛΟΥΣ (δλδ και για τα πλοία του ΝΑΤΟ). ΕΞΑΙΡΕΣΗ μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ η οποία θα πρέπει να έχει κηρύξει κατάσταση αμοιβαίας συνδρομής. Πράγμα που εν προκειμένω δεν μπορεί να γίνει γιατί το μπλοκάρει η Κίνα...

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

ΤΕΤΑΡΤΟΝ : Τα πλοία των κρατών του Ευξείνου Πόντου (άρα και τα Ρώσικα) ακόμα και μετά την απαγόρευση ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ τους ανά ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ. Όμως δεν μπορούν να εξέλθουν πάλι των στενών. 

ΠΕΜΠΤΟΝ: ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των Στενών σε πολεμικά πλοία επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ή εφόσον θεωρήσει με αιτιολογημένη πράξη της ότι βρίσκεται απειλούμενη από επικείμενο κίνδυνο πολέμου (άρθρα 20 και 21 της συνθήκης). Ακόμα και στην περίπτωση της καθολικής απαγόρευσης εφόσον τα 2/3 των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως διάδοχο σχήμα της Κοινωνίας των Εθνών) αποφασίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των πολεμικών πλοίων στα Στενά, τότε η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τα ανοίξει. 

Αυτά για να μην σας καίνε τα μυαλά ορισμένοι ορισμένοι. 

Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει το γνήσιο κείμενο της Συνθήκης στον παρακάτω σύνδεσμο (είναι στην καθαρεύουσα, αλλά είναι σχετικά εύκολα κατανοητό):
https://geetha.mil.gr/.../4-SYMVASIS-PERI-KATHORISMOU-TWN...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail