ΝΑΤΟ, ο πυροσβέστης-εμπρηστής

Victoria_Borodinova / pixabay
Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θερμαίνεται, το μπλοκ εμφανίζεται τώρα ως ο πρώτος ανταποκρινόμενος στις φλόγες που βοήθησε να ανάψουν

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Γάλλοι έχουν έναν υπέροχο όρο: ο πυροσβέστης-εμπρηστής. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο ή μια οντότητα που ανάβει ένα σπίρτο και δημιουργεί μια πυρκαγιά, μόνο για να ορμήσει στη συνέχεια και να σβήσει τις φλόγες υπό τα ηρωικά χειροκροτήματα και επαίνους. Σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν καλύτερο όρο για το ΝΑΤΟ.

Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας για να απεικονιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας που δε σχετίζεται με το ΝΑΤΟ. Εκτός από το ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση, της οποίας το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός πυλώνας, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη όχι μόνο για την ανάφλεξη της σύγκρουσης, αλλά και για τη συσσώρευση της «ξένης βοήθειας» σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που είναι γνωστές για την κινητοποίηση της κοινής γνώμης εναντίον της Ρωσίας, για την παράδοση όπλων, για τους αξιόπιστους δημόσιους αξιωματούχους με υποσχέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη λαθραία εκπαίδευσή της σε αντιρώσους νεοναζί μαχητές. Ο καναδικός στρατός διερευνά επί του παρόντος πώς το προσωπικό του φέρεται να ενεπλάκη στην τελευταία από αυτές τις προσπάθειες, παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί ήδη από το 2015 πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εκπαίδευσης.

Η όλη ιδέα των μυστικών επιχειρήσεων είναι πως το αποτύπωμα του ΝΑΤΟ μειώνεται μαζί με την ορατότητά του. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με αυτή την έννοια, προφανώς, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ειλικρινά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Μαρτίου ότι «δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με τη Ρωσία».

 
Αστειεύεσαι, σωστά; Αλλά πώς τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις τελευταίες δύο εβδομάδες –τουλάχιστον ρητορικά– από τότε που αυτή η σύγκρουση ξέσπασε στρατιωτικά. Διότι, πριν από αυτό, ολόκληρος ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν να προωθήσει αμείλικτα το αντιρωσικό αίσθημα στη Δύση, ενώ συνέχιζε να εξοπλίζει τη μια χώρα μετά την άλλη με όπλα που πλησίαζαν όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, παρά την υπόσχεση πως η συμμαχία δε θα επεκταθεί προς τα ανατολικά.

Αλλά η επιθετική στάση του ΝΑΤΟ τώρα, ευτυχώς, φαίνεται ότι αρχίζει να μετατοπίζεται προς την αποκλιμάκωση. Αυτό μπορεί να είναι το πιο σοφό πράγμα που έχει κάνει σε όλη του την ύπαρξη – όχι πως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από αυτή την άποψη. Αλλά εδώ ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί.

Είναι πάντα καλά νέα όταν ένα μέρος που εμπλέκεται σε μια σύγκρουση υποχωρεί από τα αιτήματα να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως συνέβη όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – η οποία δεν είναι μέλος του μπλοκ, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως ξενώνας του – και το ΝΑΤΟ είχε τουλάχιστον αρκετή αίσθηση επιβίωσης για να αρνηθεί. Το μέτρο θα επέβαλλε στο ΝΑΤΟ να καταρρίψει οποιοδήποτε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από την Ουκρανία, κάτι που θα είχε θεωρηθεί πράξη πολέμου εναντίον της ίδιας της Ρωσίας.

Η φαινομενική συνειδητοποίηση του Ζελένσκι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τραβηγμένη αποτελεί επίσης σημάδι επιστροφής στην πραγματικότητα για τις μαζορέτες του στο ΝΑΤΟ. «Έχω ηρεμήσει σχετικά με αυτό το ερώτημα εδώ και πολύ καιρό, αφού καταλάβαμε ότι... το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη στο ABC News που μεταδόθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αυτή η συνειδητοποίηση θα πρέπει να είναι η αρχή μιας κωδικοποιημένης κυρίαρχης και ουδέτερης τοποθέτησης της Ουκρανίας μεταξύ των ανατολικών και δυτικών συμφερόντων – κάτι που φέρεται να επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Zelensky, Ihor Zhovkva, πως βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Είναι επίσης ένα ευνοϊκό σημάδι ότι όταν η Πολωνία προσφέρθηκε να στείλει τα μαχητικά της MiG-29 στην Ουκρανία μέσω μιας αμερικανικής αεροπορικής βάσης στη Γερμανία, η Ουάσιγκτον απέρριψε την προσφορά. Με την Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ να έχει αρνηθεί τη διαμετακόμιση όπλων στην Ουκρανία, αφήνει μόνο την Πολωνία για διέλευση στην Ουκρανία. Ας είναι αυτό ένα ακόμη τεστ για το νέο πνεύμα αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ.

Λοιπόν, τι άλλο θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή γνώμης των δυτικών αξιωματούχων; Ενώ τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ - ειδικά εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - επιθυμούσαν πρόσφατα να επιβάλλουν κυρώσεις και να περιορίσουν οτιδήποτε κινείται και μοιάζει εξ αποστάσεως με κάτι ρωσικό, το οικονομικό hangover έχει ήδη αρχίσει να εγκαθίσταται. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραδέχεται τώρα πως η Ευρώπη έχει «εξαιρέσει σκόπιμα» τις προμήθειες ενέργειας από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Αυτήν την στιγμή, ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας, την κινητικότητα, την παροχή ρεύματος και τη βιομηχανία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο», πρόσθεσε. «Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών μας».

Η ΕΕ λέει τώρα ότι θα βρει άλλους προμηθευτές...τελικά. Όμως, στο μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, χωρίς να φαίνεται τέλος στην άνοδό τους.

Πολλοί στην Ουάσιγκτον, φυσικά, έτριβαν τα χέρια τους στο όνειρο της αντικατάστασης της Ρωσίας ως παρόχου ενέργειας της ΕΕ – που αποτελούσε ολόκληρο το συμφέρον για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας – αλλά η απαιτούμενη υποδομή θα χρειαζόταν χρόνια να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι, δεν είναι ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάτι από όλα αυτά προτού η ανάδραση από τη σύγκρουση βλάψει ανεπανόρθωτα την Ευρώπη.

Η επιμονή της Δύσης να παίζει με σπίρτα γύρω από ένα τσακμάκι έχει ήδη οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη έκρηξη για τους πολίτες παντού, συμπεριλαμβανομένου του δικού τους. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να περάσουν γρήγορα σε μια πυροσβεστική προσέγγιση μειώνοντας την επιθετικότητά τους και προσπαθώντας πραγματικά να εξασφαλίσουν την ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail