Σε πιο ασφαλές λιμάνι καταφεύγουν οι Ρώσοι ολιγάρχες για να αποφύγουν τις κυρώσεις

Pexels / pixabay
Freepen.gr - Οι πλούσιοι Ρώσοι έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο οικονομικές και νομικές πηγές στο κράτος του Κόλπου.

Ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός, το Ντουμπάι θεωρείται επίσης ο επιχειρηματικός κόμβος της περιοχής. Η πρόσφατη άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να καταδικάσουν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να ερμηνεύτηκε από τους πλούσιους της Ρωσίας ως πρόσκληση.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, Ρώσοι πολίτες μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ντουμπάι, αφού τα δύο πρώην έθνη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και απείλησαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών.

Ένας δικηγόρος που εδρεύει στο Ντουμπάι είπε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων πως η εταιρεία του είχε λάβει μια σειρά ερωτημάτων από ρωσικές οντότητες σχετικά με τη μεταφορά «πολύ σημαντικών κεφαλαίων» στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά αφορούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Μια άλλη πηγή, ανώτερος ιδιώτης τραπεζίτης, είπε ότι Ρώσοι πελάτες με λογαριασμούς σε ιδιωτικές τράπεζες αλλού άνοιγαν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στα ΗΑΕ ή σε τοπικές τράπεζες. Σημείωσε πως ο αριθμός των Ρώσων πελατών είχε πρόσφατα αυξηθεί. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι είχαν δει μια πρόσφατη αύξηση στις ρωσικές επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία της περιοχής.

Οι αναλυτές λένε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ειδικότερα το Ντουμπάι, είναι μια βολική τοποθεσία, καθώς απέχει μόνο λίγες ώρες πτήσης από τη Ρωσία και δεν έχει ρυθμιστικές αρχές υπόλογες στα δυτικά κράτη. Ήταν επίσης πολύ δημοφιλές στους Ρώσους τουρίστες τα τελευταία χρόνια, με τους Ρώσους να είναι από τους πιο πολυάριθμους επισκέπτες και αγοραστές ακινήτων στο εμιράτο.

Ενώ τα ρωσικά κεφάλαια στο Ντουμπάι δεν υπόκεινται ακόμη σε δυτικές κυρώσεις, τραπεζικές πηγές λένε ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης της φήμης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, ενώ πολλές ξένες εταιρείες διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη χώρα.

Όταν ζητήθηκε να σχολιάσουν τις ρωσικές ροές χρημάτων στην περιοχή, η κεντρική τράπεζα, το γραφείο ΜΜΕ της κυβέρνησης του Ντουμπάι και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησαν αμέσως.

Εν τω μεταξύ, η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, μια διεθνής οργάνωση παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος με έδρα το Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα έβαλε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη «γκρίζα λίστα» των χωρών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση. Μια πηγή είπε στο Reuters ότι αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή όταν πρόκειται να καλωσορίσουν τα ρωσικά χρήματα, εάν επιθυμούν να αποφύγουν οι ίδιες τις κυρώσεις της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail