Η επερχόμενη κρίση των τροφίμων μπορεί να καταλύσει περισσότερη πολιτική αναταραχή στον Παγκόσμιο Νότο

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησε ότι οι πολυδιάστατες συνέπειες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδύνευαν να εκτινάξουν τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα επηρεάσει δυσανάλογα τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξαρτώνται από αυτές τις δύο χώρες καλύπτοντας σημαντικό μερίδιο των σχετικών αναγκών τους. Αυτό ακολουθεί τη «Συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με μέλη της κυβέρνησης την Πέμπτη, όπου οι αρχές συζήτησαν το θέμα της προμήθειας τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας στον υπόλοιπο κόσμο. 

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου έχουν ήδη αναρριχηθεί από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 («Παγκόσμιος Πόλεμος Γ»), που κατέστρεψε πολλές από τις οικονομίες τους και τις βύθισε ακόμη περισσότερο στο χρέος. Με δυνητικά λιγότερα λιπάσματα και σιτηρά στην αγορά λόγω διαταραχών που συνδέονται με τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προκαλούν η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικοί μονομερείς περιορισμοί που επέβαλαν στη Μόσχα ως απάντηση, είναι πολύ πιθανό οι τιμές να εκτιναχθούν και αυτές οι ίδιες χώρες του Παγκόσμιου Νότου απλά να μην μπορούν να τις αντέξουν οικονομικά. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια θύματα, τα οποία δεν είναι σίγουρο πως θα πεθάνουν από την πείνα φυσικά, αν και οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα πεινάσουν και θα καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι είναι υγιές.

Η εκστρατεία της Έγχρωμης Επανάστασης σε όλο το θέατρο που περιγράφεται ευρέως στις μέρες μας ως η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» διευκολύνθηκε έμμεσα από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων εκείνη την εποχή που διευκόλυνε πολύ τις δυτικές «ΜΚΟ» (συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οργανωμένων από την κυβέρνηση) για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους τους ώστε να διαδηλώσουν επιθετικά και στη συνέχεια να οπλοποιήσουν τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους εναντίον του κράτους. Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου ήταν συγκριτικά καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την κρίση των τιμών των τροφίμων εκείνη την εποχή από ό,τι τώρα υφιστάμενες τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι αναπόφευκτη περισσότερη αναταραχή σε αυτή την ευρεία περιοχή του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου των Έγχρωμων Επαναστάσεων και Υβριδικών Πολέμων.

Ενώ οι αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων και των τροφίμων που θα ακολουθήσουν την πιθανή έλλειψη αυτών των εμπορευμάτων στην αγορά τους επόμενους μήνες δεν ήταν απαραιτήτως προσχεδιασμένες, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το εκμεταλλευτεί η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση για να αποσταθεροποιήσει αυτές τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο που δεν ψήφισε κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία. 

Αυτά τα κράτη τυγχάνει επίσης να έχουν εξαιρετικές σχέσεις και με την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι για να συνεργαστούν αυτά τα δύο για την επιτάχυνση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τους εταίρους τους στον Παγκόσμιο Νότο στον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των αναμενόμενων εκτινάξεων τιμών στην εγχώρια σταθερότητά τους.

Αν δεν το κάνουν, ή τουλάχιστον να μην πετύχουν αν προσπαθήσουν, θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Δύση να πιέσει αποφασιστικά την αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο και έτσι να προσκολληθεί επ' αόριστον στη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία της. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει αυτές τις ουδέτερες χώρες (των οποίων η ρεαλιστική στάση de facto τις τοποθετεί στην πλευρά της πολυπολικότητας) να γίνουν τα επόμενα θύματα των Αιθιοπικών Υβριδικών Πολέμων των ΗΠΑ που πρόκειται να διεξαχθούν εναντίον όλων εκείνων που αρνούνται να υποταχθούν στην αθροιστική πίεση για επιλογή πλευράς στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Παρόλο που η Αιθιοπία επέζησε, οι συγκριτικά πιο αδύναμοι και λιγότερο κοινωνικοπολιτικά συνεκτικοί συνομήλικοί της στον υπόλοιπο Παγκόσμιο Νότο μπορεί να μην τα καταφέρουν εξίσου καλά, γι' αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη Ρωσία και την Κίνα να προετοιμαστούν από κοινού για να τις υποστηρίξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail