Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για να παρακάμψει τις παγκόσμιες κυρώσεις

Freepen.gr - Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία, και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό της τομέα, για να παρακάμψει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το άλλο ευάλωτο σημείο για τους δυτικούς φορείς επιβολής των κυρώσεων, είπε ο Ash σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Τρίτη.

«Η Δύση χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσέγγιση προς την Τουρκία, εάν πρόκειται να πετύχει να αποκόψει τη Ρωσία από τις χρηματοοικονομικές ροές, τις αγορές και το εμπόριο», είπε. «Είναι αρκετά σαφές πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει, και πράγματι, χρησιμοποιεί την Τουρκία».

Η Δύση πρέπει να είναι ξεκάθαρη με την Τουρκία ότι η παραβίαση των κυρώσεων δε θα είναι επιτρεπτή και θα ληφθούν μέτρα, είπε ο Ash.

«Ανεξάρτητα από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, νομίζω ότι τα περισσότερα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των δυτικών κυρώσεων», είπε ο Ash. «Τουλάχιστον οι ιδιωτικές τράπεζες. Είναι άκρως επαγγελματίες, έχουν ισχυρή διαχείριση κινδύνων και κατανοούν τις συνέπειες εάν συλληφθούν παραβιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις. Αλλά στο περιθώριο, κάποιοι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Πρέπει να ενθαρρυνθούν να τηρήσουν τις κυρώσεις» ανέφερε.

 
Τουρκικές κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Halkbank, έχουν εμπλακεί στις προσπάθειες του Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα συμμετάσχει στη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ζήτησε από ομολόγους σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αναστείλουν όλες τις συναλλαγές μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir. Οι τράπεζες στην Τουρκία και αλλού θα πρέπει να σταματήσουν να δέχονται κάρτες Mir στα ΑΤΜ τους και να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση αυτών των καρτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις μεταφορές από άτομο σε άτομο, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι Ρώσοι σπεύδουν στις τουρκικές τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για τις αποταμιεύσεις τους, αφού οι ρωσικές αρχές επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίων, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Dünya, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Τουρκίας. Οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι επίσης αισιόδοξες για το αυξημένο εμπόριο με τη Ρωσία αφού άρχισαν να τραβούν το ενδιαφέρον από Ρώσους ομολόγους τους, γράφει η Dünya.

Εξήντα ρωσικά αεροσκάφη έχουν επαναπροσδιοριστεί ως τουρκικής προέλευσης, ενώ ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα ιδρύσουν νέες εταιρείες στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο βιομηχανικός ιστότοπος airlinehaber.com. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μισθώνουν περισσότερα από 700 αεροπλάνα από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστεί να τα ανακαλέσουν για να συμμορφωθούν με το καθεστώς κυρώσεων, ανέφερε ο ιστότοπος.

«Η Τουρκία φαίνεται να είναι το έδαφος για τους Ρώσους που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις», είπε ο Ash.

Η Τουρκία μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσον αφορά την τουριστική της βιομηχανία και το κόστος της ενέργειας, υποστήριξε ο Ash. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνει, ενώ οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Ουκρανία έστειλε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

Ο Ash είπε ότι η Δύση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail