Η Ρωσία προσβλέπει στην Κίνα για συνεργασία στο διάστημα

A render depicting phase 3 of a planned joint China-Russia International Lunar Research Station (ILRS) in the 2030s. Credit: CNSA
Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 26 Φεβρουαρίου ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες θα έπλητταν τις προμήθειες μικροηλεκτρονικών που είναι απαραίτητα για τα διαστημόπλοια.

spacenews.com - Andrew Jones / Παρουσίαση Freepen.gr
 
«Με όλες τις προσπάθειές μας να προωθήσουμε τη ρωσική εθνική μικροηλεκτρονική βιομηχανία… είναι αδύνατο να παράγουμε τα πάντα», είπε ο Rogozin, προσθέτοντας πως «Έχουμε άριστες σχέσεις με την Κίνα… και θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Η Κίνα θεωρείται ότι προσπαθεί να ισορροπήσει την απάντησή της στην ουκρανική σύγκρουση. Το Πεκίνο ζητά αυτοσυγκράτηση και αρνήθηκε να περιγράψει τις ενέργειες της Ρωσίας ως εισβολή, αλλά φαίνεται να είναι προσεκτικό για να αποφύγει τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι συντονισμού. Η σχέση μας χαρακτηρίζεται από μη συμμαχία, μη αντιπαράθεση και μη στόχευση οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής. Πάντα αποφασίζουμε για τη θέση και την πολιτική μας με βάση τα πλεονεκτήματα του ίδιου του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε τακτική συνέντευξη Τύπου στις 28 Φεβρουαρίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις τον Ιανουάριο σε θυγατρικές των κύριων διαστημικών εργολάβων της Κίνας, της China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) και της China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) βάσει του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων και του νόμου περί διαχείρισης εξαγωγών.
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Η Roscosmos λέει ότι αναζητά επίσης νέες συνεργασίες μετά την κατάρρευση των σχέσεων. Ο Ρογκόζιν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS πως έδωσε εντολή σε μια ομάδα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για τον συντονισμό και την αμοιβαία τεχνική υποστήριξη αποστολών στο βαθύ διάστημα.

Η σινο-ρωσική συνεργασία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών συνεργασίας για τις κινεζικές αποστολές Chang'e-6 και Chang'e-7 και της Ρωσίας Luna 27, ένα κοινό κέντρο δεδομένων για την εξερεύνηση της Σελήνης και του βαθέως διαστήματος και ένα προτεινόμενο κοινό Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS).

Ερωτηματικά σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους στο σχέδιο σεληνιακής βάσης προκύπτουν, ωστόσο, με αναμενόμενο βαρύ αντίκτυπο των κυρώσεων στις ρωσικές διαστημικές δραστηριότητες. Ο οδικός χάρτης του ILRS προβλέπει μια σειρά εκτοξεύσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2030 από νέα οχήματα εκτόξευσης υπερβαρέων ανυψωτικών οχημάτων που θα αναπτυχθούν χωριστά τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα. Το ILRS στοχεύει στη δημιουργία μιας ρομποτικής ερευνητικής βάσης, που πιθανότατα στοχεύει τον σεληνιακό νότιο πόλο, σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021.

Άλλες αποστολές θα μπορούσαν τώρα να δουν την κινεζική συνεργασία αντί της αμερικανικής εμπλοκής. Ο Rogozin είπε ότι η αποστολή Venera-D στην Αφροδίτη δεν θα μπορούσε πλέον να περιλαμβάνει την εμπλοκή των ΗΠΑ. Ενώ έτρεχαν οι συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων επιστημόνων σχετικά με τον πιθανό ρόλο της NASA στην αποστολή, το έργο είχε παρουσιάσει εκτεταμένες καθυστερήσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ασκήσει κριτική στη Ρωσία. Το Δεκέμβριο το ζευγάρι συμφώνησε να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων και της δορυφορικής πλοήγησης, ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου συμφωνιών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail