Η Ινδία είναι πλέον έτοιμη να παρακάμψει το δολάριο στο εμπόριο με τη Ρωσία

photos_pixels / pixabay
Freepen.gr - Ένα σύστημα που επιτρέπει άμεσες πληρωμές ρουπίων-ρουβλίου στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ινδικών Οργανισμών Εξαγωγών (FIEO), A Sakthivel. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ινδία και τη Ρωσία να πραγματοποιήσουν χρηματοοικονομικές πράξεις παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ. Η Ρωσία ουσιαστικά εμποδίζεται να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό νόμισμα λόγω των δυτικών κυρώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ινδική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια πρόταση που θα επιτρέψει σε έως και πέντε εθνικοποιημένες ινδικές τράπεζες να συμμετέχουν στον εμπορικό μηχανισμό ρουπίας - ρουβλίου και συζητήσεις μεταξύ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών για το θέμα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η συμφωνία θα επέτρεπε στους Ινδούς εξαγωγείς να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις που απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, τους διεθνείς μηχανισμούς πληρωμών στη χώρα, όπως το SWIFT. Θα επέτρεπε επίσης στην Ινδία να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και άλλα αγαθά.

Σύμφωνα με τον Sakthivel, η ινδική οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία, καθώς δίνουν στους Ινδούς εξαγωγείς την ευκαιρία να επεκταθούν στη ρωσική αγορά.

«Οι εξαγωγές στη Ρωσία δεν είναι πολλές, μόνο σε προϊόντα γεωργίας και φαρμακείου. Τώρα που ολόκληρη η Δύση απαγορεύει τη Ρωσία, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες να εισέλθουν στη Ρωσία», δήλωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας και η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τη νέα εμπορική συμφωνία.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Ινδία δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και απείχε από την καταδίκη της Μόσχας κατά τους πρόσφατους γύρους ψηφοφορίας του ΟΗΕ. Όταν ρωτήθηκε εάν το συνεχές εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία θα προκαλούσε οργή της Δύσης, ο Sakthivel είπε πως η χώρα του είχε λάβει «ουδέτερη θέση» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλους τους παράγοντες. Η κυβέρνηση το παίζει πολύ προσεκτικά», τόνισε.

Η Ινδία εξήγαγε αγαθά αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία το 2021, κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, τσάι και καφέ. Όσον αφορά τις εισαγωγές, αγόρασε ρωσικά προϊόντα αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων και αμυντικών προϊόντων, ορυκτών πόρων, λιπασμάτων, μετάλλων, διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων. Η Ινδία εισάγει επίσης ρωσικό πετρέλαιο, με πρόσφατες αναφορές μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, η Indian Oil Corp, αύξησε τις αγορές ρωσικού αργού τον περασμένο μήνα. Η Ινδία φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς πρώτων υλών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την παραγωγή λιπασμάτων εν μέσω της ραγδαίας ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail