Τα κράτη του Κόλπου και η Ουκρανία: Γιατί οι Άραβες σύμμαχοι της Ουάσιγκτον γέρνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις;

Στη στιγμή τους «do or die», τα φιλοαμερικανικά κράτη του Περσικού Κόλπου αντ' αυτού χτυπούν ανεξάρτητες στάσεις για την κρίση στην Ουκρανία Φωτογραφία: The Cradle
Η απόκλιση των απόψεων μπορεί να υποδηλώνει γεωπολιτικές αλλαγές στον Περσικό Κόλπο, αλλά μπορεί εξίσου να είναι τακτική που χρησιμοποιείται για την απόκτηση μόχλευσης με την Ουάσιγκτον

Μπορεί το Ισραήλ να έχει αποφασίσει να στηρίξει την αμερικανική πλευρά στη μαινόμενη κρίση της Ουκρανίας, αλλά οι κρυφοί και φανεροί Άραβες σύμμαχοι του Τελ Αβίβ στον Περσικό Κόλπο παραμένουν άβολα διχασμένοι σχετικά με το θέμα.

Abdel Bari Atwan - The Cradle / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ κάποιοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη θέση της Μόσχας και άλλοι κατήγγειλαν την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, η «αραβική πλειοψηφία» παρέμεινε ουδέτερη, εκδίδοντας μη δεσμευτικές δηλώσεις για διάλογο, πολιτικές λύσεις και σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Αξίζει να αναλυθούν τέσσερις συγκεκριμένες θέσεις των αραβικών κρατών και των κρατών του Κόλπου προκειμένου να κατανοηθούν οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Ασία αυτήν την στιγμή:

Πρώτα είναι η ασυνήθιστη φιλορωσική στάση που κράτησε η Σαουδική Αραβία στη δήλωση που εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS). Η δήλωση διευκρίνιζε τη συνεχιζόμενη δέσμευση του βασιλείου στη συμφωνία «ΟΠΕΚ+» για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου που μεσολάβησε με τη Ρωσία. Αυτό ήταν μια σιωπηρή αντίθεση στην πίεση των ΗΠΑ στο Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει τις τιμές, κάτι που θα μειώσει τις πιέσεις στις δυτικές οικονομίες.

Δεύτερον είναι η λοξή επίσημη υποστήριξη του Κατάρ προς την πλευρά των ΗΠΑ και η καταδίκη της Ρωσίας, που αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι ότι η χώρα του υποστηρίζει «την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Αυτό σημαίνει πως αντιτίθεται στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσχισμένων δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και της στρατιωτικής της παρέμβασης για την υποστήριξή τους.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Τρίτον είναι η αποχή των ΗΑΕ, που είναι επί του παρόντος εκ περιτροπής μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, το οποίο καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και απαιτεί την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της.

Τέταρτον είναι η απόλυτη αμεροληψία του Αραβικού Συνδέσμου. Η δήλωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων – που ζήτησε η Αίγυπτος και προήδρευσε το Κουβέιτ – απέφυγε να καταδικάσει ή να εγκρίνει τη ρωσική κίνηση και αρκέστηκε σε ανθισμένη γλώσσα σχετικά με την ανάγκη σεβασμού του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και υποστήριξης των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης ειρηνικά.

Ένα παιχνίδι μόχλευσης ΗΠΑ-Κόλπου

Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου έχουν προφανές συμφέρον να διατηρήσουν τις υψηλές παγκόσμιες τιμές ενέργειας που οδηγούνται ακόμη υψηλότερα από την κρίση.

Αλλά η επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας για τη δέσμευσή της στη συμφωνία παραγωγής που κατέληξε με τη Ρωσία το υπερβαίνει αυτό. Είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ρήξη με την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρεμπιπτόντως, έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τον MbS από την ορκωμοσία του.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τον βασιλιά Σαλμάν να ζητήσει αύξηση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία για να πλημμυρίσει την αγορά και να μειώσει τις τιμές, προκειμένου να στηρίξει τις οικονομίες των ΗΠΑ και την Ευρώπη και να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μείωση των ρωσικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία.

Αυτή η ξεκάθαρη πρόκληση στον ιστορικό στρατηγικό προστάτη και σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να θεωρηθεί ως προειδοποίηση προς τον Λευκό Οίκο: το Ριάντ μπορεί να αναποδογυρίσει στη ρωσική πλευρά εάν ο Μπάιντεν συνεχίσει να αγνοεί, να μην αναγνωρίζει και να αρνηθεί να μιλήσει με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Μπάιντεν επέμεινε να συναλλάσσεται μόνο με τον βασιλιά Σαλμάν, έναν κανόνα που παραβίασε τουλάχιστον δύο φορές ο Μακρόν.

Η κρίση στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αντιμετωπίζεται ως ζήτημα «αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας». Η αμερικανική κυβέρνηση είναι απίθανο να ανεχθεί οποιαδήποτε αμεροληψία ή ουδετερότητα εκ μέρους των συμμάχων της στον Κόλπο, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τον πόλεμο.

Το ερώτημα που τίθεται στους πολιτικούς διαδρόμους του Κόλπου είναι εάν ο MbS μπορεί να αντέξει την οργή της Ουάσιγκτον για την έκπληξη του με τη Ρωσία και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

Το ίδιο ερώτημα μπορεί να απευθυνθεί στο Κατάρ και στον ηγεμόνα του, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Πήρε σταθερά την πλευρά των ΗΠΑ στην κρυφή καταδίκη της εισβολής από τον Υπουργό Εξωτερικών του. Αυτό δεν θα τον κάνει αγαπητό στους Ρώσους εταίρους του στο Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF), το οποίο πραγματοποίησε μια συνάντηση σε επίπεδο κορυφής στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, στην οποία δεν παρευρέθηκε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βλέμμα του Κατάρ ξεκίνησε όταν ο Μπάιντεν κάλεσε τον Σεΐχη Ταμίμ στην Ουάσιγκτον στις 31 Ιανουαρίου και ο τελευταίος συμφώνησε να χρησιμοποιήσει αέριο από το Κατάρ για να βοηθήσει να αναπληρώσει τυχόν έλλειμμα στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Είναι ο μόνος ηγέτης του Κόλπου που συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, όπου ανέβηκε στο καθεστώς του «μεγάλου συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ».

Αυτός ο χαρακτηρισμός χτύπησε το Κατάρ πάνω από τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα, οι οποίοι συνήθως ήταν πιο στρατηγικά ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι παρατηρητές κατάλαβαν πως η τακτική κίνηση αφορούσε την εξασφάλιση του φυσικού αερίου από το Κατάρ σε περίπτωση που τα γεγονότα στην Ουκρανία εξελισσόντουσαν.

Η ουδέτερη θέση των ΗΑΕ για την Ουκρανία έρχεται εν μέσω των δικών τους νέων προκλήσεων με την Ουάσιγκτον.

Κάποτε ο πιο πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στον Κόλπο, τα Εμιράτα ανέστειλαν το Δεκέμβριο την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει δώδεκα κινεζικά εκπαιδευτικά και ελαφρά αεροσκάφη L-15, με δυνατότητα επιλογής για να αγοράσει 36 ακόμα.

Η ουδετερότητα των ΗΑΕ για την Ουκρανία είναι πιθανό να προέλθει από τις πρόσφατες κινήσεις της χώρας να ανταλλάξει τη μυώδη εξωτερική της πολιτική - που σημείωσε καταστροφές στη Συρία και την Υεμένη - με την ποικιλία της ήπιας δύναμης, η οποία οδηγεί στο εμπόριο και τη διπλωματία και είναι πιο ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον.

Οι άνευ προηγουμένου επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων των Εμιράτων για συναντήσεις με ομολόγους τους στην Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία επιβεβαιώνουν αυτή τη νέα κατεύθυνση, καθώς τα ΗΑΕ αναζητούν νέες συνεργασίες για να εξισορροπήσουν τους ανταγωνισμούς τους με τους γείτονες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Η αποχή του Άμπου Ντάμπι στην ψηφοφορία της Ουκρανίας στον ΟΗΕ απλώς προσθέτει λάδι στην υπάρχουσα φωτιά της δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον.

Η ουδετερότητα μπορεί να κερδίσει τη μέρα

Αυτή η σαφής απόκλιση μεταξύ των κρατών του Κόλπου σχετικά με την Ουκρανία αντικατοπτρίζεται στην κάλυψη της κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης τους.

Οι θεατές εντόπισαν μια κλίση προς τη ρωσική άποψη από το κορυφαίο κανάλι της Σαουδικής Αραβίας al-Arabiya. Το κανάλι Al Jazeera του Κατάρ αντικατοπτρίζει την αμερικανική/ευρωπαϊκή άποψη, παρά τις προσπάθειες να δώσει στην κυλιόμενη κάλυψή του την εμφάνιση επαγγελματικής αμεροληψίας. Από την πλευρά της, το Sky News Arabia που ανήκει στο Άμπου Ντάμπι βρισκόταν κάπου στη μέση.

Δεν είναι σαφές εάν η αποχή των ΗΑΕ στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία είχε εγκριθεί εκ των προτέρων από την αμερικανική κυβέρνηση. Εάν όχι, θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του Άμπου Ντάμπι με την Ουάσιγκτον και θα προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ με κάποια μορφή. Και μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να επισκευαστεί οποιαδήποτε ζημιά.

Οι Άραβες δεν έχουν κανένα μερίδιο σε αυτόν τον πόλεμο. Η ουδετερότητα, για όσους μπορούν να βρουν τρόπο να την επιλέξουν, είναι η πιο σοφή θέση. Η αφρικανική παροιμία «όταν οι ελέφαντες τσακώνονται, είναι το γρασίδι που υποφέρει» ισχύει εδώ, ειδικά για τα κράτη του Κόλπου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail