[ΓΝΩΜΗ] Τα drones του Ερντογάν κλιμακώνουν την κρίση στην Ουκρανία, η Αφρική είναι η επόμενη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, επέκρινε απροσδόκητα την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανταρτικής περιοχής της Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, γνωστά συλλογικά ως Ντονμπάς, ως «απαράδεκτη» και είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «Βαρύ πλήγμα» στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, που κατασκευάστηκαν από τον γαμπρό του Ερντογάν, Selçuk Bayraktar, χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να καταδικάσει ανοιχτά την προμήθεια drones από την Τουρκία στην Ουκρανία.

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του για το ξετύλιγμα της πυρηνικής απειλής του Πούτιν κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της κίνησης του στρατού του στο ουκρανικό έδαφος, ο Ερντογάν βρισκόταν στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και έπειθε τον καλό του φίλο, Πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) με αρχηγό τον Felix Tshisekedi να αγοράσουν drones Bayraktar.

Το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας για οπλισμένα drones ξεκίνησε με την ανάγκη της να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική επικράτειά της και στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα αγόρασε 10 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Heron (UAV) από το Ισραήλ το 2008, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων με τα UAV και της αποτυχίας του Ισραήλ να παρέχει δεσμεύσεις μεταφοράς τεχνολογίας, ο Τούρκος αμυντικός εργολάβος Baykar, που ανήκει στην οικογένεια Bayraktar, άρχισε να αναπτύσσει τη δική του τεχνολογία drones.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό drones εναντίον του PKK, της ένοπλης ομάδας που πολεμά το τουρκικό κράτος, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τη μακρόχρονη εμπειρία της Τουρκίας στην τεχνολογία των drones και τη χρήση του.

Η Τουρκία είναι πλέον μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών drones στον κόσμο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Κίνα.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 άλλαξαν το παιχνίδι στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πιο πρόσφατα, ο στρατός της Αιθιοπίας χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταστείλει τους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή Tigray.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια απελπισμένη προσπάθεια τώρα να εξάγει τις αμυντικές τεχνολογίες της Τουρκίας, καθώς η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να υποφέρει από μεγάλες κρίσεις.

Η τουρκική λίρα έχει συντριβεί και εκατομμύρια Τούρκοι αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τα βασικά τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού. Έτσι, η εστίαση του Ερντογάν δεν είναι πλέον στην παραδοσιακή γεωργία ή στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Τουρκίας, αλλά στις πιο κερδοφόρες πωλήσεις όπλων. Σύμφωνα με τη Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων, η Τουρκία εξήγαγε 2,793 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό τους πρώτους 11 μήνες του 2021.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι η Τουρκία πουλά drones στην Ουκρανία και επίσης συνεχίζει περήφανα να εμπορεύεται τα drones της Τουρκίας στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ουκρανία και η Τουρκία δέχθηκαν σκληρή κριτική από τον Πούτιν για τις εξαγωγές drones.

«Το Κίεβο είχε στόχο να διαταράξει τις ειρηνευτικές συμφωνίες στην ανατολική Ουκρανία, με προκλητική στρατιωτική δράση στη ζώνη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar [τουρκικής κατασκευής]», είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας στις 3 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης με βάση το πρακτικό του Κρεμλίνου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε τον περασμένο Οκτώβριο πως «η χρήση από την Ουκρανία τουρκικών drones κρούσης στη σύγκρουση στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς είναι αμυντική και δεν παραβιάζει καμία συμφωνία».

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα drone Bayraktar TB2 κατέστρεψε μονάδα πυροβολικού που ανήκε σε φιλορώσους αυτονομιστές χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενο πύραυλο.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μια πιο προσεκτική δήλωση για να μην εξοργίσει τον Πούτιν λέγοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τα ουκρανικά UAV καθώς αυτά τα drones κατασκευάστηκαν στην Τουρκία αλλά ανήκουν στην Ουκρανία αφού εξήχθησαν από την Άγκυρα.

Εκτός από την Ουκρανία, η Αφρική είναι επίσης μια μεγάλη πιθανή αγορά για τις εξαγωγές drones της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει κάνει περισσότερες επίσημες επισκέψεις σε αφρικανικές πρωτεύουσες από οποιονδήποτε άλλο μη Αφρικανό ηγέτη στον κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάει σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες κατά τη διάρκεια της δύο δεκαετιών διακυβέρνησής του και μόλις ολοκλήρωσε μια περιοδεία στην Αφρική. Έπρεπε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γουινέα-Μπισάου και επέστρεψε στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή συνάντηση με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Η εστίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στην Αφρική είναι η διπλωματία, το εμπόριο, η εκπαίδευση και η ανθρωπιστική εργασία από την ανακήρυξη του 2005 ως «Έτος Αφρικής», αλλά ο κύριος στόχος του Ερντογάν τώρα είναι να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με την ήπειρο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνόδευε τον Ερντογάν σε όλα τα πρόσφατα ταξίδια του στην Αφρική.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar της Τουρκίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εισβολής του Khalifa Haftar στην Τρίπολη το 2019 και έκτοτε η Τουρκία επεκτείνει σταθερά το αφρικανικό της αποτύπωμα.

Ο Ερντογάν στοχεύει τώρα άλλες αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις. Οι πωλήσεις drones της Τουρκίας στην Αιθιοπία εξόργισαν την Αίγυπτο, ενώ η Αλγερία δεν είναι ευχαριστημένη με την απόκτηση τουρκικών drones από το Μαρόκο.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Τσισεκέντι δήλωσε την Κυριακή ότι επετεύχθησαν «win-win» συμφωνίες για την ασφάλεια και την οικονομία κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν στη ΛΔΚ.

Ομάδες αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική ΛΔΚ απειλούν εδώ και καιρό τους αμάχους και φαίνεται ότι ο Tshisekedi είναι πρόθυμος να αγοράσει drones τουρκικής κατασκευής.

Η Νιγηρία είναι ένας άλλος σημαντικός παίκτης της αγοράς, με τον νιγηριανό στρατό να θέλει να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Η Τυνησία έλαβε την πρώτη της παρτίδα τουρκικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι αφρικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο στρατός της Ρουάντα παρακολουθεί τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Βόρεια Μοζαμβίκη.

Ο Ερντογάν είπε τον Νοέμβριο ότι ο Νίγηρας θα αγοράσει τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη HÜRKUŞ καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα. Το Τσαντ είναι μια άλλη αφρικανική χώρα που αναπτύσσει αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγκόλα, το Τόγκο και τη Νιγηρία τον περασμένο Οκτώβριο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Αγκόλα ζήτησε επίσης τουρκικά UAV και μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας δεν περιορίζονται στη βόρεια και δυτική Αφρική, καθώς ο στρατός της Κένυας έχει παραγγείλει 118 τετρακίνητα οπλισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τον Τούρκο κατασκευαστή Katmerciler.

Η Τουρκία έχει μια στρατιωτική βάση στη Σομαλία και έχει γίνει πλέον μόνιμη δύναμη στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως η όρεξη του Ερντογάν για την Αφρική αυξάνεται.

Όπως ανέφερε ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης Yusuf Kenan Küçük, ο οποίος υπηρετούσε στο Σουδάν, οι εξαγωγές UAV της Τουρκίας στην Αφρική αύξησαν τον εμπορικό όγκο της Τουρκίας, αλλά η πολιτική της Τουρκίας να εξοπλίζει την Αφρική μπορεί να δημιουργήσει περιφερειακές εντάσεις μακροπρόθεσμα, οδηγώντας σε κινδύνους για άλλες επενδύσεις της στην ήπειρο και τελικά προκαλεί απώλεια αξιοπιστίας.

Η Αφρικανική Ένωση έχει καταβάλει εδώ και καιρό προσπάθειες για να αποτρέψει ξένες επεμβάσεις και πραξικοπήματα και να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ήπειρο.

Ωστόσο, το καθεστώς του Ερντογάν έχει γίνει μια σοβαρή απειλή για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Αφρικής, καθώς η Άγκυρα ενθαρρύνει τους αυταρχικούς ηγέτες της Αφρικής να αγοράσουν προηγμένα όπλα.

Η οικογένεια του Ερντογάν και η κυβέρνησή του ΑΚΡ όχι μόνο πουλά όπλα στην Αφρική, αλλά διαδίδουν επίσης αντιδυτική προπαγάνδα στην ήπειρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση πως διαδίδει αντιγαλλικά αισθήματα στην Αφρική.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα επωφεληθεί περισσότερο από τη σύγκρουση, ειδικά στη δυτική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, καθώς ήταν αρκετά ήρεμος για να επισκεφθεί την ήπειρο εν μέσω της κρίσης της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail