Η Μόσχα προειδοποιεί τη Βουλγαρία μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών

martoli-03 / pixabay
Freepen.gr - Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τη Βουλγαρία τη Δευτέρα, αφού απέλασε δέκα διπλωμάτες που, όπως είπε, συμμετείχαν σε δραστηριότητες που δε συμβιβάζονταν με το διπλωματικό τους καθεστώς, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Χαρακτηρίζουμε αυτή την κίνηση ως μια ακόμη πρόκληση, μια προσπάθεια να κερδίσουμε τον ανταγωνισμό για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να καταστραφούν οι σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες, τα εθνικά συμφέροντα ή τις φιλοδοξίες του βουλγαρικού λαού», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα προειδοποίησε πως «αυτή η εχθρική πράξη θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Οι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν τη Δευτέρα για «δραστηριότητα ασυμβίβαστη με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις». Η αποχώρησή τους ακολουθεί άλλη μια παρτίδα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια στις 3 Μαρτίου.

«Σε κανέναν από τους απελαθέντες δεν επιβλήθηκαν τυχαία κυρώσεις – έχουμε αβάσιμα στοιχεία για όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σόφια, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, έχει επανειλημμένα επιμείνει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα ότι πολλοί Βούλγαροι υποστηρίζουν τη Μόσχα.

«Η πλειοψηφία του βουλγαρικού έθνους είναι ενάντια στην αντιρωσική ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία», δήλωσε η Μιτροφάνοβα στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 τη Δευτέρα.

Παρά την άποψη της Μιτροφάνοβα ότι πολλοί άνθρωποι στη χώρα υποστηρίζουν τη Μόσχα, η εμπιστοσύνη στο Κρεμλίνο έχει πέσει δραματικά στη Βουλγαρία, η οποία ήταν κοντά στη σοβιετική τροχιά στην κομμουνιστική εποχή και έκτοτε, παρά την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ το 2004 όσο και στην ΕΕ το 2007, έχει πραγματοποιήσει μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ Δύσης και Μόσχας. 

Την 1η Μαρτίου, η Alpha Research δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το 32 τοις εκατό του πληθυσμού εγκρίνει την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Μάρτιο του 2020, το επίπεδο υποστήριξής του ήταν 58 τοις εκατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail