Τουρκία και Ισραήλ συζητούν για αγωγό ως ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια

Freepen.gr - Η Τουρκία και το Ισραήλ διεξάγουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, ανέφερε την Τρίτη το Reuters.

Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με την Daily Sabah, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τις σχέσεις μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, το φυσικό αέριο θα ρέει μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία και αργότερα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης που αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές εκτός από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συνεργασία για το φυσικό αέριο είναι σημαντική για τη βελτίωση των διμερών δεσμών και η Τουρκία επιθυμεί να αναβιώσει το έργο του αγωγού που έχει ανασταλεί εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να βρεθεί κάτι οικονομικά εφικτό, που όμως δεν είναι αυτονόητο», δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ στο Ynet News.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπήρχαν ήδη δύο προτεινόμενες διαδρομές για τις επιπλέον προμήθειες από το Leviathan: μέσω υφιστάμενων εργοστασίων LNG στην Αίγυπτο ή μιας προγραμματισμένης πλωτής εγκατάστασης LNG.

«Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί γρήγορα, τότε μπορεί να είναι μια τρίτη εναλλακτική λύση», είπε ο αξιωματούχος.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail