Οι ελβετικές τράπεζες αποκαλύπτουν πόσα ρωσικά χρήματα κατέχουν

makabera / pixabay
Freepen.gr -
Οι ελβετικές τράπεζες, που βραβεύτηκαν για την ανωνυμία και την ασφάλειά τους, έκαναν μια σπάνια εκτίμηση των συμμετοχών από Ρώσους πελάτες εν μέσω κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η Ένωση Τραπεζών της χώρας (SBA) δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν μεταξύ 150 και 200 ​​δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (160-213 δισεκατομμύρια δολάρια) από χρήματα Ρώσων πελατών που διατηρούνται σε ελβετικούς λογαριασμούς. Η αποκάλυψη είναι ασυνήθιστη για την Ελβετία, η οποία ευνοείται από τους πλουσιότερους του κόσμου ως φορολογικός παράδεισος και ένα από τα ασφαλέστερα μέρη αποθήκευσης πλούτου.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η πραγματική έκταση των εργασιών των Ρώσων με τις ελβετικές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι ισολογισμοί που έχουν αποκαλυφθεί από πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες μέχρι στιγμής.

Παραμερίζοντας την παράδοση της ουδετερότητας, η Ελβετία προσχώρησε τον περασμένο μήνα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο Ignazio Cassis να ανακοινώνει ότι η χώρα θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και 370 πολιτικών και επιχειρηματιών που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βήμα περιγράφηκε ως ένας τρόπος να σταματήσουν όσοι φέρονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν την «άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση» στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές λένε ότι με βάση στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από πολλά ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η άμεση έκθεση των ελβετικών τραπεζών σε Ρώσους πελάτες φαίνεται διαχειρίσιμη. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η UBS και η Credit Suisse, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα «περιορισμένη» έκθεση στη Ρωσία. Η Credit Suisse, για παράδειγμα, είπε ότι μόνο το 4% των καταθέσεων της ανήκει σε Ρώσους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για το 2021, αυτές οι συμμετοχές ανέρχονται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (35 δισεκατομμύρια δολάρια).

Δεδομένης της εκτίμησης της SBA, προκειμένου να κλείσουν τις βρύσες χρημάτων για τους Ρώσους πελάτες, οι ελβετικές αρχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους για να μετρήσουν πόσος ρωσικός πλούτος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια τους. Και όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, οι κυρώσεις πράγματι κρατούν απασχολημένη την τράπεζά του.

«Δεν μπορώ να δώσω περαιτέρω ενημέρωση για τον αριθμό των πελατών που έχουν τιμωρηθεί, γιατί κυριολεκτικά αλλάζει κάθε μέρα... Νέες λίστες βγαίνουν κάθε βράδυ, και απλώς εξετάζουμε τη λίστα και την αντιστοιχίζουμε με [τις σχέσεις με τους πελάτες μας]» δήλωσε ο Χάμερς στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οικονομικών της Morgan Stanley την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «κατ' αρχήν, κάθε Ρώσος, κάθε άτομο με ρωσικό διαβατήριο, υπόκειται σε ημικυρώσεις».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail