«Πολεμική θωράκιση» των αυξανόμενων αποθεμάτων της Ρωσίας

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δείχνουν ότι τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της χώρας αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ στις αρχές του 2018 τα αποθεματικά ανέρχονταν σε αξία σχεδόν 448 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το «σεντούκι πολέμου» περιέχει επί του παρόντος περίπου 630 δισεκατομμύρια δολάρια - αύξηση 41 τοις εκατό.

Martin Armstrong - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αυτό θα ήταν αρκετό για να πληρωθούν όλες οι εισαγωγές για ένα χρόνο χωρίς η Ρωσία να χρειάζεται να εξάγει τίποτα», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής Commerzbank, Jörg Krämer.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, η Δύση ενήργησε για να περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει αυτά τα αποθέματα, ως μέρος της απάντησής της στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Μεταξύ των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεών της.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε: «Η πρωτοφανής δράση που λαμβάνουμε σήμερα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες και να στοχεύσει τα κεφάλαια από τα οποία εξαρτάται ο Πούτιν και ο στενός κύκλος του για να επιτρέψει εισβολή του στην Ουκρανία».

Αυτή η κίνηση έχει τις ρίζες της στην πιο περιορισμένη απάντηση των ΗΠΑ το 2014 στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στον Guardian:

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

«Όταν προχωρήσαμε σε αυτές τις ενέργειες, [οι Ρώσοι] αποφάσισαν ότι επρόκειτο να προσπαθήσουν να χτίσουν μια πολεμική πανοπλία για να προσπαθήσουν να αμυνθούν από τις ενέργειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε, εάν ήταν να αναλάβουμε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία ή αλλού στον κόσμο. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε και ξέραμε ότι τελικά, ένα από τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε πως οι κυρώσεις μας θα ήταν αποτελεσματικές είναι να καταδιώξουμε κάποια στιγμή μετά αυτήν την πολεμική θωράκιση και αυτό ακριβώς κάναμε σήμερα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail