Η κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανό να αυξήσει τις τιμές του σιταριού - Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται εν μέσω της ρωσικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρόκειται να δουν τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην αντλία αερίου ή στον επόμενο λογαριασμό κοινής ωφελείας τους.

Felix Richter - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν σταματά εδώ, ωστόσο, καθώς οι τιμές άλλων εμπορευμάτων πρόκειται επίσης να αυξηθούν, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας ως «υπερκαταστήματος εμπορευμάτων» στην παγκόσμια αγορά, όπως εύστοχα το έθεσαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets.

Εκτός από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πολλά πολύτιμα μέταλλα, η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός σιταριού. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Ρωσία παρήγαγε 86 εκατομμύρια τόνους δημοφιλών σιτηρών το 2020, ακολουθώντας την Κίνα και την Ινδία.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία καταναλώνουν τη μερίδα του λέοντος της παραγωγής τους στην εγχώρια αγορά, καθιστώντας τη Ρωσία τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού με σημαντικό περιθώριο. Όπως δείχνει το διάγραμμα, με βάση στοιχεία από τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους 5 κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού, τροφοδοτώντας φόβους πως η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει την πληθωριστική πίεση των τροφίμων.

Την Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στηριζόμενοι σε ένα ράλι που συνεχιζόταν από τα μέσα του 2020.
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail