Οι δύο Ελληνίδες πολιτικοί που το 2014 κατήγγειλαν τη δράση των νεοναζί στο Ντονμπάς και τις επιθέσεις σε ομογενείς

donbass-insider.com
Freepen.gr - Η δράση των νεοναζί, κυρίως μέσω του Τάγματος Αζόφ και του Δεξιού Τομέα στα γεγονότα της Ουκρανίας το 2014 δεν είναι άγνωστη σε όσους παρακολουθούν το ζήτημα από τότε, όπως είναι και η δική μας σελίδα.

Την ώρα που σημερινοί πολιτική (πχ Μισέλ Ασημακοπούλου) προκλητικά χαρακτηρίζουν ως ψευδείς ειδήσεις την ύπαρξη νεοναζί στην Ουκρανία, υπήρχαν Ελληνίδες πολιτικοί που κατήγγειλαν τα εγκλήματα των νεοναζί στο Ντονμπάς.


Η μία ήταν η Ρένα Δούρου το Φεβρουάριο του 2014. Έγραφε τότε το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Την ανησυχία της για τους 'Ελληνες της Ουκρανίας, εκφράζει με δήλωσή της η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι οι ομογενείς βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, «Δεξιός Τομέας», που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους» και επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση του.

Μάλιστα, προσθέτει, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού. Ωστόσο, σημειώνει η κ. Δούρου, «αυτές οι εξελίξεις δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν 'Αστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό».

«Είναι προφανές ότι οι 150 χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου» επισημαίνει στη δήλωσή της η κ. Δούρου.


Η άλλη ήταν η Νάντια Βαλαβάνη, τότε βουλευτής Β' Αθήνας του προ-μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ σε παρέμβασή της πριν την ομιλία του τότε Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στις 26.6.2014 κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα «Πολιτική και Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία». Μεταξύ άλλων ανέφερε τότε:

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι τύχες του λαού της αποτελούν σήμερα κλειδί για τις εξελίξεις στην Ήπειρο.

Ο νέος Πρόεδρος της χώρας εκλέχθηκε υποσχόμενος ειρήνευση και διευρυμένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες. Θα έχει μεγάλη σημασία η επιτυχής κατάληξη της 1ης άτυπης διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων στην ουκρανική κρίση πλευρών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Δημαρχείο του Ντονέτσκ. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης περιόδου, κάθε φορά που ο Πρόεδρος  της Ουκρανίας μιλούσε για ειρήνη, να βομβαρδίζονται με βαρύ οπλισμό άμαχοι, με αποτέλεσμα νεκρούς, κατεστραμμένα χωριά και εργοστάσια, και 16.000 γυναικόπαιδα να βρίσκονται σε καταυλισμούς από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για την εξέγερση στις ανατολικές περιφέρειες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό όμως είναι αδύνατο, αν η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» συνεχιστεί. Πολύ περισσότερο, δε πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι τα στρατεύματα στα ανατολικά αποτελούνται κυρίως από παραστρατιωτικές ακροδεξιές οργανώσεις, που έχουν ενταχθεί όπως-όπως στον ουκρανικό στρατό, όπως οι νεοναζιστικές «Δεξιός Τομέας» και «Σοσιαλεθνική Συνέλευση», αλλά και ακροδεξιές όπως το «Αζόφ/Εθνική Φρουρά» - όλοι αυτοί, δηλαδή, που συμμετείχαν στις εκλογές και από άποψη ψήφων δεν πήραν σχεδόν τίποτα, ενώ εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικά υπουργεία στην ουκρανική κυβέρνηση.

Αν δεν τερματιστεί σήμερα η ουκρανική κρίση, για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική κρίση, η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε συνολική οικονομική κατάρρευση και ο λαός της σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που ζει ο λαός της Ελλάδος. 

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail