Η Σερβία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ γιατί δεν ξεχνά τα παιδιά που σκοτώθηκαν το 1999 — Βούτσιτς

Freepen.gr - Η Σερβία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει τα παιδιά που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της συμμαχίας εναντίον της το 1999, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κικίντα τη Δευτέρα.

"Πιστεύω ότι η Σερβία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Σερβία είναι μια ελεύθερη χώρα και μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα. Η Σερβία θα υπερασπιστεί τη γη και τον ουρανό της μόνη της. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: καθήκον μας είναι να συγχωρούμε και το καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε την 11 μηνών Bojana Tosic, σκοτωμένη στο Merdare, κοντά στην Kursumlija, να μην ξεχάσουμε τη μικρή Milica Rakic, που σκοτώθηκε στο Batajnica, και να μην ξεχάσουμε τη μικρή Sanja Milenkovic, που σκοτώθηκε στο Varvarin. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Θα γίνουμε πολύ πιο δυνατοί από ό,τι ήμασταν εκείνες τις μέρες, όταν οι ανεύθυνοι και οι αλαζονικοί μας βομβάρδιζαν και διεξήγαγαν επιθετικό πόλεμο εναντίον ημών και της χώρας μας", είπε ο Βούτσιτς.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 διήρκεσε 78 ημέρες. Η ηγεσία της συμμαχίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία Allied Force ήταν η πρόληψη της γενοκτονίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν 38.000 εξόδους και 10.000 βομβαρδισμούς.

Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, 3.500-4.000 και άφησαν περίπου 10.000 άλλους τραυματίες. Οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών των βομβαρδισμών οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έριξαν στη Σερβία 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες και οβίδες. Μετά από αυτό, τα ποσοστά καρκίνου της χώρας ανέβηκαν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Τα πρώτα δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, περίπου 30.000 εμφάνισαν καρκίνο και υπολογίζεται ότι 10.000-18.000 από αυτούς πέθαναν.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail