Η ΕΕ αποθηκεύει χάπια ιωδίου και εξοπλισμό πυρηνικής προστασίας

rabedirkwennigsen / pixabay
Freepen.gr - Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποθηκεύσουν χάπια ιωδίου, άλλα καθορισμένα φάρμακα και στολές πυρηνικής προστασίας. Επίσης, εντείνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής χημικής ή βιολογικής επίθεσης.

«Η επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ενισχύει την ετοιμότητα στον τομέα των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών γενικά, και αυτό προηγείται του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μπλοκ στους Financial Times τη Δευτέρα.

Η Ρωσία έθεσε τα πυρηνικά της όπλα σε κατάσταση συναγερμού λίγες μέρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, επικαλούμενη τις «επιθετικές δηλώσεις» του ΝΑΤΟ και τις δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Στις αρχές Μαρτίου, σημειώθηκε πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhskaya της Ουκρανίας, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η φωτιά σβήστηκε γρήγορα, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να λέει πως δεν είχε «καμία κρίσιμη επίπτωση στην ασφάλεια» του εργοστασίου.

Λίγες μέρες αργότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια από τους Ουκρανούς εξτρεμιστές να διακόψουν το ρεύμα στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

Τα δύο περιστατικά οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης στην ΕΕ, τη Ρωσία, ακόμη και τις ΗΠΑ για χάπια ιωδιούχου καλίου, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σύστημα. Νωρίτερα το Μάρτιο, φαρμακεία στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και αλλού ανέφεραν ότι έχουν ξεμείνει από το φάρμακο.

Οι προετοιμασίες της ΕΕ για πυρηνικά επεισόδια καθοδηγούνται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA), η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αφότου το μπλοκ κινητοποιήθηκε από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επέμειναν ότι η HERA πρέπει να εργαστεί πιο γρήγορα προκειμένου να συμβαδίσει με τον ρυθμό των γεγονότων στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail