Η Τουρκία του Ερντογάν δε θα συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

φωτογραφία: τουρκική προεδρία
Freepen.gr -
Η Τουρκία δε θα συμμετάσχει στη Δύση στην εφαρμογή σωφρονιστικών μέτρων κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στην απόφασή της να αναγνωρίσει επίσημα τα δύο αποσχισμένα κράτη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αϋκάν Ερντεμίρ, ανώτερος διευθυντής του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), σε συνέντευξή του στο podcast του Ahval, '12 Minutes.

Ο Ερντεμίρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος του FDD για την Τουρκία, είπε ότι η αντίδραση της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στις ενέργειες της Ρωσίας, που περιελάμβαναν επίσης την εντολή στρατευμάτων στην περιοχή, ήταν ρητορική και δεν υπήρξαν ενδείξεις για πολιτικές ή οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskiy την Τρίτη ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόφαση που στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δήλωσε πως η αναγνώριση από τη Μόσχα των αποσχισμένων κρατών είναι απαράδεκτη και κάλεσε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία, όπου η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 σταμάτησε, και αυτό έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών», είπε ο Ερντεμίρ.

Ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ουκρανία για να αυξήσει το status της Τουρκίας και συνεπώς τη δική του θέση τόσο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Ερντεμίρ.

Ανέφερε πως ο Πούτιν πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται πολύ για τα λόγια του Ερντογάν για την Ουκρανία, καθώς δεν έχουν άλλο βάρος.

«Εάν ο Ερντογάν αποφύγει να συνταχθεί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να ανακοινώσει συγκεκριμένα βήματα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ο Πούτιν θα είναι πολύ χαρούμενος», είπε ο Ερντεμίρ.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της στο ΝΑΤΟ πολλές φορές για να αποδυναμώσει είτε δηλώσεις είτε τιμωρητικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, είπε ο Ερντεμίρ. Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, η Τουρκία απέφυγε να λάβει οποιαδήποτε τιμωρητική ενέργεια.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ο Ερντεμίρ τόνισε ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές σιτηρών, φυσικό αέριο και τουρίστες από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι τουρκικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις στη Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας.

«Λοιπόν, δεδομένης της οικονομικής κατάρρευσης πίσω στην πατρίδα, ο Ερντογάν δεν έχει πραγματικά κανένα περιθώριο οικονομικά, πολιτικά ή στρατιωτικά για να λάβει θέση εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Ο Ερντεμίρ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν ως ρωσική παγίδα που έστησε ο ίδιος. Επιπλέον σημείωσε πως η επιρροή της Τουρκίας στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και αφού πούλησε οπλισμένα drones στο γείτονά της στη Μαύρη Θάλασσα και προώθησε διάφορες στρατηγικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.

«Ναι, υπάρχουν δώδεκα ή περισσότερα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια στενότερη αμυντική συνεργασία της Ουκρανίας Τουρκίας στην Ουκρανία, αλλά τελικά, νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποκτήσει μόχλευση ενάντια στο Κρεμλίνο», είπε ο Ερντεμίρ.

«Συνολικά, οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της Ουκρανίας θα πλήξουν πραγματικά σκληρά την Τουρκία», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail